Όσα έγιναν στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο – Πώς προχωρά ο ΔΗΣΥ

Επτά ώρες συνεδρίαζε το διευρυμένο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ σε μια προσπάθεια ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής και ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος της 26ης Μαΐου, χωρίς ωστόσο να τεθεί ευθέως, ζήτημα αλλαγής ηγεσίας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, παρόλη την κριτική που άκουσε από διάφορα στελέχη δεν αμφισβητήθηκε ρητώς και ως εκ τούτου, δικαιωματικά, μπορεί και πάλι να νιώθει κυρίαρχος του εσωκομματικού παιγνιδιού.  

Το μοναδικό στέλεχος το οποίο έκανε αναφορά σε εκλογικό συνέδριο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι

η παραίνεση αυτή, δεν σημαίνει και αυτόματα αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Αβέρωφ, ήταν ο τέως υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Η αίθουσα «Μακεδονία» στο ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πρωτοκλασάτα στελέχη, νυν και πρώην υπουργούς, νυν και πρώην βουλευτές, δημάρχους και μέλη του κόμματος.

Η μαραθώνια συνεδρίαση, άρχισε στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας (10/6) και ολοκληρώθηκε γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα της Τρίτης (11/6), καταδεικνύοντας μ’ αυτό τον τρόπο το μεγάλο ενδιαφέρον και τη μαζική συμμετοχή των στελεχών στον «ενδοοικογενειακό» διάλογο που αναπτύχθηκε.

Το διευρυμένο πολιτικό γραφείο φαίνεται να λειτούργησε εκ των πραγμάτων ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, απορροφώντας τους κραδασμούς και την «μουρμουρά» που υπήρχε ανάμεσα στα «Συναγερμικά» στελέχη στον απόηχο  του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

Πλέον, κανείς απ΄ όσους παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας (10/6), δεν μπορεί να ασκεί με την ίδια ένταση τουλάχιστον, την κριτική που ασκούσε προ του διευρυμένου πολιτικού γραφείου, καθότι θα θεωρηθεί κομματικά ανεύθυνος και υπονομευτής της ενότητας.

Στον ΔΗΣΥ, από σήμερα, γυρίζουν σελίδα, κοιτάζοντας την επόμενη ημέρα και πώς μπορούν να κωδικοποιήσουν και να συνθέσουν τα όσα ακούστηκαν προς όφελος της παράταξης.

Προς αυτό το σκοπό, υπάρχει όπως πληροφορούμαστε, απόφαση, για α) σύσταση ομάδων οι οποίες θα αξιολογήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, β) εσωκομματικές διαδικασίες διαλόγου για επανακαθορισμό του προσανατολισμού του κόμματος και του οράματος και γ) σαφάρι επαρχιακών συγκεντρώσεων για να αφουγκραστεί η ηγεσία τη βάση του κόμματος.

Μήνυμα ενότητας από Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην εισαγωγική του ομιλία, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας, συλλογικότητας και αποφασιστικότητας  με στόχο την εκλογική ανάκαμψη της παράταξης.  «Συναγερμός όμως δεν είναι μόνο ο Αβέρωφ. Συναγερμός είμαστε όλοι. Και είμαι εδώ, πρώτα και πάνω απ’ όλα,  για να ακούσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, από όποιο μέλος του πολιτικού γραφείου θέλει να τις καταθέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο και για την ανάγκη όπως επανακαθοριστεί ο προσανατολισμός του κόμματος και να επαναβεβαιωθούν οι αρχές και οι αξίες που κληρονόμησε στην παράταξη ο Γλαύκος Κληρίδης. Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, άκουσε υπομονετικά μια πλειάδα στελεχών και μελών του κόμματος να παραθέτουν τις απόψεις, τις σκέψεις ακόμη και την κριτική τους για τους λόγους που οδήγησαν τον Συναγερμό σε εκλογικές απώλειες.

η

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ άκουσε με υπομονή την κριτική των στελεχών για επτά ώρες... 

Οι κριτικές

Τα στελέχη του ΔΗΣΥ που έλαβαν τον λόγο κατά τη διάρκεια του διευρυμένου πολιτικού γραφείου έθεσαν σειρά ζητημάτων στην προσπάθεια τους να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους για τις αιτίες που οδήγησαν το κόμμα στην εκλογική κάθοδο. Μια μεγάλη ομάδα στελεχών υπογράμμισε εμφαντικά την απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του κόμματος από την απλό κόσμο και την κοινωνία. Άλλοι στάθηκαν στα επικοινωνιακά λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική εκστρατεία και τα προεκλογικά συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν. Συγκεκριμένοι ομιλητές επέρριψαν μερίδιο ευθύνης στους υπουργούς της Κυβέρνησης χρεώνοντας τους αποστασιοποίηση από την κοινωνία. Το ίδιο επιχείρημα αντέστρεψαν και οι υπουργοί που έλαβαν το λόγο, χρεώνοντας στην Πινδάρου αδυναμία να αφουγκραστεί τα «θέλω» της κοινωνίας. Επίσης, ακούστηκαν απόψεις περί ταύτισης του ΔΗΣΥ με το ΕΛΑΜ που έφεραν απώλειες από την μετριοπαθή αστική Λευκωσία αλλά και ακριβώς το αντίθετο επιχείρημα δηλαδή περί ταύτισης του κόμματος που οδήγησε σε διαρροές προς το ΕΛΑΜ. Επίσης επί τάπητος και με έμφαση τέθηκε ζήτημα επανακαθορισμού της ταυτότητας του ΔΗΣΥ καθώς επίσης και η ανάγκη καλύτερου συντονισμού κυβέρνησης – κόμματος. Παράλληλα, στο στόχαστρο της κριτικής μπήκαν και ηγετικά στελέχη τα οποία δεν έχουν ή δεν θα έχουν ως μόνιμη βάση την Κύπρου (βλ. Λευτέρη Χριστοφόρου και ενδέχεται και η Στέλλα Κυριακίδου).  

Χάρης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Νίκος Χριστοδουλίδης εκπροσώπησαν το Προεδρικό λαμβάνοντας και οι τρεις το λόγο

Η αγκαλιά στον Παμπορίδη και η πρόταση στο τέλος

Αν κάτι ξεχώρισε πριν από την έναρξη του διευρυμένου πολιτικού γραφείου, ήταν η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, να προσεγγίσει τον Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος κάθισε μόνος στην τελευταία σειρά των καθισμάτων στην αίθουσα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τον είδε, τον πλησίασε, τον αγκάλιασε και τον παρακίνησε να καθίσει στην πρώτη γραμμή των θέσεων όπως και έγινε. Παρά την σκληρή κριτική που άκουσε δια στόματος Παμπορίδη και μέσα στο Πολιτικό Γραφείο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν δίστασε στο τέλος της συνεδρίας να του προτείνει όπως συμμετάσχει στο Εκτελεστικό Γραφείο αλλά και σε ομάδα εργασίας που θα ασχολείται με θέματα ενέργειας.

Η στιγμή που ο Αβέρωφ παίρνει αγκαλιά τον Παμπορίδη

Οι ηχηρές απουσίες

Παρά την ομολογουμένως μεγάλη προσέλευση των στελεχών στο Πολιτικό Γραφείο υπήρξαν και ηχηρές απουσίες. Μια ήταν αυτή του Σωκράτη Χάσικου ο οποίος όπως πληροφορούμαστε ήταν δικαιολογημένα απών καθότι απουσίασε στο εξωτερικό. Η δεύτερη ηχηρή απουσία ήταν αυτή του Αλέκου Μαρκίδη. Απούσα ήταν και ένα από τα πρόσωπα κατά την προεκλογική περίοδο, η κόρη του ιδρυτή του κόμματος Καίτη Κληρίδου. Επίσης στο Πολιτικό Συνέδριο δεν παρέστη ο πρώην βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε στο "Ράδιο Πρώτο" το πρωί της Δευτέρας (10/6) ότι δεν έλαβε πρόσκληση.

Έκπληξη με Πυρίλλη

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2018, ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδορος Πυρίλλης γνωστοποίησε μέσω facebook την παραίτηση του από τον ΔΗΣΥ κάνοντας λόγο για τζάκια και κατεστημένα τα οποία υποστηρίζονται από την παράταξη. Το απόγευμα της Δευτέρας αν και παραιτηθείς εμφανίστηκε κανονικά στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και μάλιστα εξ όσων πληροφορούμαστε έλαβε και το λόγο ασκώντας κριτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα