Όσο το γρηγορότερο, καλύτερα…

Να αρχίσει την Τρίτη η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, λένε οι 4 μεγάλες ομάδες του ΕΚ
Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο Λονδίνο να ξεπεράσει τις εσωτερικές του δυσκολίες

Έκκληση, που μπορεί να διαβαστεί και ως… τελεσίγραφο, απηύθυναν, χθες, προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, οι τέσσερεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αρχίσει το συντομότερο τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ει δυνατόν από αύριο Τρίτη,

που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Είναι επιτακτικό, γράφουν οι βουλευτές των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ΕΚ σε κείμενο που συνέταξαν, «να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης». «Καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου», προσθέτουν.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε και αυτός χθες τον Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει ήδη από αύριο τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», ο Σουλτς εκτιμά πως μια περίοδος αοριστίας «θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση».

«Αυτή η διστακτική στάση, μόνο και μόνο για να γίνει το παιγνίδι τακτικής των Βρετανών συντηρητικών, μας βλάπτει όλους», συνεχίζει. «Γι' αυτό υπολογίζουμε στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει από τώρα τις υποσχέσεις της και η σύνοδος κορυφής της Τρίτης θα είναι η σωστή στιγμή για να το πράξει».

Δεν θα ζητηθεί ενεργοποίηση του άρθρου 50
Ωστόσο, πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, στηριζόμενες σε πηγές των Βρυξελλών, διεμήνυαν πως δεν πρόκειται να ζητηθεί, άμεσα, από τη βρετανική πλευρά, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, η ενεργοποίηση του άρθρου 50, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας για την έξοδο χώρας-μέλους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, «οι 27 δεν περιμένουν αλλά και ούτε θα ζητήσουν από το Λονδίνο την ενεργοποίηση του άρθρου 50», ενώ εκτιμάται πως συμφωνούν το θέμα του Brexit να παραπεμφθεί σε άλλη διαδικασία στο εγγύς μέλλον, ενδεχομένως σε έκτακτη σύνοδο τον επί θύραις Ιούλιο.

Θέμα - κλειδί
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ανέφερε πως θέμα - κλειδί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής θα αποτελέσει το Brexit, όχι όμως και η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την αποχώρηση χωρών από την ΕΕ.

Όλα τα θέματα της τακτικής ατζέντας κλείνουν την Τρίτη το απόγευμα, στη συνεδρίαση που θα μετέχει ο κ. Κάμερον πριν από το δείπνο, και η Τετάρτη θα είναι μέρα «συζήτησης προσανατολισμού για τους 27», διευκρίνισε.
Ο κ. Κάμερον στο δείπνο θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Στο παρόν στάδιο, δεν περιμένουμε ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης. Όλοι έχουν καταλάβει γιατί δεν μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί άτυπη σύνοδος των «27» χωρίς το ΗΒ. Εκεί θα γίνει μια πρώτη συζήτηση επί της διαδικασίας του διαζυγίου και μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ σε επίπεδο 27.

Σε σχέση με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον του ΗΒ και των άλλων να «έχουμε μια προβλεψιμότητα σε σχέση με τη διαδικασία όσο το δυνατόν νωρίτερα».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας να ξεκινήσουμε», σημείωσε, συμπληρώνοντας όμως ότι: «Είμαι βέβαιος ότι όλες οι χώρες θέλουν να ξεκινήσει η διαδικασία το συντομότερο, ωστόσο καταλαβαίνουμε τη θέση του κ. Κάμερον και τις εσωτερικές δυσκολίες».

Από την πλευρά του, το Λονδίνο, διά του Υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, διαμήνυσε ότι θα υποβάλει το αίτημα αποχώρησης όταν αποφασίσει το ίδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμφωνεί η Λευκωσία
Η Λευκωσία, από την πλευρά της, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Ν. Χριστοδουλίδη, συμφωνεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, θεωρώντας πως οι σχέσεις με το ΗΒ θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν πλέον σε δύο επίπεδα: 1) σε επίπεδο ΕΕ και 2) σε διμερές επίπεδο με τη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας πολυεπίπεδος διάλογος, με στόχο την επίτευξη μιας δέσμης συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη και της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοφ, είχε χθες το απόγευμα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στις τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Προειδοποίηση για πιθανό σκοτσέζικο βέτο
Την ίδια ώρα, μιαν άλλη διάσταση των προβληματισμών που αναπτύσσονται, εν μέσω των δραματικών παρενεργειών του Brexit, έδωσε η ηγέτιδα της κυβέρνησης της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζιον, σε δηλώσεις της στο BBC.

Η τοπική Βουλή της Σκοτίας, το Χόλιρουντ, θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμποδίσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δήλωσε η Στέρτζιον.

Η αρχηγός του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας SNP, που έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας είναι στο τραπέζι, είπε το πρωί της Κυριακής ότι «ασφαλώς» θα ζητούσε από τους βουλευτές του Χόλιρουντ να μη δώσουν τη νομοθετική τους συγκατάθεση στη νομοθεσία που θα επικυρώνει το Brexit.

Ορισμένοι νόμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούν και τη συγκατάθεση του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου της Σκοτίας. «Αν το σκοτσέζικο κοινοβούλιο έκρινε το ζήτημα στη βάση του τι είναι σωστό για τη Σκοτία, τότε η επιλογή τού να πούμε, κοιτάξτε, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για κάτι που αντιβαίνει το συμφέρον της Σκοτίας, ασφαλώς πρέπει να είναι στο τραπέζι», είπε η κ. Στέρτζιον.

Σημειώνεται ότι σε αναφορά της για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων έχει με σαφήνεια σημειώσει ότι στην περίπτωση νομοθετημάτων για το Brexit θα απαιτείτο η συγκατάθεση όχι μόνον του τοπικού κοινοβουλίου της Σκοτίας, αλλά επίσης της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Παρ' όλα αυτά, συνταγματολόγοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι η παρακράτηση νομοθετικής συγκατάθεσης από το Χόλιρουντ δεν συνεπάγεται βέτο, καθώς η βούληση της Βουλής των Κοινοτήτων υπερισχύει.

Εξάλλου, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η «Mail on Sunday», δείχνει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι του Brexit έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους.

Όπως φάνηκε πολύ νωρίς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, πολλοί Βρετανοί πολίτες φαίνεται να μην είχαν ιδέα τι σήμαινε το «Brexit» που ψήφιζαν και τώρα αρχίζουν ήδη να το μετανιώνουν.

Σε ανάλογο δημοσίευμα, η «Independent» σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι που στήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εκφράζουν την οργή τους, εν μέσω ισχυρισμών ότι κάποιοι από όσους ψήφισαν Brexit έχουν μετανιώσει για την απόφασή τους.

Οι Σκοτσέζοι υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας
Εν τω μεταξύ, η πλειονότητα των Σκοτσέζων φαίνεται να τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των «Sunday Times», το 52% των Σκοτσέζων τάσσονται εφεξής υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν.

Στο ιστορικό δημοψήφισμα που έγινε την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκοτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά, που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 51,9%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκοτίας.

Πολιτικές αναταράξεις στα δύο μεγάλα κόμματα
Παράλληλα, έντονες πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων η απόφαση των Βρετανών πολιτών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Σε μια δραματική κίνηση ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν απομάκρυνε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από το πόστο του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών τον Χίλαρι Μπεν.

Ο κ. Μπεν είχε επικοινωνήσει με τον ηγέτη του κόμματος για του πει ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του, εν μέσω παράλληλων πληροφοριών ότι προέτρεπε τα υπόλοιπα μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθούν μαζικά.

Το πρωί της Κυριακής, εξάλλου, την παραίτησή της υπέβαλε και η σκιώδης Υφυπουργός Υγείας Χάιντι Αλεξάντερ, από τις θεωρούμενες στενές συμμάχους του κ. Κόρμπιν. Έως και το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι έτοιμο να παραιτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Ο ηγέτης των Εργατικών είναι αντιμέτωπος με πρόταση μομφής που έχουν υποβάλει βουλευτές του, οι οποίοι του καταλογίζουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την επικράτηση του Brexit, λόγω της «χλιαρής» εκστρατείας του υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Διαιρέσεις
Από την άλλη πλευρά, η προαναγγελία παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε το έναυσμα για τις διεργασίες αντικατάστασής του, με κεντρική φυσιογνωμία τον Μπόρις Τζόνσον.

Το κόμμα εμφανίζεται διαιρεμένο, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσπάθεια ανάδειξης ενός ή μίας υποψηφίου που θα συγκεντρώσει την υποστήριξη όσων στελεχών και μελών του κόμματος αντιτίθενται στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον πληθωρικό, αλλά αμφιλεγόμενο τέως δήμαρχο Λονδίνου.

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί τέτοιοι ανθυποψήφιοι είναι της Υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι και του πιο νεαρού και σχετικά άγνωστου στο ευρύ κοινό Υπουργού Εργασίας Στίβεν Κραμπ.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
υφυπουργός υγείας, νέα, bild, βρυξέλλες, δημοψηφισμα 2015, bbc, βουλη, δημοσκοπηση, mail, independent, times, μπεν, κυπε, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες, το θεμα, αυριανη, ηγετης, ημερησια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, λονδινο, ονοματα, περιοδος, χθες βραδυ, ωρα, bbc, αρθρο, βετο, βραδυ, βρυξέλλες, γινει, δευτερο, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, εγινε, ειπε, ερευνα, εσωτερικων, ετοιμο, εναυσμα, ευρωπη, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, ιστορικο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κομμα, λευκωσια, λογο, μπεν, νομοι, πεμπτη, πρωι, συζητηση, τεως, τι ειναι, τριτη, υφυπουργός υγείας, χαιντι, χρονος, ενωση, ομαδες, οργη, πηγες, πληροφοριες, σωστο, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα