Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Η ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά

Παναγιώτης Σεντώνας

Η 12η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως παγκόσμια ημέρα νεολαίας. Τέτοιου είδους συμβολισμοί έχουν αξία μόνο όταν τυγχάνουν αξιοποίησης για να σκεφτούμε ή να (ξανα)σκεφτούμε το καθήκον μας, το χρέος μας. Και εν προκειμένω, το χρέος μας απέναντι στους νέους ανθρώπους του τόπου μας.

Θέλουμε τις νέες και τους νέους:

-Να πιστεύουν βαθιά στις δυνατότητες και στις δυνάμεις τους. Αποφασισμένους

να δράσουν έξω από τα ασφαλή όρια της άνεσής τους.

-Να αντικρίζουν με γενναιότητα και θάρρος τους στόχους, τα ταλέντα και τα όνειρά τους.

-Να είναι δημιουργικοί, τολμηροί, ανοιχτοί σε νέες προκλητικές εμπειρίες.

-Να είναι εξοικειωμένοι με το καθήκον της ενεργού και δημοκρατικής συμμετοχής.

-Να αγκαλιάζουν με αυτεπίγνωση τον δικό τους σκοπό στη ζωή, τη δική τους ταυτότητα και να αναλαμβάνουν ανυποχώρητη δράση για να το κάνουν πράξη.

Αν τέτοιους νέους θέλει αυτή η πολιτεία, οφείλει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την ενδυνάμωση, τη στήριξη, την ανάπτυξή τους.

Όπως ακριβώς το δεντράκι που έχουμε φυτέψει στην αυλή μας, χρειάζεται το κατάλληλο χώμα, το φως του ήλιου και το νερό για να μπορέσει να πάρει μπόι, έτσι και οι νέοι μας για να δημιουργήσουν και να δώσουν αξία στην κοινωνία και στον τόπο, χρειάζονται ένα κράτος που να τους παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες:

·Ένα κράτος που να φροντίζει για τη θετική ενδυνάμωση και ανάπτυξη της νέας γενιάς, να δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους και να τους παρέχει το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για να δημιουργήσουν.

·Ένα αποτελεσματικό κράτος που να τους προσφέρει πιο ποιοτικές υπηρεσίες και να αξιοποιεί την τεχνολογία για να γίνεται καλύτερο.

·Μια παιδεία, που να παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και αξίες και να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, την αμφισβήτηση και τη φαντασία.

·Ένα κράτος ευνομίας που να εγγυάται την αξιοκρατία και να προστατεύει τις ελευθερίες τους, τη μοναδικότητά τους, το δικαίωμά τους στη διαφορετικότητα.

Μπορούμε να φτιάξουμε αυτές τις συνθήκες; Το να μπορέσουμε είναι μονόδρομος!

Keywords
Τυχαία Θέματα