Ομήρου: To Πολυτεχνείο καθοδηγητικός φάρος του αγώνα μας

Το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί απλά ένα επετειακό χρέος αλλά κυρίως φάρο καθοδηγητικό του αγώνα μας και αφετηρία καινούργιων μας οραματισμών, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε γραπτή δήλωσή του για την 42ή επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι «ο κυπριακός ελληνισμός τιμά μαζί με ολόκληρο το έθνος την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Και αυτό, προσθέτει, «όχι απλώς στα

πλαίσια μιας επιβαλλόμενης απόδοσης φόρου τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, αλλά κυρίως για να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της άμεσης αμφισβήτησης της ιστορικής παρουσίας και συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο».

Έτσι, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Βουλής το Πολυτεχνείο «δεν αποτελεί απλά ένα επετειακό χρέος προς τους νεκρούς και τους αγωνιστές, ούτε είναι ένα πολιτικό μνημόσυνο τυπικής αξίας». Αποτελεί, σημειώνει, «κυρίως φάρο καθοδηγητικό του αγώνα μας και αφετηρία καινούργιων μας οραματισμών».

Είναι γι’ αυτό, αναφέρει, «που και οι φετινοί γιορτασμοί του Έπους του Πολυτεχνείου, καταξιώνοντας το πνεύμα των «Ελευθέρων Πολιορκημένων» του Νιόβρη του 1973, αποτελούν ορόσημο για τον αγώνα του δικού μας λαού για αντίσταση στη ξένη κατοχή, για λευτεριά και δικαίωση».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου «σήμερα, η μνήμη όλων μας γυρνά 42 χρόνια πίσω».

«Ξαναζωντανεύουν οι τσακισμένες πόρτες του Πολυτεχνείου. Ακούεται ξανά η φωνή του `Ραδιοσταθμού των ελεύθερων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων` να καλεί όλους στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας στον αγώνα για λευτεριά και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει.

Η 17η του Νιόβρη, επισημαίνει, «αποτελεί και σήμερα αφετηρία καινούργιων αγώνων για την ολοκλήρωση των στόχων, των οραμάτων και των προσδοκιών του Ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι «χρέος μας σήμερα είναι να μην επιτρέψουμε την πλαστογράφηση της Ιστορίας, της παραχάραξης της αλήθειας, τη διαστρέβλωση του μηνύματος του Πολυτεχνείου και του όποιου λαϊκού αγώνα».

Χρέος μας, προσθέτει, «να μη δεχτούμε και να μην ανεχτούμε να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο από οχυρό ελευθερίας σε οχυρό των κάθε λογής πλαστογράφων της ιστορίας και να σταθούμε υπερασπιστές του και σήμερα με κάθε κόπο και κάθε θυσία».

«Χρέος μας ακόμα να επαναβεβαιώσουμε ότι οι μεγάλες ιστορικές στιγμές των λαών επιτυγχάνονται όχι κατ’ ανάγκην ως λογική επιδίωξη εφικτών στόχων, αλλά ως αποτέλεσμα του αυθόρμητου καθορισμού πορείας χωρίς αναστολές, φόβους και προκαταλήψεις», συμπληρώνει.

Ο κ. Ομήρου συνεχίζει σημειώνοντας ότι «χρέος μας λοιπόν και στο δικό μας αγώνα να αποφύγουμε την προσαρμογή με την κατοχή, να μην υποταχθούμε στη λογική του λεγόμενου ρεαλισμού και να επιμείνουμε στις άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».

«Για μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα χώρου, λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας χωρίς στρατούς και αναχρονιστικές εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του Κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.

Αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι η οφειλόμενη ανταπόκριση στο χρέος του Πολυτεχνείου ως επικύρωση του αξιώματος ότι οι αγώνες δεν δικαιώνονται παρά μόνο με τη συνέχιση τους».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα