Ουκρανός Στρατηγός προβλέπει πιθανή ημερομηνία για την «ρωσική εισβολή»

Τα ρωσικά άρματα μάχης και τα στρατεύματα θα μπορούσαν να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες από το να περάσουν τα ουκρανικά σύνορα και να πυροδοτήσουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση στην Ευρώπη, ισχυρίστηκε ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς του Κιέβου.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα The Times το Σάββατο, ο ουκρανός αντιστράτηγος Alexander Pavlyuk είπε ότι η εισβολή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις ημέρες μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες,

που πρόκειται να διεξαχθούν στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα. Η 20η Φεβρουαρίου «είναι μια ημερομηνία που μας απασχολεί» , συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θα ήθελε να αποφύγει να προσβάλει την Κίνα επισκιάζοντας τους αγώνες με έναν πόλεμο.

Επιπλέον, η ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος των προγραμματισμένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας-Λευκορωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Παβλιούκ, ο οποίος υπηρέτησε στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ, είπε ότι είναι σίγουρος για την ικανότητα των στρατευμάτων του να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας, παρά τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες της Μόσχας. «Έχουμε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που πέρασαν από έναν πόλεμο σε αυτή τη χώρα στον οποίο είτε έχασαν κάποιον είτε κάτι» , εξήγησε. «Μισό εκατομμύριο που έχασαν το αίμα ενός συγγενή τους, έχασαν τα σπίτια τους ή έχασαν τους φίλους τους και είναι έτοιμοι να διαλύσουν Ρώσους με γυμνά χέρια»


«Αν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας  καταφέρουν να προβλέψει την κατεύθυνση του κύριου ρωσικού χτυπήματος, μετά τις πρώτες μεγάλες απώλειες δεν θα προχωρήσουν περαιτέρω» , προέβλεψε. «Ο Πούτιν συνειδητοποιεί ότι μετά από μεγάλες απώλειες ο στρατός του μπορεί να σταματήσει μόνος του. Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τη διαίσθηση σε αυτό. Πρόκειται για ψυχρό υπολογισμό».

Διαβάστε ακόμη: Έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν δηλώνει ο Μπάιντεν


Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι φοβούνται μια επικείμενη εισβολή από τη Ρωσία και έχουν επισημάνει τις μετακινήσεις στρατευμάτων της Μόσχας κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, όπου φέρεται να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει επιθετικές προθέσεις, επιμένοντας ότι απλώς μετακινεί δυνάμεις εντός της επικράτειάς του και έχει ζητήσει συμφωνίες ασφαλείας με το ΝΑΤΟ, το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση του Pavlyuk, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε στους πολίτες σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι ο κίνδυνος εισβολής δεν είχε αυξηθεί. «Υπάρχει περισσότερη διαφημιστική εκστρατεία για αυτό τώρα» , πρόσθεσε. Τη Δευτέρα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Κιέβου, Alexey Danilov, προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει την απειλή, χαρακτηρίζοντάς την «πανικό» που υποδαυλίζεται για «γεωπολιτικούς και εσωτερικούς» λόγους στη Δύση. «Η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων δεν είναι τόσο γρήγορη όσο ισχυρίζονται ορισμένοι» , είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα