Ούγγρος Ευρωβουλευτής: Λύση προβλημάτων σε Α.Μεσόγειο μόνο με λύση Κυπριακού

«Η διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα και τη διανομή των φυσικών πόρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός εάν επιλυθεί η διαίρεση της Κύπρου», δήλωσε ο Ούγγρος Ευρωβουλευτής  Marton Gyongyosi.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό Anadolu, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, θα αναγνωρίσουν επιτέλους

το ιστορικό πλαίσιο από το οποίο προέρχεται η σύγκρουση και θα προχωρήσουν στη διαμεσολάβηση.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες ότι αυτή η διπλωματική αντιπαράθεση μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση. Αλλά σοκαρίστηκα από το επίπεδο άγνοιας της ιστορίας και των γεωγραφικών γεγονότων που περιβάλλει ολόκληρο το θέμα. Ανησυχώ ότι πολλοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της ΕΕ δεν βλέπουν το πρόβλημα », δήλωσε ο Gyongyosi,.

«Η διαίρεση της Κύπρου είναι ένα πρόβλημα για πάνω από 40 χρόνια που οδήγησε σε συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ δύο πολύτιμων κρατών μελών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ εισήγαγε επίσης αυτή τη σύγκρουση με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μπλοκ.

Με αυτόν τον τρόπο, «η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν το χαρτί της αλληλεγγύης της ΕΕ σχετικά με τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Σύμφωνα με τον Gyongyosi, ο οποίος είναι επίσης ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Jobbik της Ουγγαρίας, τότε το «σαφές, στρατηγικό και έξυπνο σχέδιο (Ανάν) του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την κοινή εξουσία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων» θα έφερνε μια μακροπρόθεσμη λύση».

Όμως, στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο, «η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων το ενέκρινε, ενώ οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν τη λύση, γνωρίζοντας ότι η ΕΕ θα τους καλωσορίσει ως μέλος της ΕΕ και οι Τουρκοκύπριοι θα βγουν από το χάρτη».

«Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα τεράστιο λάθος ενσωματώνοντας την [Ελληνική] Κύπρο. Θα έπρεπε να είχαν λάβει μια σταθερή θέση για να κάνουν τη συμφιλίωση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων ως υπογραμμισμένη προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο Gyongyosi.

Για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος τοποθετήθηκε και τις προηγούμενες μέρες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Λεωνίδα Βαρβιτσιώτη.

 

In a thrilling exchange with @MVarvitsiotis in @EP_ForeignAff I raised the importance of resolving the issue of pided Cyprus in de-escalating the #EastMed conflict. Turkish-Greek reconciliation on the island is key in overcoming disputes over maritime borders &gas exploration. pic.twitter.com/OCGVyD7a93

— Márton Gyöngyösi (@GyongyosiMarton) September 10, 2020
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ούγγρος Ευρωβουλευτής, Λύση, Α Μεσόγειο, Κυπριακού,oungros evrovouleftis, lysi, a mesogeio, kypriakou