Ομιλία Γιαννάκη Μάτση σε Τ/κ - Το Σχέδιο Ανάν, η ΑΟΖ και διατήρηση Κ.Δ

Ομιλία στο οίκημα Arif Hasan Tahsin στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώπιον μεγάλου αριθμού Τουρκοκυπρίων, μεταξύ των οποίων ο Σερτάρ Ντενκτάς και άλλοι  έκανε ο  πρωήν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.

Μετά από μια ιστορική αναδρομή στην πορεία λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μάτσης τόνισε πως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν αποτελεί μια μορφή λύσης του Κυπριακού, αλλά μια μορφή

διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το σπίτι όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε.

Όπως επεσήμανε, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο στόχος των ξένων συμφερόντων, τα οποία έχουν ως σκοπό ο ανεκτίμητος πλούτος μας να περάσει σε ξένα χέρια.

Για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως πρέπει να τύχει καθολικού σεβασμού, διότι αποτελεί την ΑΟΖ ολόκληρης της Ευρώπης και τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. στην ανατολική μεσόγειο. «Θέλω επίσης να επισημάνω ότι, με τον πλούτο που διαθέτει σε φυσικό αέριο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιστροφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που εγκατέλειψαν την Κύπρο στα 60 χρόνια της ύπαρξης της και επιθυμούν να επιστρέψουν», είπε.

Συνοπτικά ο κ. Μάτσης εισηγήθηκε τα ακόλουθα:

1.            Διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2.            Εφαρμογή της Αρχής one man – one vote για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως αυτή λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εκτός από την Κύπρο.

3.            Αξιοποίηση όλων των εγκεκριμένων αδειών υδρογονανθράκων και πετρελαίου στα 13 οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4.            Συμπαράσταση και αναβάθμιση των οργανισμών των Τουρκοκυπρίων για να προσεγγίσουν σταδιακά τους αντίστοιχους οργανισμούς των Ελληνοκυπρίων.

5.            Προώθηση και αποτελεσματική συνεργασία με την Ε.Ε. ή με το Ηνωμένο Βασίλειο για αξιοποίηση των 13 οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.

6.            Προώθηση και συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες και κράτη. 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα