Ομιλία Πρώτης Κυρίας στα ΗΕ για την ισότητα των δύο φύλων

Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Άντρη Αναστασιάδη, παρέστη και μίλησε την Κυριακή, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρουμ ( Global Partnership Forum ) και το αρμόδιο Tμήμα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα γυναικών UN Women, με την ευκαιρία της υιοθέτησης της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη και για να εορτάσουν το Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 5 (

SDG 5), για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών.

Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός Πρώτων Κυριών τελούσε υπό την αιγίδα της συζύγου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Soon - taek, η οποία ήταν και η κύρια ομιλήτρια.

Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στον χαιρετισμό της η κ. Αναστασιάδη, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, για τη σκληρή δουλειά στη προώθηση ενός πολύ ζωτικού θέματος, τόνισε ότι παρόλο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια αρκετή πρόοδος πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν.

Η κ. Αναστασιάδη πρόσθεσε ότι με την υιοθέτηση της Ατζέντας 2030, περιλαμβανομένου και του στόχου αειφόρου ανάπτυξης 5 για τις γυναίκες, οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των διακρίσεων εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών, στην εξάλειψη της βίας, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στην αναγνώριση και εκτίμηση της μη αμειβόμενης φροντίδας και στη διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής των γυναικών και των ίσων ευκαιριών στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Αναφερόμενη στη Κύπρο, η κ. Αναστασιάδη είπε ότι τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, η χώρα έχει διανύσει πολύ δρόμο στην πρόοδο της ισότητας των φύλων, στην ενδυνάμωση τους και στην πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες και τα κορίτσια, μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών.

“Έχουμε”, είπε, “υιοθετήσει το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών του 2014-2017, το οποίο είναι η ναυαρχίδα των εθνικών μας πολιτικών ισότητας των φύλων. Έχουμε, επίσης, πρόσφατα υιοθετήσει ένα νομικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και για την εκπροσώπηση των γυναικών στην Κυβέρνηση, ως μέρος των πολιτικών της ΕΕ για το φύλο”.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στον ρόλο των γυναικών στην προώθηση της συμφιλίωσης και της ειρήνης και ανέφερε ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Κύπρο έχει δημιουργηθεί στο περιθώριο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα μια τεχνική επιτροπή για την ισότητα των φύλων.

Τέλος η κ. Αναστασιάδη επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου να θέσει την ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών στο επίκεντρο της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη και εξέφρασε πλήρη στήριξη στην υλοποίηση του σχετικού Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης 5 (SDG5).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα