Πάφου Γεώργιος: Στην Ιερά Σύνοδο ξέρουμε ο ένας τον άλλο πως σκέφτεται (VID)

Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις  μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να έχουμε Αρχιεπίσκοπο, δήλωσε την Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Για τα σενάρια που ακούγονται και τις συμμαχίες στην Ιερά Σύνοδο  με τις ψήφους, ο Πάφου Γεώργιος είπε «Δεν έχει μαζέψει κανένας τίποτα. Ο καθένας μας ξέρει τον άλλο πως σκέφτεται και πως αντιδρά σε κάποια συστήματα και προβλήματα. Επομένως μπορεί να ξέρει πώς να διαθέσει την ψήφο του προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή συνδιοίκηση της Εκκλησίας» 

Ο καθέ ένας Συνοδικός, όπως είπε, έχει ολοκληρωμένη άποψη για τον άλλον και υπάρχουν 3 υποψήφιοι που έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. 

Για τα σενάρια που ακούγονται περί παραχώρησης Μητροπόλεων ως αντάλλαγμα για ψήφο στην Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε «Δεν υπάρχει μεταθετό στην Κύπρο. Έχουν όλοι Μητροπόλεις».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον λαό για το πρωτόγνωρο ήθος που έδειξαν καθ΄ όλη την διαδικασία με χαμηλούς τόνους. 

«Είμαι μέλος της Ιεράς Συνόδου 27 χρόνια. Μπορούν να κρίνουν την πολιτεία και τις θέσεις μου και αν νομίζουν να μου δώσουν την ψήφο τους.

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει η διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου να ψηφίζεται απευθείας από τον λαό, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε «Όχι. Αυτό είναι αντικανονικό.

Οι Ιεροί Κανόνες από Οικουμενικές Συνόδους αναφέρουν πως οι Επίσκοποι εκλέγονται από επισκόπους . Εμείς στην Κύπρο κρατήσαμε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα για τον λαό κάνοντας ένα συνδυασμό όπως γινόταν τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και εκλογή επισκόπων και των μετέπειτα κανονισμών. Ο λαός έχει κάποια κριτήρια και η Σύνοδος κάποια άλλα κριτήρια.»

Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να υπάρξει έμμεση συμμετοχή του λαού, και κάθε τέσσερα χρόνια να έχουμε εκλογή εκκλησιαστικών επιτρόπων

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της αποχής, υπενθυμίζοντας ότι από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τότε το 12% είχε συμμετάσχει στις Αρχιεπισκοπικές.  

Διαβάστε επίσης: Οι ιερές συμμαχίες μέσα στη Σύνοδο- Το σενάριο εκλογής από την 1η ψηφοφορία

Keywords
Τυχαία Θέματα