Μαυρογίαννης: Ανησυχητική πραγματικότητα η αλλαγή κλίματος

Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα που επηρεάζει τους πάντες, δεν υπάρχει χρόνος για θεωρητικές συζητήσεις καιι η Σύνοδος του Παρισιού για το Κλίμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο είναι γι’ αυτό καθοριστικής σημασίας, είπε σε παρέμβαση του την Κυριακή ο Υπουργικός Απεσταλμένος και υποψήφιος πρόεδρος για την 71 η Σύνοδο της Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την υιοθέτηση της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σύμφωνα

με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του, στον διαδραστικό διάλογο για τη κλιματική αλλαγή, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως δεν υπάρχει πολυτέλεια αποτυχίας στη συνάντηση των κρατών μερών στην Σύμβαση του Κιότο ( COP 21), λόγω του ότι το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό.

Είπε ότι “με την υιοθέτηση της Χρηματοδότηση της ανάπτυξης της Αντίς Αμπέμπα και της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Διάσκεψη του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος είναι ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός και θα πρέπει να επιτύχουμε μια ουσιαστική, οικουμενική συμφωνία, για την αλλαγή του κλίματος και να οικοδομήσουμε στη θετική δυναμική, που έχει αποκτηθεί από τις πρόσφατες συμφωνίες αυτού του έτους”.

Αναφερόμενος στη Κύπρο, είπε ότι ως μικρό νησί στη Μεσόγειο, η Κύπρος βιώνει ήδη τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

“Η κλιματική αλλαγή”, ανέφερε, συνιστά απειλή για όλους αλλά είναι ιδιαιτέρως απειλητική για τα μικρά νησιά, η οποία όπως ένας ιός, έτσι και αυτή επεκτείνεται και βλάπτει την παγκόσμια ανάπτυξη, τη γεωργία, την υγεία, και γενικά την συνολική σταθερότητα που απαιτείται ώστε τα κράτη να μπορούν να αναπτυχθούν και να ανθίσουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά”.

Ακολούθως, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, έχουν υποβάλει τις εθνικές συνεισφορές τους σε ό,τι αφορά τη μείωση των ρύπων από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στη Βαρσοβία και κάλεσε όπως τα κράτη μέρη που δεν το έχουν πράξει να υποβάλουν τις εθνικές τους συνεισφορές, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Καταλήγοντας, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει συμφωνία σε ένα σύστημα, όπου όλα τα έθνη να δεσμευθούν να συνεισφέρουν όσο καλύτερα μπορούν στην υιοθέτηση μιας ενιαίας, παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, που θα είναι δίκαιη και ισορροπημένη και θα ισχύει για όλους και η οποία θα διασφαλίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη παραμένει κάτω από 2 ° C .

Η διεθνής κοινότητα, κατέληξε, πρέπει να δεσμευτεί να υποστηρίξει με συγκεκριμένες ενέργειες και να προσφέρει αλληλεγγύη στα πλέον ευάλωτα προς τη κλιματική αλλαγή κράτη και ειδικά τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα