Οργή για «κρατική γη» που χάρισαν σε Σερντάρ Ντενκτάς

Οι διαμαρτυρίες εντός και εκτός «βουλής», αλλά και οι αντιδράσεις των κομμάτων για την πολιτική της «κυβέρνησης» για ειδική μεταχείριση των μελών των οικογενειών τους, όπως και η αποκάλυψη ότι παραχωρήθηκε «κρατική γη» και στον γιο του Σερντάρ Ντενκτάς, με τη δικαιολογία ότι θα ιδρύσει «πανεπιστήμιο», η οποία σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη «βουλή» είναι σήμερα το κύριο θέμα και στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη δύο νεαρών ως υπόπτων για σειρά ληστειών και διαρρήξεων, στις δηλώσεις Έιντε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά και σε «διεθνές» οδοντιατρικό συνέδριο το οποίο φιλοξενεί το «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Χρησιμοποίησαν την εξουσία για κακό», αναφέρεται στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τις παρανομίες «κρατικών» αξιωματούχων και την κατάχρήση εξουσίας προς όφελος τους. Γράφει ότι οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στα κόμματα, τα οποία διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναφορά γίνεται και στις εντάσεις εντός της «βουλής», όπου «βουλευτές» της «αντιπολίτευσης» επιτέθηκαν φραστικά στον Σερντάρ Ντενκτάς, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι χρησιμοποιεί την «κρατική γη» ως να ήταν γη που κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οργή για το πεσκέσι», αναφέρεται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κομμάτων της «αντιπολίτευσης» εναντίον της «κυβέρνησης», μετά που είδαν το φως της δημοσιότητας παρατυπίες που γίνονταν υπέρ μελών των οικογενειών στελεχών της «κυβέρνησης». Αναφέρει ότι η νεολαία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας έμεινε ψες έξω από τη «βουλή» και με κεριά σχημάτισαν τη λέξη «δικαιοσύνη», ενώ τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος κρατούσαν κόκκινες κάρτες. Αλλού γράφει ότι το «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής θα φιλοξενήσει «διεθνές» οδοντιατρικό συνέδριο. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στην πρώτη σελίδα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Καβγάς οικοπέδου στην πολιτική», γράφει ότι μετά και την υπόθεση με την παράνομη παραχώρηση οικοπέδου στη θυγατέρα του Ντερβίς Έρογλου, νέες αποκαλύψεις χθες στη «βουλή» προκάλεσαν εντάσεις. Μετά και την αποκάλυψη ότι παραχωρήθηκε «κρατική γη» στον γιο του Σερντάρ Ντενκτάς με τη δικαιολογία ότι θα κτιστεί «πανεπιστήμιο», προκλήθηκαν εντάσεις κατά τη χθεσινή συνεδρία της «βουλής», με τον ίδιο να απαντά ότι η διαδικασία της παραχώρησης έγινε με «νόμιμο» τρόπο και ότι καμία παρατυπία δεν υπάρχει στην πράξη. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, στις οποίες εξέφρασε την ανησυχία του για την έκβαση των προσπαθειών για λύση. Γράφει, ακόμα, ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο «διευθυντής» της «συνεργατικής τράπεζας» Κεμάλ Αταμάν αναφέρθηκε στους στόχους της τράπεζας, στα ετήσια κέρδη της, αλλά και στα χαμηλότοκα δάνεια που προσφέρονται ειδικά στους φοιτητές και στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η συζήτηση για το οικόπεδο προκάλεσε αναστάτωση στη βουλή», γράφει ότι η αποκάλυψη για την παραχώρηση «κρατικής γης» στον Ραούφ Ντενκτάς, γιο του Σερντάρ Ντενκτάς, για την ανέγερση «πανεπιστημίου», προκάλεσε εντάσεις στη «βουλή». Γράφει, ακόμα, ότι μέλη των κομμάτων της «αντιπολίτευσης» μαζεύτηκαν ψες έξω από τη «βουλή», άναψαν κεριά και φώναζαν συνθήματα όπως «θα λογοδοτήσετε στον λαό», «μετατρέψατε την ‘κυβέρνηση’ σε οικογενειακή επιχείρηση». Γράφει ακόμα ότι η «αστυνομία» συνέλαβε δύο νεαρούς για υποθέσεις που αφορούν ληστείες και διαρρήξεις στην κατεχόμενη Κερύνεια, Λευκωσία και Λάπηθο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι επισκέπτονταν τα κατεχόμενα, λήστευαν οικίες και στη συνέχεια έφευγαν για την Τουρκία για να επιστρέψουν ξανά σε λίγες ημέρες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν θέλω ούτε να σας κοιτάξω στα μάτια», γράφει ότι κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρία της «βουλής», κατά την οποία συζητήθηκε σε έντονους τόνους η παραχώρηση «κρατικής γης» σε «αξιωματούχους», ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν είπε απευθυνόμενος στον Σερντάρ Ντενκτάς ότι «δεν θέλω καν να σας κοιτώ στα μάτια», σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» δεν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία που της δίνεται. Αλλού αναφέρεται και σε δηλώσεις της «επιτρόπου διοικήσεως» Εμινέ Ντιζνταλί σχετικά με το θέμα της παραχώρησης «κρατικής γης» στον γιο του Σερντάρ Ντενκτάς, λέγοντας ότι η διαδικασία έγινε με παράνομο τρόπο. Αλλού αναφέρεται σε φήμες ότι η εταιρεία της κόρης του Ντερβίς Έρογλου, στην οποία παράνομα παραχωρήθηκε οικόπεδο στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα συνεργαστεί με γνωστή παγκόσμια αλυσίδα ξενοδοχείων πολυτελείας για την ανέγερση ξενοδοχείου στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα