Οι προβληματισμοί των μαθητών στον ΠτΔ

Τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις της για θέματα που απασχολούν τους μαθητές, έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους,

τους προβληματισμούς τους και τις εισηγήσεις τους στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Με την ΠΣΕΜ έχουμε την τελευταία περίοδο συστηματική συνεργασία, συμμετέχουν στις Επιτροπές που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Συμμετέχουν δημιουργικά. Απ` εκεί και πέρα, υπήρχαν και θέματα τα οποία οι ίδιοι ένιωσαν την ανάγκη να καταθέσουν στον Πρόεδρο, όπως η ανάγκη ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας ως προς τις διάφορες πτυχές των πολιτειακών συστημάτων και της διδασκαλίας του στα πλαίσια της αγωγής του πολίτη. Επίσης, ήθελαν να θέσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους προβληματισμούς τους για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που φέρνουν τους μαθητές των δύο κοινοτήτων μαζί», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι οι μαθητές ζήτησαν επιτάχυνση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση της παιδείας και πρόσθεσε ότι τους ενημέρωσε για το πού βρίσκεται το θέμα αυτή την στιγμή.

«Έκαναν και κάποιες εισηγήσεις τα παιδιά προς τον Πρόεδρο ως προς την εισαγωγή κάποιων θεματικών εργαστηρίων που θα τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη των προσωπικών τους δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Ήταν μια πολύ δημιουργική, παραγωγική συζήτηση που μόνο όφελος θεωρώ μπορεί να έχει. Τους ακούσαμε προσεκτικά και σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους. Με την ΠΣΕΜ έχουμε συναντήσεις σε τακτική βάση όποτε κριθεί αναγκαίο και όποτε ζητηθεί εμείς ανταποκρινόμαστε, το ίδιο θα ισχύσει και για την συνέχεια», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Μάριος Προκοπίου είπε ότι σήμερα είχαν μια παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία έθιξαν κάποια θέματα που τους απασχολούν και ζήτησαν όπως πάρουν προτεραιότητα, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι νέοι και, κατά συνέπεια, να υπάρξει και βελτίωση της κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και το θέμα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Σχολείου.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι μαθητές ζήτησαν να ενσωματωθεί στη διδακτική τους ύλη, μάθημα για τη λύση του Κυπριακού, διότι, «ενώ γίνεται μια καλή προσπάθεια για την επανένωση του τόπου μας, χρειάζεται να έχουμε ενημέρωση, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού», όπως είπε.

Σε παρατήρηση ότι έχει μαθητές οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σχολεία τώρα που είναι περίοδος εξετάσεων και να παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια, ο κ. Προκοπίου είπε ότι αυτό θα μειωθεί με τη νέα μεταρρύθμιση η οποία έρχεται, όπου θα βοηθήσει τους μαθητές και τους καθηγητές, «ώστε να διεξάγεται το μάθημα καλύτερα και να μπορούν να απορροφούν περισσότερες γνώσεις μέσα από το σχολείο, χωρίς να χρειάζεται να πάνε στην παραπαιδεία με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το σχολείο».

«Νομίζω τις μέρες τις οποίες λειτουργεί το σχολείο οι μαθητές παρευρίσκονται κανονικά», πρόσθεσε.

Η Γραμματέας της ΠΣΕΜ Ανδρονίκη Σταύρου, σε παρέμβαση της ανέφερε ότι οι μαθητές το κάνουν με την δική τους θέληση.

«Νομίζω ότι με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν πιο μετά δεν θα υπάρχει παραπαιδεία. Οι μαθητές θα πηγαίνουν στα σχολεία τους, θα κάνουν το μάθημα τους κανονικά», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν ήταν εποικοδομητική η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Σταύρου απάντησε καταφατικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα