Ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση του μνημονίου

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία η τελική διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση του μνημονίου, μετά και την έβδομη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της αποστολής της τρόικας στο νησί, στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, χαρακτήρισε το κυπριακό πρόγραμμα «ιστορία επιτυχίας».

Η πρόσφατη επιστροφή στην ανάπτυξη, είπε, είναι προφανώς καλά νέα

για τη χώρα και τον κυπριακό λαό. Δείχνει ότι οι προσπάθειες, που αναλήφθηκαν για την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αρχίζουν να αποδίδουν.

Η πολιτική διαπραγμάτευση του μνημονίου άρχισε χθες το απόγευμα σε συνάντηση που είχαν ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας.

Προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και τα νομοσχέδια για την πακετοποίηση και πώληση δανείων.

Οι διαβουλεύσεις επί αυτών αναμένεται να συνεχισθούν και σήμερα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιδιωχθεί και θα δοθεί κάποιου είδους παράταση για την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών.

Έχει, ήδη, οριστεί για το τέλος Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, θα συνέλθει εκτός απροόπτου η Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση των νομοσχεδίων, των οποίων την ψήφιση ζητά η τρόικα.

Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συνέλθει το Eurogroup, θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμου χρέους, ευρωπαϊκού ομολόγου, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το κυπριακό μνημόνιο τελειώνει τον Μάρτιο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα