Απόκρυψη δηλώσεων του Πομπέο από τα κυπριακά ΜΜΕ βλέπει το OCCRP

Δημοσίευμα με αναφορές περί «χαμένων» δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δημοσιεύει το OCCRP.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μέρη της ομιλίας του Πομπέο, όπου εκφράζει ανησυχίες για το ξέπλυμα χρήματος από τη Ρωσία έλειπαν από τα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ […] επειδή η διερμηνέας τα είχε

παραλείψει». 

 Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα για τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του οποίου το πρώην δικηγορικό γραφείο είχε απειλήσει να κινηθεί εναντίον του OCCRP για τις αποκαλύψεις για ξέπλυμα χρήματος. 

Ο OCCRP αναφέρει ότι βρήκε τις δηλώσεις μόνο στο κείμενο που έδωσε η Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο, ενώ στην εκδοχή που άκουσαν οι Κύπριοι δεν υπάρχει καμιά αναφορά. 

Μετά την αναφορά για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Πομπέο δήλωσε ότι: «Για τον σκοπό αυτό, εξέφρασα τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος της Ρωσίας στην Κύπρο και τη συχνή χρήση των λιμανιών. Ξέρουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται για ανθρωπιστικές αποστολές στη Συρία όλα τα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο, και γι αυτό ζητήσαμε από την Κύπρο και τον Πρόεδρο της να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες μας». 

Να σημειωθεί ότι το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αλλά και το ΚΥΠΕ δεν είχαν αναφορά στις πιο πάνω δηλώσεις. Εντούτοις, δεν αποκλείεται τα δημοσιεύματα να έχουν βασιστεί το ηχητικό, όπου ακούγεται μόνο η φωνή της διερμηνέα. 

Από την άλλη όμως, σε δημοσίευμα της Κυριακή (13/9) ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την δήλωση του κ. Πομπέο πως κατά τις συνομιλίες του με την κυπριακή Κυβέρνηση ήγειρε την ανησυχία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά "τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος της Ρωσίας και τις τακτικές επισκέψεις πλοίων της" στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του κ. Πομπέο περί ξεπλύματος χρήματος από πλευράς Ρωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών,κ συμβαδίζει απόλυτα με τις σχετικές διεθνείς πρόνοιες επί του συγκεκριμένου θέματος, όπως εξάλλου καταδεικνύουν και σχετικές εκθέσεις που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Για τις επισκέψεις ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έπραξε και το 2006 στην περίπτωση του Λιβάνου και αργότερα σε σχέση με την αποστολή των ΗΕ και του OPCW για απομάκρυνση των χημικών από τη Συρία, αλλά και πρόσφατα μετά την μεγάλη έκρηξη στην Βηρυτό, παρέχει διευκολύνσεις ανθρωπιστικής φύσεως στα κράτη και στους διεθνείς οργανισμούς που αιτούνται τέτοιου είδους βοήθεια.

Επίσης, έγινε αναφορά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στη δήλωση του Πομπέο για το ξέπλυμα των Ρώσων, καθώς και σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ. 


GLeaks.

Keywords
Τυχαία Θέματα