Οζγκιουργκιούν:Οι "υπηκοότητες" δεν εμποδίζουν το Κυπριακό

Το θέμα των «υπηκοοτήτων» δεν δημιουργεί εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν δήλωσε επιπλέον ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταντήσει εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης

Σύμφωνα με τη Χαλκίν Σεσί, η νέα “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα όσον αφορά το θέμα των

“υπηκοοτήτων” κατά τη χθεσινή 11ωρη συζήτηση του “κυβερνητικού” προγράμματος στην ολομέλεια της “βουλής”, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί αύριο και αμέσως μετά να έρθουν στην ατζέντα της “κυβέρνησης” τα ζητήματα των “υπηκοοτήτων”, συμβούλων και προσλήψεων.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν ζήτησε να μην υπάρχουν προκαταλήψεις εναντίον της “κυβέρνησης” και δήλωσε ότι δεν θα σαμποτάρουν τις συνομιλίες.

Για το θέμα των “υπηκοοτήτων”, είπε ότι έχει μετατραπεί σε ντροπή για ένα τέτοιο ανθρώπινο ζήτημα. “Εμείς δεν θα δούμε τις φωνές της ε/κ πλευράς. Θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Θα διορθώσουμε την ανωμαλία που υπάρχει στη νομοθεσία”. Ανέφερε δε ότι γίνεται συζήτηση σαν να ήθελαν αυτοί να κάνουν κάτι άρον άρον. “Κανένας να μην ανησυχεί ότι θα κάνουμε χιλιάδες άτομα πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σήμερα στη βουλή κάποιος βουλευτής ο οποίος έχει αυτήν την αντίληψη. Η ε/κ πλευρά εκμεταλλεύεται το θέμα των υπηκοοτήτων”.

Αναφέρθηκε επίσης σε έναν διάλογο που ο ίδιος είχε με έναν εργάτη σε οικοδομή κοντά στο σπίτι του, ο οποίος του είπε ότι η σύζυγός του είναι “πολίτης” του ψευδοκράτους, αλλά ο 22χρονος γιος τους όχι. “Αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα”.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ “βουλευτών” χθες στην ολομέλεια για το Κυπριακό. Γράφει ότι ο “βουλευτής” του ΚΚΔ, Μεχμέτ Τσακιτζί είπε ότι στο “κυβερνητικό” πρόγραμμα δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ομοσπονδία και γίνεται εσκεμμένα – όπως ανέφερε - λόγος για δύο κράτη και διερωτήθηκε κατά πόσο αυτά είναι ιδρυτικά (kurucu) ή συνιστώντα (oluşturucu).

Ανέφερε επίσης ότι η “κυβέρνηση” θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Μουσταφά Ακιντζί σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει βαρύς ο πέλεκυς στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο λόγος που τα “συγκυβερνώντα” κόμματα δεν συμπεριέλαβαν τον όρο ομοσπονδία στο πρόγραμμα, συνέχισε, είναι επειδή πιστεύουν σε μία συνομοσπονδιακή λύση.

Η «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά ανέφερε ότι η λέξη «μητέρα-πατρίδα» χρησιμοποιείται επανειλημμένως στο “κυβερνητικό” πρόγραμμα αλλά ο όρος ομοσπονδία, που αποτελεί θέση της «μητέρας-πατρίδας», δεν αναφέρεται καθόλου. Οι Τ/κ, είπε, επιθυμούν να γνωρίζουν ποια είναι η εναλλακτική επιλογή μιας ομοσπονδιακής λύσης και έθεσε το ερώτημα “Μήπως να προσαρτηθούμε στην Τουρκία;”.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ εξέφρασε την άποψη ότι ο καθένας δεν μπορεί να ερμηνεύει το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 όπως τον βολεύει, επικρίνοντας τη συμπερίληψη στο “κυβερνητικό” πρόγραμμα αναφορών για τις εγγυήσεις, θέμα που θα συζητηθεί στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Απαντώντας στον κ. Σογιέρ, ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός” δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι όπως οι Ε/κ ερμηνεύουν το Κοινό Ανακοινωθέν με το δικό τους τρόπο, έτσι και οι Τ/κ το ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο.

Στο μεταξύ, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ Ζορλού Τορέ εξέφρασε την επιθυμία να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί. Θα πρέπει να παρευρίσκεται και αντιπρόσωπος των κομμάτων της «κυβέρνησης», υποστήριξε.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, τις διαπραγματεύσεις διεξάγουν οι εκάστοτε «πρόεδροι» του ψευδοκράτους αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις απόψεις της “κυβέρνησης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα