Η βαλίτσα πάει Δανία

Η Ομόνοια επιβλήθηκε της Γιαγκελόνια και νικώντας 1-0 προκρίθηκε στον 3ο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπρόντμπι
Η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ομόνοιας θα έχει συνέχεια, με την Μπρόντμπι να περιτριγυρίζει ήδη στο μυαλό του κόσμου και της τεχνικής ηγεσίας, αφού θα είναι η επόμενη αντίπαλός τους.

Η ομάδα του Κώστα Καϊάφα επιβλήθηκε πλήρως της Γιαγκελόνια στη χθεσινή ρεβάνς του 0-0 και, επικρατώντας 1-0, εξασφάλισε την πρόκριση στον 3ο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Σκόρερ ο Κίλιαν Σέρινταν στο 8ο λεπτό, με τον Ιρλανδό να ανοίγει λογαριασμό με τη νέα

του ομάδα. Κορυφαίος ο Νούνο Ασίς που συνεχίζει να αγωνίζεται σαν έφηβος. Κατά διαστήματα ήταν εντυπωσιακός, με αποκορύφωμα τη μαγική ενέργειά του στο 87ο λεπτό, όταν με φανταστική ντρίμπλα έδωσε έτοιμο γκολ στον Σέρινταν, που αστόχησε από κοντά.

Οι «πράσινοι» στο… φλεγόμενο ΓΣΠ ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και δίκαια πήραν το εισιτήριο πρόκρισης. Η ομάδα του Καϊάφα με έξυπνη τακτική δεν επέτρεψε στους Πολωνούς να γίνουν ιδιαίτερα πιεστικοί. Αντίθετα, έλεγξε πλήρως τον ρυθμό του αγώνα τόσο πριν όσο και μετά το προβάδισμα στο σκορ, είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας και διαχειρίστηκε άψογα το παιγνίδι.

Το πλάνο του Καϊάφα
Μια αλλαγή επεφύλασσε στην ενδεκάδα του ο Κώστας Καϊάφας σε σχέση με τον αγώνα της Πολωνίας. Ο Μπεμπέ πήρε φανέλα βασικού και στον πάγκο έμεινε ο Φοφανά. Ο Κύπριος τεχνικός παρέταξε σχήμα 4-2-3-1, με τον Παναγή στο τέρμα και τους Λομπιανίτζε, Ρούνιε, Μαργκάσα και Ράμος στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή οι Οικονομίδης και Γκουλόν ήταν οι ανασταλτικοί μέσοι, ο Μπεμπέ αγωνίστηκε σε πιο ελεύθερο ρόλο, με τους Σκέμπρι και Ασίς στα φτερά. Στην κορυφή της επίθεσης πήρε θέση ο Σέρινταν.

Ο Σέρινταν έβαλε φωτιά
Με τον καλύτερο τρόπο άρχισε το παιγνίδι η Ομόνοια, που θέλησε να ασκήσει από νωρίς πίεση στον αντίπαλο. Και όντως οι παίκτες του Καϊάφα, με τη θερμή συμπαράσταση των φιλάθλων, μπήκαν επιθετικά ψάχνοντας το γρήγορο γκολ. Και αφού πρώτα ο Ασίς προειδοποίησε στο 5ο λεπτό, τρία λεπτά αργότερα ο Σέρινταν έβαλε φωτιά στο ήδη καυτό ΓΣΠ. Ο Ιρλανδός υποδέχτηκε την μπαλιά του Ασίς και αφού απέφυγε το μαρκάρισμα του αντιπάλου με ωραίο πλασέ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το γρήγορο γκολ βοήθησε την Ομόνοια να ελέγξει πλήρως τον ρυθμό του αγώνα και να αφήσει μακριά από την εστία του Παναγή τους Πολωνούς.

Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα, είχαν συνοχή όταν έβγαιναν στην επίθεση αλλά και όταν αμύνονταν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν στο πρώτο 45λεπτο. Αντίθετα, ο Σέρινταν είχε μια πολύ καλή ευκαιρία για να δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στην Ομόνοια, ενώ υπήρχε μια περίπτωση που ο Ιρλανδός έφευγε μόνος με τον αντίπαλο πορτιέρο, αλλά λανθασμένα υποδείχθηκε ως οφσάιντ. Γενικότερα, η Ομόνοια ήταν πολύ ανώτερη στο πρώτο ημίχρονο και δίκαια πήγε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα, παρόλο που θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο.

Λίγες φάσεις, σωστή διαχείριση
Διαφορετική ήταν η εικόνα του δεύτερου ημιχρόνου. Ο ρυθμός έπεσε αισθητά κυρίως στα πρώτα 20 λεπτά, γεγονός που βόλευε την ομάδα μας. Οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες ήταν ελάχιστες, με την κατοχή της μπάλας να εναλλάσσεται. Οι ποδοσφαιριστές του Καϊάφα έδωσαν περισσότερη έμφαση στον τρόπο που θα διατηρούσαν το προβάδισμα στο σκορ και τα πήγαν περίφημα, αφού άφησαν μακριά από την περιοχή τους τον αντίπαλο. Είναι ενδεικτικό πως οι Πολωνοί έγιναν απειλητικοί μόνο με μακρινά σουτ, τα οποία δεν ανησύχησαν τον Παναγή. Αντίθετα, η ευκαιρία του αγώνα ήταν για την Ομόνοια, όταν στο 89΄ ο Ασίς έκανε φανταστική ενέργεια αδειάζοντας τα μαρκαρίσματα, έδωσε έτοιμο γκολ στον Σέρινταν, αλλά ο Ιρλανός αστόχησε από κοντά. Μια πολύ καλή ευκαιρία είχε και ο Γκουλόν στο 72΄ αλλά δεν έκανε καλό σουτ από πλεονεκτική θέση.

Κίτρινες: Σέρινταν, Μπεμπέ, Ράμος/Ρόμαντσουκ, Σεκούλσκι
Ομόνοια: Παναγή, Λομπιανίτζε, Ρούνιε, Μαργκάσα, Ράμος, Γκουλόν (79΄ Φυλακτού), Οικονομίδης, Μπεμπέ (56΄ Φοφανά), Ασίς, Σκέμπρι, Σιέρινταν.
Γιαγκελόνια: Ντραγκόφσκι, Μαδέρα, Ταράσοφς, Τόμασικ, Ρόμαντσουκ, Ντζαλαμίτζε (46΄ Γκρέζελακ), Γκαϊός, Φρανκόφσκι (62΄ Σεκούλσκι), Γκρζιμπ, Μοντέλσκι, Τουσζίνσκι.

Φάσεις και γκολ
5΄ Κομπίνα από κόρνερ, σέντρα-σουτ του Ασίς, η μπάλα μόλις έξω, με τον Σέρινταν να μην μπορεί να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.
8΄ 1-0 Ο Σέρινταν από δεξιά μέσα στην περιοχή ξεμαρκαρίστηκε και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
21΄ Σέντρα του Μαργκάσα στην καρδιά της περιοχής, κεφαλιά του Σέρινταν, η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό και πέρασε κόρνερ.
32΄ Κεφαλιά του Μαδέρα έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Παναγή ήταν στη σωστή θέση και μάζεψε.
54΄ Μακρινό σουτ του Γκρέζελακ, η μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
73΄ Σουτ του Γκουλόν από πλεονεκτική θέση, μάζεψε εύκολα ο αντίπαλος πορτιέρο.
78΄ Μακρινό σουτ του Μαδέρα, ο Παναγή με διπλή προσπάθεια μπλόκαρε.
88΄ Μαγική ενέργεια του Ασίς, πάσα πάρε-βάλε στον Σέρινταν, ο οποίος από πολύ κοντά έστειλε την μπάλα εκτός.

Παραλειπόμενα
· Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι 18 χιλιάδες φίλοι της Ομόνοιας που βρέθηκαν στο πλευρό των παικτών του Καϊάφα.
· Επεισόδια δημιουργήθηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα, όταν οπαδοί των Πολωνών πλησίασαν το κιγκλίδωμα που ενώνει τη νότια με τη δυτική κερκίδα. Χρειάστηκε η παρέμβαση των ανδρών ασφαλείας του γηπέδου αλλά και της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ δεν έλειψαν οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις.
Προκλητικός ήταν και ο προπονητής της Γιαγκελόνια, που προκάλεσε τους οργανωμένους φίλους της Ομόνοιας με το που εξήλθε στον αγωνιστικό χώρο του ΓΣΠ.
· Πρώτη εμφάνιση του Λουτσιάνο Μπεμπέ στο αρχικό σχήμα των «πρασίνων».
· Πρώτο επίσημο γκολ για τον Κίλιαν Σέρινταν με τη φανέλα της Ομόνοιας.

Καϊάφας: «Με τέτοιος πάθος...»
Δίκαιη χαρακτήρισε τη νίκη της ομάδας του ο Κώστας Καϊάφας, τονίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές του είχαν τεράστιο πάθος. Αναλυτικά:
«Όπως είπαμε και πριν από το ματς, ήταν δύσκολος αγώνας για μας. Ξέραμε πως αντιμετωπίζαμε μια ομάδα φιλόδοξη με πολλά τρεξίματα. Με τέτοιο πάθος και τέτοιο κόσμο όμως, μόνο μια ομάδα μπορούσε να περάσει σήμερα, η Ομόνοια. Αν βάλουμε συνολικά και τα δύο παιχνίδια, δίκαια περάσαμε. Ένα μεγάλο μπράβο στους παίκτες μου και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό τον μεγάλο υπέροχο κόσμο. Καλή συνέχεια στη Γιαγκελόνια. Ελπίζω οι Πολωνοί δημοσιογράφοι να απόλαυσαν τον όμορφο ήλιο της χώρας μας. Καλή συνέχεια στη Γιαγκελόνια».

Για το πού κρίθηκε το ματς είπε: «Στο πάθος. Δουλέψαμε πάρα πολύ και το πάθος μάς έδωσε την πρόκριση».
Αν η Γιαγκελόνια ήταν όπως την περίμενε ανέφερε: «Ξέραμε ότι θα προσπαθήσει στις στατικές φάσεις, είμασταν πολύ καλοί και σε αυτό το κομμάτι, στο οποίο πέρσι είχαμε προβλήματα. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε το ίδιο».

Σέρινταν: «Ανυπομονώ για τα επόμενα»
Ο άνθρωπος που με δικό του τέρμα έδωσε την πρόκριση στην Ομόνοια, παρουσιάστηκε ανυπόμονος για τα επόμενα παιγνίδια. Αναφερόμαστε στον Κίλιαν Σέρινταν, ο οποίος έκανε λόγο και για την ωραία ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο κόσμος: «Τα καταφέραμε και προκριθήκαμε, είναι σημαντικό που σκόραρα, όμως το πιο σημαντικό είναι που τα κατάφερε η ομάδα. Η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική και ανυπομονώ για τα επόμενα παιχνίδια στον επόμενο γύρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα