Ουκρανός ΥΠΕΞ: Το Κίεβο σέβεται την επιλογή του σλοβακικού λαού

Η Ουκρανία σέβεται την επιλογή του σλοβακικού λαού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την νίκη του λαϊκιστικού φιλορωσικού κόμματος στις εκλογές στη Σλοβακία, κρίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη των σχέσεων Κιέβου-Μπρατισλάβα.

«Σεβόμαστε την επιλογή του σλοβακικού λαού. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ως προς τι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα επηρεάσει την

θέση της Σλοβακίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο.

«Θα πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό του συνασπισμού και στην συνέχεια, βλέποντας την σύνθεσή του, θα αντλήσουμε τα πρώτα συμπεράσματα», είπε με το δεδομένο ότι το σλοβακικό λαϊκιστικό φιλορωσικό κόμμα Smer-SD του Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε τις εκλογές με μόλις 23% των ψήφων.

Το κόμμα του Φίτσο επιδιώκει τον τερματισμό της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για την στάση τους.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας , ο Ρόμπερτ Φίτσο υποσχέθηκε ότι δεν στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης καλύτερων σχέσεων με την Ρωσία.

Αναφερόμενος στην αμερικανική υποστήριξη, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η βοήθεια της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο δεν μειώνεται και υποβάθμισε την σημασία του νομοσχεδίου περί έκτακτης χρηματοδότησης που ενέκρινε το αμερικανικό Κονγκρέσο χωρίς να περιλαμβάνει την βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε συνομιλίες με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς του Κονγκρέσου και ότι το «δράμα» γύρω από το νομοσχέδιο που απέτρεψε την στάση πληρωμών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελεί «επεισόδιο» μάλλον, παρά κάτι συστημικό.

«Δεν θεωρούμε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει διαρραγεί, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν ότι το διακύβευμα στην Ουκρανία και πολύ μεγαλύτερο από την ίδια την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς υποδεχόταν τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Το διακύβευμα είναι η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του κόσμου και, κατά συνέπεια, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε τις αναγκαίες λύσεις», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι ήταν ένα επεισόδιο. Έχουμε εις βάθος συνομιλίες και με τις δύο πλευρές του Κονγκρέσου -Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς. Και, μπροστά στο φάσμα της πιθανής στάσης πληρωμών, η απόφαση ελήφθη ως είχε».

«Αλλά τώρα συνεργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές του Κονγκρέσου για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», κατέληξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Ρωσία δεν πρέπει να υπολογίζει στην κόπωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά δήλωσε από το Κίεβο ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο έχει ως στόχο να δείξει ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να υπολογίζει» στην «κόπωση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συνάντηση του Κιέβου επιδιώκει να δείξει ότι «η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας» και «να στείλει επίσης στην Ρωσία το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπολογίζει στην κόπωσή μας». «Θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό», προειδοποίησε η Κατρίν Κολονά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα