Επιπτώσεις COVID19 σε ποδοσφαιριστές μετά την αρχική ανάρρωση - Έρευνα

Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς θεσμούς που έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι ασφαλώς ο χώρος του ποδοσφαίρου. Καθημερινά, τόσο στην Κύπρο όπως και παγκοσμίως ακούμε για νέα κρούσματα παικτών και παραγόντων στις ομάδες, γεγονός που δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία του αθλήματος.

Πολύ λίγοι είναι εκείνοι οι ποδοσφαιριστές ανώτατου επιπέδου των οποίων η ζωή κινδύνευσε σοβαρά εξαιτίας του Covid, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

του ιού φαίνονται πλέον στο παιχνίδι, με μια μελέτη να υποδεικνύει ότι ακόμη και η ποιότητα της πάσας των παικτών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις σοβαρών επιδράσεων του Covid-19 που εμποδίσαν τους παίκτες να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο αμέσως μετά το αρνητικό τεστ για τον ιό.

Ο μέσος της Μπάγερν Μονάχου, Τζόσουα Κίμιχ, ο οποίος δεν εμβολιάστηκε, έχασε δύο μήνες από την αγωνιστική δράση λόγω βλάβης στους πνεύμονες, ενώ ο επιθετικός της Γιουβέντους, Πάολο Ντιμπάλα, είπε ότι αντιμετώπισε «δύσπνοια» όταν επέστρεψε το 2020 αφού βρέθηκε θετικός.

Ακόμη και ο επτά φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας, Λιονέλ Μέσι, παραδέχτηκε ότι χρειαζόταν «περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν για να αναρρώσει» αφού προσβλήθηκε από τον Covid κατά τη χειμερινή διακοπή.

Υπήρξαν παράλληλα και κάποιες σοβαρές περιπτώσεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο τερματοφύλακας της Νιούκαστλ, Καρλ Ντάρλοου, πέρασε τρεις μέρες σε νοσηλεία, ο εξτρέμ της Μονπελιέ, Τζούνιορ Σαμπία, νοσηλεύτηκε στην εντατική και ο Ζαν-Κέβιν Ογκουστίν της Ναντ δεν έχει ξεκινήσει αγώνα πρώτης ομάδας από το 2019 λόγω μακροχρόνιου Covid.

Αλλά πολλοί προπονητές έχουν εκφράσει επίσης φόβο τις τελευταίες εβδομάδες για βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις.

«Όταν οι παίκτες έχουν τον ιό και μετά επιστρέφουν, δεν γίνεται μόνο με ένα κλικ των δακτύλων τους. Ακόμα κι εκείνοι το αισθάνονται, χρειάζεται χρόνος», δήλωσε ο νικητής του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάμπς.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Ντίσελντορφ και του Ρέντινγκ είδαν αποτελέσματα από μια μελέτη, σε 257 παίκτες της Bundesliga και της Serie A που επέστρεψαν μετά από ταλαιπωρία με Covid, η οποία υποδηλώνει ότι τα επίπεδα απόδοσης έπεσαν επίσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό επιτυχίας των παικτών μειώθηκε έως και κατά πέντε τοις εκατό και ότι ο ιός επηρέασε πιο σοβαρά τους ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών.

Σύφμωνα επίσης με την έρευνα οι ομάδες με τους περισσότερους παίκτες που είχαν αναρρώσει από τον Covid είχαν χειρότερα αποτελέσματα από τους αντιπάλους τους.

«Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια μόνιμη αλλαγή στις ικανότητες του παίκτη», δήλωσε με μερική επιφύλαξη ο James Reade, διευθυντής του τμήματος οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Reading και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Η πλειονότητα των παικτών δεν είχε εμβολιαστεί (τη στιγμή της μελέτης) και αυτό παραμένει ένας παράγοντας που περιπλέκει», πρόσθεσε.

Υπήρξαν αναφορές για παίκτες που αγωνίζονται από καρδιακή φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένου του ντουέτου της Γκαμπόν, Pierre-Emerick Aubameyang και Mario Lemina, που και οι δύο εγκατέλειψαν το Κύπελλο Εθνών Αφρικής για να αναρρώσουν από τον Covid.

Ωστόσο, ο ιατρικός διευθυντής της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Εμανουέλ Ορχάντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του ιού και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών προβλημάτων για τους ποδοσφαιριστές.

Διαπίστωσε, τον Δεκέμβριο του 2020, ότι το 2,2 τοις εκατό από τους 350 παίκτες που βρέθηκαν θετικοί είχαν καρδιακό πρόβλημα.

«Όλα ήταν ήπια και εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες και είναι αδύνατο να πούμε ότι όλα συνδέονταν με τον Covid», είπε ο Orhant στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, είπε ότι οι παίκτες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από τον Covid από ό,τι συνήθως από τη γρίπη.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του αναπνευστικού », είπε ο Orhant.

«Με τη γρίπη, μπορούμε να επαναφέρουμε τους παίκτες στο γήπεδο μόλις είναι καλύτερα. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης», επεσήμανε

Όμως, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις ευρωπαϊκές χώρες προκαλείται τώρα από την παραλλαγή Omicron, αναμένεται ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρές.

«Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για το Omicron με τον ίδιο τρόπο που μιλήσαμε για τις πρώτες λοιμώξεις, οι οποίες ήταν πολύ πιο δυσάρεστες», πρόσθεσε ο Orhant. "Σήμερα, οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν σχεδόν κανένα σύμπτωμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιπτώσεις COVID19, #45 Έρευνα,epiptoseis COVID19, #45 erevna