Οζερσάι:Τ’ άστρα στο Κυπριακό έχουν διασκορπιστεί

Επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα στο ΣΑ του ΟΗΕ, το Κυπριακό δεν είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας και οι Ε/κ δεν βλέπουν το όφελος από μια λύση, ανέφερε σε εκτενή συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της Χαλκίν Σεσί στη Νέα Υόρκη ο Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων».



Εξηγώντας

την αναφορά του σε ψυχροπολεμικό κλίμα, ο «υπουργός εξωτερικών» επεσήμανε ότι στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όρισε ξεκάθαρα ως εχθρούς δύο άλλες χώρες μέλη του ΣΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Υπό αυτή την έννοια, είπε, την περίοδο που αναμένεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, η έκφραση που χρησιμοποιείται για τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα «ευθυγραμμίζονται τα άστρα» έχει γίνει «τα άστρα έχουν διασκορπιστεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις». Υπενθύμισε δε ότι και η Βρετανία, που είναι επίσης μέλος του ΣΑ, έχει να αντιμετωπίσει το Brexit.

Έτσι, λοιπόν, το Κυπριακό, συνέχισε, δεν είναι μια ασυμφωνία μεταξύ μόνο των δύο πλευρών στην Κύπρο ή των εγγυητριών δυνάμεων. «Είναι ένα θέμα διεθνούς ασυμφωνίας και είναι στην ατζέντα του ΣΑ του ΟΗΕ, αφού έρχεται συνεχώς μία φορά το εξάμηνο στο πλαίσιο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Στις διεθνείς σχέσεις διάγουμε μια διαφορετική περίοδο, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι, και αυτό έχει επηρεάσει και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι δεν βλέπει αυτούς τους διεθνείς παράγοντες, που είναι τα «αστέρια», να έχουν από κοινού αίτημα για να υπάρξει κινητικότητα για τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι, εάν χρειαστεί, οι πλευρές θα πρέπει να συναντώνται και χωρίς τα ΗΕ για να συζητούνται κάποια πράγματα, και θεωρεί ότι υπό αυτή την έννοια ήταν καλό το ότι έγινε η συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων και θα ήταν σημαντικό «όπως αυτό έγινε, αύριο ή μεθαύριο να συναντηθούν για να μιλήσουν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο».

Στο παρόν στάδιο, τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης είναι κατά τον «υπουργό εξωτερικών»: 1) Ειλικρινή βήματα για την πραγματική δημιουργία εμπιστοσύνης, 2) Διαδικασία ειλικρινούς εξέτασης (των λόγων που είναι άλυτο το Κυπριακό) και 3) Μια σχέση που θα φέρει την αμοιβαία εξάρτηση σε οικονομικό επίπεδο, με τη μορφή επενδύσεων, και τα σωστά μηνύματα που θα δώσει ο διεθνής παράγοντας στο θέμα του φυσικού αερίου θα μας οδηγήσει κάπου.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα, και υφιστάμενες αλλά και διαφαινόμενες κρίσεις, και γι’ αυτό θεωρεί ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να κάνουμε κάτι στην Κύπρο ανεξάρτητα από τον διεθνή παράγοντα. Υπέβαλε δε το ερώτημα εάν οι ενδιαφερόμενες πλευρές αντιλαμβάνονται την επείγουσα ανάγκη μιας λύσης, για ν’ απαντήσει ότι, κατά τον ίδιο, «όχι».

Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, βλέπει το υφιστάμενο στάτους κβο σαν κάτι που μπορεί να κινείται με άνεση και δεν μπορεί να δει ότι η λύση θα φέρει περισσότερα κέρδη από το υφιστάμενο καθεστώς, εκτιμώντας ότι η λύση ελοχεύει περισσότερα ρίσκα από τη σημερινή κατάσταση. Γι’ αυτό «δεν πιστεύω ότι η ε/κ πλευρά θα προβεί σε ειλικρινείς πρωτοβουλίες για να αλλάξει το στάτους κβο»

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο στόχος των Ε/κ δεν είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις, αλλά να τις κάνουν να συνεχίσουν. Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, είπε, κανείς δεν θα αμφισβητήσει το υφιστάμενο καθεστώς, παραδείγματος χάρη οι Τ/κ θα συνεχίσουν να ζουν υπό το καθεστώς εμπάργκο και οι Ε/κ θα συνεχίσουν τις έρευνες για το φυσικό αέριο.

«Είμαι 15 χρόνια σε αυτή τη δουλειά (αναμεμειγμένος στις διαπραγματεύσεις) και σας λέω με ευκολία ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για ακόμη 50 χρόνια». Ο κ. Οζερσάι είπε ότι, υπό αυτή την έννοια, η προσέγγιση του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι σωστή, έδωσε στις πλευρές χρόνο να σκεφτούν, εάν θέλουν κάτι ο ίδιος θα είναι υποβοηθητικός, εάν δεν θέλουν δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος κάτι, αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε ο κ. Γκουτέρες. Πρόσθεσε δε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. Τζέιν Χολ Λουτ ρωτούσε τις πλευρές τι άλλαξε από τότε που οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα και αν επαναρχίσουν αυτή τη φορά θα είναι επιτυχείς. «Νομίζω ότι σε αυτό το ερώτημα απάντηση δεν πήρε. Υπό αυτή την έννοια, κατ’ εμένα, ο Γ.Γ. έπραξε σωστά. Ήρθε η ώρα να αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, το συζητάμε εδώ και μισό αιώνα, οι γενιές άλλαξαν, οι έννοιες πλέον αλλάζουν περιεχόμενο, ξεθωριάζουν».

Κατά τον «υπουργό εξωτερικών», η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με τους Τ/κ ούτε την εξουσία ούτε τον φυσικό πλούτο, ενώ θεωρεί πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θα πει 'οι διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν'. Ο Γ.Γ., ανέφερε, έχει πει πως, εάν κάτι θέλουν οι πλευρές και του το ζητήσουν, αυτός θα τους βοηθήσει, και, κατά τον κ. Οζερσάι, το μόνο για το οποίο οι δύο πλευρές μπορούν στο παρόν στάδιο να ζητήσουν βοήθεια, είναι τα ΜΟΕ, «αλλά και εκεί υπάρχει πρόβλημα».

Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι πρώτα οι πλευρές στην Κύπρο να συζητήσουν ειλικρινά και σε βάθος, χωρίς την έγνοια να το παίζουν καλά παιδιά, χωρίς να πιέζονται από το ένα πλαίσιο, εκφράζοντας αντίθεση στο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν.

Το μέλλον των διαπραγματεύσεων συζήτησε ο Οζερσάι με την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο

Το μέλλον των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα συζήτησε με την Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντικάρλο, "υπουργός εξωτερικών", Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Οζερσάι έγραψε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα σε υψηλό επίπεδο.

Στη συνέντευξή του σήμερα στην Χαλκίν Σεσί, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι έχει συναντηθεί με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στα ΗΕ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των εγγυήσεων όπως έγινε και στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών. Θα δει ακόμη, είπε, τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιο για την ειρηνευτικές αποστολές και τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα