Ομήρου: Καθοριστικός ο ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό

Για μια ακόμα φορά, «είμαστε σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε απόψε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι «τον καθοριστικό ρόλο τον έχει η Τουρκία».

Σε ομιλία του σε εκδήλωση στην Άρτα με θέμα «Κύπρος – 43 χρόνια τουρκικής κατοχής – το χρέος της ελευθερίας», ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θα πρέπει να προτάσσεται η εμμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ορθή, δίκαιη και

δημοκρατική λύση, να διαφυλάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία, να επιδιωχθεί πιο ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, και να συνεχιστεί η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, πρέπει να αποτραπεί η επιβολή των τουρκικών απαιτήσεων για ευρωπαϊκές ελευθερίες σε Τούρκους υπηκόους και να αναδειχθεί διεθνώς το απαράδεκτο των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού μετά τη λύση, προσθέτοντας ότι ο απόλυτος συντονισμός Κύπρου-Ελλάδας επί αυτών των θεμάτων είναι προϋπόθεση επιτυχούς αποτελέσματος.

Επίσης, θα πρέπει να παρεμποδιστεί η προώθηση συνομοσπονδιακής λύσης με το ψευδώνυμο της ομοσπονδίας, αφού όχι μόνο θα οδηγήσει σε μόνιμο διαχωρισμό και απορρόφηση-εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά θα εξασφαλίσει στην Τουρκία μόνιμη επικυριαρχία σε όλο τον κυπριακό χώρο.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα