Οριζόντια ψηφοφορία: Δύσκολο να περάσει – Ποιες οι προτάσεις

Η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία άνοιξε για άλλη μια φορά στην κυπριακή Βουλή, με το μπαλάκι για την εφαρμογή της ή όχι να βρίσκεται, όπως υποστηρίζουν Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών και Συμμαχία Πολιτών, στο γήπεδο του ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών τη Δευτέρα (5/6) κατατέθηκαν προτάσεις από τα τρία εν λόγω

κόμματα αναφορικά με την οριζόντια ψηφοφορία.

Ωστόσο, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας μόνο στις δημοτικές εκλογές.

Η στάση αυτή του ΔΗΣΥ, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, προκάλεσε την οργή των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών. Το κίνημα, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί, μεταξύ άλλων, τον ΔΗΣΥ για υποκρισία.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όπως και το 2011 και το 2015, όταν καταψήφισε προτάσεις νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, έτσι και σήμερα τοποθετήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εναντίον της εισαγωγής της οριζόντιας ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές ή τις βουλευτικές εκλογές».

Η πρόταση των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, αφορά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Το δείγμα του ψηφοδελτίου με οριζόντια ψηφοφορία του κινήματος Οικολόγων μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές παρουσίασε κι ο Γιώργος Λιλλήκας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής στρατηγικής της Συμμαχίας – Συνεργασίας Πολιτών Αντρέα Αποστόλου, η πρόταση προνοεί τη δημιουργία δεκαπέντε θέσεων βουλευτών επικρατείας οι οποίοι θα εκλέγονται με το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας και οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται με το σημερινό αναλογικό σύστημα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν είναι δογματική και είναι έτοιμη να συζητήσει κι άλλες προτάσεις, χωρίς, ωστόσο, να καταργείται η απλή αναλογική.

Πάντως, καλεσμένος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ την Τρίτη (5/6) ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ερωτηθείς για το εν λόγω ζήτημα, σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της οριζόντιας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι επειδή πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, χρειάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά και πειραματικά, εξού και η πρόταση του ΔΗΣΥ να εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές.

Στην ίδια εκπομπή, καλεσμένος ήταν και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι το κίνημα τάσσεται υπέρ της οριζόντιας ως θέσης Αρχής, προσθέτοντας ότι για τις βουλευτικές εκλογές υποστηρίζουν τον καθορισμό ψηφοδελτίου επικρατείας για κάθε κόμμα.

Το ΕΛΑΜ, μέσω του βουλευτή του Λίνου Παπαγιάννη, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη υπόθεση που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, αλλά και η ΕΔΕΚ τάσσονται κατά της οριζόντιας και ως εκ τούτου δύσκολα περνάει από τη Βουλή, δεδομένου ότι οι βουλευτές των εν λόγω κομμάτων θα καταψηφίσουν καθολικά την πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ σημειώνει: "Tο θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας το αντιμετωπίζουμε με σοβαρές επιφυλάξεις, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο, ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής του, να καταστρατηγήσουμε δημοκρατικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχύσουμε σκόπιμες πριμοδοτήσεις και κατ’ επέκταση αποστασιοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να εξετάσουμε οποιαδήποτε πρόταση που να αποκλείει αξιόπιστα τους πιο πάνω κινδύνους".

Keywords
Τυχαία Θέματα