Διεθνής Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας η σημερινή

Η 7η Δεκεμβρίου, καθιερώθηκε από τον «Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)” ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας.

Με την ευκαιρία αυτή, το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ( FSF-MED)», συγχαίρει όλους όσους εμπλέκονται στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων και των αερομεταφορών γενικότερα, που με τον επαγγελματισμό και αφοσίωση τους συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια πτήσεων και την ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών γενικότερα.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν παγκόσμια 38 εκατομμύρια πτήσεις που

μετέφεραν 3.3 δισεκατομμύρια άτομα. Γύρω στα 70 εκ. άτομα εργάζονται στις αερομεταφορές, ένας τομέας που συμβάλλει στο παγκόσμιο ΑΕΠ με ποσοστό 4.3% . Σημειώνεται ότι ποσοστό 80% των τουριστών και προϊόντων διακινούνται με αεροπλάνο.

Παρά τους εξαιρετικά μεγάλους αυτούς αριθμούς , που αναμένονται να διπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια, ο αριθμός των αεροπορικών δυστυχημάτων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Παράλληλα όμως , το FSF-MED εκφράζει την ανησυχία του για τις δυνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια πτήσεων, από τις πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, και ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή, λόγω των επιχειρήσεων μεγάλου αριθμού πολεμικών αεροσκαφών στο ΦΙΡ της Συρίας και τα γειτονικά ΦΙΡ .

'Όπως και ο ICAO , το FSF-MED καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτικών αεροσκαφών.

Το FSF-MED συγχαίρει ιδιαίτερα τους Κύπριους Ελεγκτές Εναέρια ς Κυκλοφορίας και όλο το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι επιτελούν με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο έργο διατήρησης της ασφάλειας για τις 300,000 πτήσεις που χρησιμοποιούν το ΦΙΡ Λευκωσίας κάθε χρόνο.

Πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας ,όπως προβλέπεται από τις πρόνοιες της Συνθήκης του ICAO, και τις παρεμβάσεις του παράνομου Κέντρου Ελέγχου της Τύμπου, η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στο ΦΙΡ Λευκωσίας, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των αυξανόμενων πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών που εμπλέκονται στις πολεμικές συγκρούσεις στην Συρία .

Keywords
Τυχαία Θέματα