Κ. Μαυρίδης: «Η πολιτισμική γενοκτονία είναι έγκλημα που πρέπει να τιμωρείται»

«Η συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να τιμωρείται». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ που ανήκει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (ΔΗΚΟ – S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Μαυρίδης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (cultural heritage), στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, χθες

Πέμπτη 10/3/22.

Μιλώντας ενώπιον των συναδέλφων του και σε έντονο ύφος ο Κώστας Μαυρίδης υπογράμμισε πως «η καταστροφή και βεβήλωση μνημείων πολιτισμού, θρησκευτικής ή εθνικής κληρονομιάς, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει των οποίων όλοι μας δεσμευόμαστε και πρέπει να λειτουργούμε».

Όταν επικρατεί η ισχύς των όπλων…

Πρόσθεσε μάλιστα πως όταν η καταστροφή ή βεβήλωση γίνεται με συστηματικό σχέδιο κατόπιν επικράτησης της ισχύος των όπλων, η παραβίαση αυτή αποτελεί πολιτισμική γενοκτονία και έγκλημα, όπου και αν συμβαίνει. Είτε στην Παλμύρα της Συρίας από το «Ισλαμικό Κράτος», είτε στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

«Τα γεγονότα» υπέδειξε «φανερώνουν πολιτισμική γενοκτονία εναντίον του πολιτισμού αιώνων των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέσω συστηματικής κρατικής πολιτικής από το Αζερμπαϊτζάν. Η άρνηση του Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει στην UNESCO πρόσβαση στους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να έχει κόστος. Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, τις οποίες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να εξετάσει εναντίον αυταρχικών καθεστωτικών ηγετών, που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα κατά του πολιτισμού και κατά της ανθρωπότητας».

Καταλήγοντας ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Ο πολιτισμός είναι μέσο προσέγγισης των λαών και όχι μέσο μίσους».

Δείτε την σχετική δήλωση εδώ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα