Νέα Γενεύη ξεπροβάλλει στον ορίζοντα

Μια νέα Γενεύη, προβάλει πλέον έντονα στον ορίζοντα του Κυπριακού, παρά τη συνεχιζόμενη στασιμότητα. Εν αναμονή ενός καυτού καλοκαιριού που παρασκηνιακά οικοδομούν οι γνωστοί κύκλοι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε από ψες να χαράξει τις γραμμές του γηπέδου

«Δεν αποκλείω καμιά νέα Γενεύη.Το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι για να μην έχουμε τα αποτελέσματα.

Δηλαδή η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα

των εγγυήσεων και της ασφάλειας ή απλώς θα πάμε για να δημιουργήσουμε προσδοκίες στον κόσμο και στο τέλος να επανέλθουμε πίσω χωρίς αποτελέσματα», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Πηγές κοντά στην ομάδα διαπραγμάτευσης έλεγαν στο Σίγμα ότι η αξιολόγηση των διαπραγματεύσεων στις 17 Μαΐου θα εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα καθώς η διελκυστίνδα των διαφορετικών στοχεύσεων των δύο κοινοτήτων αναμένεται να δώσει μια μέση λύση.

Ανακοίνωση μιας σειράς νέων συναντήσεων για περαιτέρω διαπραγμάτευση ανοικτών ζητημάτων και αναφορά σε προετοιμασία της συνέχισης της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, αν υπάρξει η αναγκαία πρόοδος και η κατάλληλη προετοιμασία.

Διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησε το Σίγμα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα τοποθετώντας χρονικά τη νέα Γενεύη, έχοντας γνώση και του προγράμματος όλων των παικτών, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Σημειώνοντας μάλιστα μετά βεβαιότατος ότι:

Οι σχεδιασμοί

Θα ακολουθηθεί η πεπατημένη, δηλαδή μια παράλληλη διαδικασία συζητήσεων των εσωτερικών πτυχών από τις δύο κοινότητες και συζήτησης σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης των εξωτερικών πτυχών του προβλήματος.
Χωρίς να υπάρχει η βούληση για να μετακινηθούν από θέσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα δεν νομίζω να είναι το θέμα της μεθοδολογίας που λείπει.

Οι προοπτικές για μια νέα κορύφωση της διαδικασίας σε Ελβετικό έδαφος εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τις Τουρκικές προθέσεις και την ετοιμότητα να διαπραγματευτούν επί της ουσίας και όχι να επαναλάβουν εαυτόν.

Σε ότι αφορά τη νέα Γενεύη πηγές κοντά στον ΠτΔ έλεγαν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή στο Πεκίνο.

«Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να εξευρεθεί λύση, όχι να εξευρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου», ανέφερε ο ΠτΔ.Αθήνα και Λευκωσία θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες σε ανοικτή και διαρκή επικοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα