Οζερσάι: «Αν θέλουμε να ριζώσουμε σ'αυτά τα χώματα, να στηρίξουμε το "κράτος"»

Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, κάτω από τον τίτλο «Ανοίγει στο τέλος του χρόνου το Βαρώσι», η Avrupa (08.08.20) γράφει ότι όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA στα κατεχόμενα, Σεφά Καράχασαν, η Τουρκία, η οποία «προβαίνει σε απανωτές κρίσιμες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ», «πάτησε το κουμπί» για την οικονομική ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

Σημειώνοντας

ότι το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου αποτέλεσε «το πιο σημαντικό κεφάλαιο» κατά την πρόσφατη συνάντηση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην Άγκυρα, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στην δήλωση που εξεδόθη μετά την εν λόγω συνάντηση αναφέρθηκε ότι επιτεύχθηκε συναίνεση στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης κατεχόμενης πόλης το συντομότερο. 

Αναφέρει επίσης ότι ο Τατάρ δήλωσε πως και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν «βλέπει ζεστά» το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και πρόσθεσε: «Μελετούμε το άνοιγμα του Βαρωσιού. Κατά την προσεχή περίοδο θα υπάρξει οπωσδήποτε μια κίνηση εκεί. Το βασικό είναι να ανοίξει ξανά το Βαρώσι για εγκατάσταση κάτω από την διοίκηση της ΤΔΒΚ. Αυτά ξεκαθάρισαν κατά τις συζητήσεις στην Άγκυρα. Θα παρακολουθούμε την διαδικασία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διεξήχθησαν μακράς διάρκειας συναντήσεις με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους και ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, η Άγκυρα και οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος αποφάσισαν να προβούν σε βήμα από κοινού στο θέμα αυτό.

Υπό το φως των εκθέσεων που ετοιμάστηκαν, το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του αποσχιστικού καθεστώτος άρχισε μελέτη για να αλλάξει το καθεστώς του Βαρωσιού από στρατιωτική σε μη-στρατιωτική ζώνη. Μετά την αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής θα απευθυνθεί έκκληση σε όσους κατείχαν περιουσίες στο Βαρώσι πριν το 1974 και σε περίπτωση διαφωνιών θα ενεργοποιηθεί η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών στο Βαρώσι για να αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους, που θα οδηγεί μετά σε «τουρκοποίηση» της περιουσίας τους. Βήματα για τις περιουσίες που υποστηρίζει ότι του ανήκουν στο Βαρώσι θα κάνει και το ΕΒΚΑΦ. Με το άνοιγμα της πόλης, κάποια κτίρια θα επιδιορθωθούν από τους ιδιοκτήτες τους και κάποια άλλα θα κατεδαφιστούν και θα κτιστούν ξανά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να έρθει το Βαρώσι στην κατάσταση που ήταν προηγουμένως.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα, ο Τατάρ είπε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού και ισχυρίστηκε ότι η πόλη βρίσκεται πάνω σε περιουσία του ΕΒΚΑΦ. Είπε ότι σύντομα το Βαρώσι θα ανοίξει σταδιακά σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η κατοχική «κυβέρνηση». Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα της ακτογραμμής της πόλης στον τουρισμό θα φέρει πολλά κέρδη για την «χώρα», ο Τατάρ ανέφερε ότι έγινε απογραφή στην περιοχή και τώρα έφτασαν στο τελικό στάδιο μελετώντας την νομική πτυχή του θέματος.

Ερωτηθείς κατά πόσο το Βαρώσι θα προστεθεί στο «πολεοδομικό σχέδιο» [Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου], ο Τατάρ υπενθύμισε ότι το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε από την προηγούμενη «κυβέρνηση» του τετραμερούς συνασπισμού που δεν είχε καμία πολιτική για το Βαρώσι, όμως η παρούσα «κυβέρνηση» βγήκε εκτός όσων είχαν αποστηθιστεί και διεξήγαγε μια μελέτη για το «πολεοδομικό σχέδιο» για την ανάπτυξη της κατεχόμενης Αμμοχώστου ως σύνολο αξιολογώντας όλες τις περιουσίες για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η Yeni Düzen (10.08.20) γράφει ότι στο θέμα αναφέρθηκε ο Τατάρ και σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ και υποστήριξε ότι το Βαρώσι θα ανοίξει για τους προ του 1974 νόμιμους ιδιοκτήτες του υπό την διοίκηση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». «Αυτό θα γίνει σταδιακά φυσικά, διότι δεν είναι εύκολο να ανοίξει με μιας όπως πρέπει μια τόσο μεγάλη περιοχή», επανέλαβε σημειώνοντας ότι οι εργασίες για το θέμα εντάθηκαν στο «γραφείο του πρωθυπουργού» και εργάζεται γι’ αυτό και το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών».

«Θα κάνουμε μια κίνηση σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία εξηγώντας το θέμα στον κόσμο, στους ενδιαφερόμενους και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε και υποστήριξε ότι θα προσφέρουν στον κόσμο, στην «χώρα» και στην Κύπρο μιαν πόλη κλειστή εδώ και 40 χρόνια. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα έχει και πολιτικά και κοινωνικοπολιτικά οφέλη», υποστήριξε προθέτοντας ότι «με αυτή την κίνηση πιστεύω ότι το Κυπριακό, η οικονομική μας κατάσταση θα προχωρήσει προς ένα άλλο σημείο».    

Τα «δύο κράτη» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την ικανότητά του να ανοίξει το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση προβάλλει ο Οζερσαϊ

Η Kıbrıs (08.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» και υποψήφιος στις επικείμενες παράνομες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι χρειάζεται η υπεράσπιση του αποσχιστικού «κράτους» τους για να μπορέσουν να ριζώσουν σε αυτά τα χώματα. Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στο Βαρώσι, ο Όζερσαϊ είπε ότι αυτή την στιγμή δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε αποτέλεσμα με αυτή την μέθοδο. Ο νότος δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί την διοίκηση και τον πλούτο. Δεν θέλουμε να το περιμένουμε αυτό. Έχουμε ένα κράτος. Η πανδημία που ζούμε μας έδειξε την σημασία της στήριξης του κράτους. Εμείς στηρίξαμε όσο μπορούσαμε τους πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό σε ένα σημείο που δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα ακόμα και ισχυρές χώρες. Διασφαλίσαμε την έλευσή τους στην χώρα. Αν θέλουμε να ριζώσουμε σε αυτά τα χώματα, να κάνουμε την ταυτότητά μας να ζήσει, πρέπει να υπερασπιστούμε την ύπαρξη του κράτους. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να λάβουμε υπόψη την ύπαρξη δύο κρατών κατά τις διαπραγματεύσεις για λύση στην Κύπρο. Αν αναλάβω το καθήκον του προέδρου της δημοκρατίας, θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την προσεχή περίοδο και θα καθίσουμε να διαπραγματευθούμε για διαμοιρασμό αυτού του δικαιώματος. Είναι δυνατή η λύση στο θέμα του φυσικού αερίου χωρίς να αναμένεται η λύση [του Κυπριακού]. Σήμερα άρχισαν να λένε το ίδιο πράγμα και χώρες της Ευρώπης. Το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας πρέπει να είναι εξοπλισμένο στα θέματα που ανέφερα, να κατέχει το διεθνές δίκαιο, να γνωρίζει την διπλωματία και τις θέσεις μας. […]»

Υποστηρίζοντας ότι κάποιοι, που εξέφραζαν απαρέσκεια όταν το 2014 είχε αρχίσει να αναφέρεται στο άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, τώρα άρχισαν να υποστηρίζουν το όραμά του, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι μόνο με γνώση και πείρα θα μπορέσει να ανοίξει το Βαρώσι και όχι με προτάσεις που αποστηθίστηκαν και ισχυρίστηκε:

«Χρειάζεται  κάποιος που θα ετοιμάσει τον κόσμο ότι θα ανοίξει το κλειστό Βαρώσι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα ανορθώσει την υφιστάμενη οικονομία, θα μειώσει την ανεργία και η περιοχή θα γίνει κέντρο ελκυστικό».
Υπενθυμίζοντας ότι κατά την διάρκεια της θητείας του ως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Τούρκων εποίκων να περνούν στις ελεύθερες περιοχές, ο Όζερσαϊ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό επί της αρχής το γεγονός ότι κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα για επισκέψεις στο τέμενος Χαλά Σουλτάν και πρόσθεσε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα κάνει βήματα για να εξελιχθεί αυτό.

Ο Όζερσαϊ επανέλαβε επίσης την θέση ότι με την διαδικασία του BREXIT δημιουργείται μια ευκαιρία για τους παραγωγούς, κάτι το οποίο θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν σε συνεργασία με την Τουρκία και να γίνουν ξανά μια κοινωνία που παράγει.
Υποστήριξε τέλος ότι χρειάζονται εκπρόσωποι που παράγουν ιδέες όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και σε θέματα εμπορίου και οικονομίας και θα διαχειρίζονται σε ένα σωστό άξονα τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Τουρκία και την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας. «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι ένα μοντέλο που λέει θα τα κάνω όλα μόνος μου. Πρέπει να ενεργεί ομαδικά και με κοινό νου», κατέληξε.

Επικίνδυνη κίνηση το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση, λέει ο Ιζτζιάν

Η Kıbrıs (08.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν δήλωσε ότι όσο επικίνδυνη είναι η προπαγάνδα που διεξάγεται για άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση άλλο τόσο τυχοδιωκτική προσέγγιση είναι. Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζάν ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» UBP-HP εκμεταλλεύεται το θέμα και το χρησιμοποιεί στην προεκλογική εκστρατεία. Σημείωσε επίσης ότι ο μεγάλος εταίρος στην «κυβέρνηση», το UBP «χάθηκε τόσο πολύ» ώστε να απαιτεί να συμπεριληφθεί η περίκλειστη πόλη στο πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου.

Υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ιζτζάν επεσήμανε ότι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά οδηγώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και απομονώνοντάς την από τον κόσμο.

«Είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού μας η χρησιμοποίηση στην συγκρουσιακή πολιτική της κυβέρνησης ΑΚΡ στην Τουρκία», ανέφερε υπογραμμίζοντας την θέση του ΒΚΡ ότι δεν είναι βιώσιμο το στάτους κβο στην Κύπρο και ότι η μόνη διέξοδος είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδιακή δημοκρατία στην βάση της πολιτικής ισότητας όπως επιβεβαιώθηκε στο Βερολίνο και αναφέρεται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το Πλαίσιο Γκουτέρρες της 30ης Ιουνίου 2017.

Σημειώνοντας ότι από αυτή την άποψη είναι ζωτικής σημασίας οι «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου 2020 στα κατεχόμενα, ο Ιζτζάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πιστεύει στην ομοσπονδιακή λύση και την ειρήνη, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρηνευτική διαδικασία. Τέλος, ο Ιζτζάν κάλεσε τον «λαό» να εκφράσει την βούλησή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Άκανσοϊ και Νταγλί πιστεύουν ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι απλά εικασίες για πολιτικό κέρδος

Ο λεγόμενος «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ και ο Οκάν Νταγλί της οργάνωσης της πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, αξιολόγησαν το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην εφημερίδα Yeni Bakış (09.08.20).

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι ο βασικός σκοπός εδώ δεν είναι το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, αλλά ο στόχος είναι η επίδειξη που προσπαθούν να κάνουν και οι δύο πλευρές της «κυβέρνησης συνασπισμού» λίγο πριν τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» στις 11 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι αυτό το βήμα μπορεί να τους δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες και να τους ρίξει σε μια επικίνδυνη διαδικασία.

Ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι σίγουρα η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων δεν μπορεί να ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου είναι το άνοιγμα κάποιων κτιρίων μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» μετατρέποντας τα σε τουρκικά.

Ο Οκάν Νταγλί ανέφερε: «Έχει μαγειρευτεί  κάπου ένα σχέδιο για τα Βαρώσια. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ κάνουν συνεχώς, εδώ και χρόνια, υποθετικές δηλώσεις για πολιτικό κέρδος σχετικά με αυτό το σχέδιο, που κανείς δεν γνωρίζει τι είναι. Κατά πάση πιθανότητα, θα είναι ένα άνοιγμα εκτός του διεθνούς δικαίου, που δεν θα λάβει υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα μας φέρει ακόμη μια φορά αντιμέτωπους με τον κόσμο».

Υπογραμμίζοντας ότι κανένα βήμα δεν πρέπει να ληφθεί, που θα συγκρούεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Νταγλί επέστησε την προσοχή ότι δεν πρέπει να γίνουν παραβιάσεις σε νέα δικαιώματα στο θέμα των Βαρωσίων.

Keywords
χωματα, εν λόγω, το φως, μετάφραση, dha, τδβκ, φως, λύση, απογραφη, κυπρος, προβάλλει, εκλογες, υφιστάμενη, οηε, ιουνίου, νέα, εφημεριδα δημοκρατια, απογραφη 2011, τελος ακινητης περιουσιας, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, σουλταν αλ σαουντ, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, ξανα, κοινωνια, χωρες της ευρωπης, μετάφραση, χωρες, το θεμα, βερολινο, βημα, γνωση, δημοκρατια, ηνωμενα εθνη, θεμα, οηε, οικονομια, πλαισιο, τδβκ, το βημα, φως, αγκυρα, ανεργια, απλα, αρμονια, βρισκεται, γεγονος, γινει, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ειπε, ειρηνη, εκστρατεια, εν λόγω, ερντογαν, εφημεριδα, ζωνη, ιδεες, ιδιο, κινηση, κτιρια, λύση, λογο, νομικη, προβάλλει, οπωσδηποτε, οραμα, πορτα, σιγουρα, συντομα, σχεδιο, ταυτοτητα, τι ειναι, τουρκια, το φως, εικασιες, υφιστάμενη, φυσικα, φορα, βηματα, dha, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, ιουνίου, κλειστο, μελετη, μια φορα, σωστο, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα