Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Τεχνική Bowen

Η θεραπευτική τεχνική BOWEN στοχεύει τη νευρομυική επανόρθωση και τη θεραπεία πονεμένων περιοχών στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Λειτουργεί μέσω του νευρικού και μυϊκού συστήματος σε λειτουργικό και δομικό επίπεδο, καθώς επίσης και μέσω του λεμφικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον θεραπευτή να χειρίζεται συγκεκριμένα σημεία μαλακών μορίων και ιστών, με μοναδικές κινήσεις χειρισμού, κάνοντας διαλείμματα μεταξύ των κινήσεων. Ο χειρισμός αυτός δημιουργεί μια δόνηση που οδηγεί σε ταλάντευση μυών, νεύρων και περιτονίας στο σημείο που ενεργοποιεί.

Προκαλεί

μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης και συνήθως η επίδραση διαρκεί πέντε ως δέκα μέρες μετά τη συνεδρία. Γίνεται μια επαναληπτική συνεδρία αν τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει τελείως.

Η εφαρμογή άλλων ειδών θεραπειών, αμέσως μετά τη συνεδρία της τεχνικής Bowen, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της επίδρασής της, γι’ αυτό συνιστάται το περιθώριο μίας εβδομάδας μετά την εφαρμογή της τεχνικής Bowen ή κάποιας άλλης θεραπείας.

Η τεχνική είναι μοναδική στο είδος της και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ολόκληρου του σώματος και οι κινήσεις που εκτελούνται, περνώντας μηνύματα σε ένα βαθύτερο κυτταρικό επίπεδο ερεθίζοντας το νευρικό σύστημα με πολύ απαλές κινήσεις πάνω σε τένοντες και μυς, ενεργοποιούν την ικανότητα του σώματος για τη διαδικασία επούλωσης και διόρθωσης.

Οι κινήσεις αυτές συνήθως εκκινούν σχεδόν αμέσως τη διαδικασία αυτή και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και άμεσα. Στόχος του θεραπευτή είναι το σώμα ως ενότητα και όχι βελτίωση μόνο στα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται, έτσι η αποκατάσταση του ατόμου που δέχεται τη θεραπεία είναι γρήγορη αν ακολουθήσει σωστά και τις οδηγίες που παρέχονται μετά τη θεραπεία.

Πάντα οι κινήσεις πρέπει να είναι σωστά επιλεγμένες και λίγες σε αριθμό, σε αντίθεση με τεχνικές που χρησιμοποιούν άλλες μέθοδοι. Όσο λιγότερες κινήσεις κάνουμε πάνω στο σώμα και με τον σωστό χρόνο παύσης τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε, αφού δίνεται στο σώμα και στον εγκέφαλο ο χρόνος να επεξεργαστεί απλές και σαφείς πληροφορίες.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Bowen, όσο πιο ήπια η προσέγγιση τόσο πιο εύκολα χαλαρώνουν οι μυς που βρίσκονται σε σύσπαση και σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τις πολύ δυναμικές μαλάξεις, οι οποίες καταπονούν το ήδη συσπασμένο σώμα προσπαθώντας να το μαλακώσουν με τη βία, προκαλώντας συνήθως χαλάρωση μικρού χρονικού διαστήματος.

Η θεραπεία BOWEN μπορεί να ενεργοποιήσει μυς, αρθρώσεις και νεύρα, με σκοπό τη μείωση πόνου και την αποθεραπεία ενοχλημένων περιοχών από διάφορες δυσλειτουργίες, με στόχο επίσης τον σύντομο χρόνο αποκατάστασης. Είναι η ιδανική μέθοδος σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, αφού δεν παρουσιάζει πόνο κατά τη διάρκεια αλλά ούτε και αντιδράσεις στο σώμα μετά τη θεραπεία.

Χρησιμοποιείται στην Αυστραλία με επιτυχία πάνω από 50 χρόνια και στην Κύπρο τα τελευταία 9 χρόνια από 100 εγκεκριμένους φυσιοθεραπευτές και αυτή τη στιγμή περίπου 40,000 θεραπευτές παγκοσμίως εξασκούν την τεχνική.

Το BOWEN βοηθά την ευθυγράμμιση του σώματος, χωρίς να γίνονται έντονοι και επίπονοι χειρισμοί στο σώμα και χωρίς μυϊκές εντάσεις, αφού ένα από τα κυριότερά του χαρακτηριστικά είναι η γενική χαλάρωση.

Η θεραπευτική τεχνική BOWEN είναι ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός φυσιοθεραπευτή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές καταστάσεις, όπως πονεμένη μέση, αυχένας, γόνατα, μυϊκούς σπασμούς, τενοντίτιδες και πολλά άλλα. Επίσης, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που δεν βοηθούν οι τεχνικές έντονων χειρισμών, όπως για παράδειγμα σοβαρές περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας.

Η ασφάλεια που παρέχει η εφαρμογή της τεχνικής την καθιστά ιδανική θεραπευτική μέθοδο για άτομα όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα της φυσικής τους κατάστασης, από νεογνά έως ηλικιωμένους, σε εγκύους, αθλητές και άτομα με ειδικές ικανότητες.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την τεχνική και για φυσιοθεραπευτές που την ασκούν κοντά στην περιοχή σας μέσω της ιστοσελίδας http://bowtech.ro/CY/, όπου μπορείτε να διαβάσετε και διάφορες μαρτυρίες από άτομα που έχουν βοηθηθεί κάνοντας θεραπείες με την τεχνική αυτή.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα