ΟΗΕ:Φόβοι για «καταστροφή» σε Λωρίδα Γάζας-Λίβανο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Η “χειρότερη” οικονομική κρίση στην ιστορία της υπηρεσίας του ΟΗΕ γα τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ενδέχεται να προκαλέσει μια “καταστροφή” στη Λωρίδα της Γάζας και να προσθέσει “μια νέα πηγή αστάθειας” στον Λίβανο, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Φιλίπε Λατσαρίνι.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός επίτροπος της Unrwa είχε ανακοινώσει

ότι ο οργανισμός δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να καταβάλει τους μισθούς του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου για τους 28.000 εργαζόμενούς της, στην πλειονότητά τους και οι ίδιοι πρόσφυγες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όμως η κατάσταση είναι ιδιαίτερη κρίσιμη στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα με τους δύο εκατομμύρια κατοίκους, όπου η ανεργία ήδη ξεπερνά το 50% και η πανδημία του κορονοϊού έχει ωθήσει τις αρχές να μειώσουν κατά 40% τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

Σε αυτό το πλαίσιο η αναστολή των προγραμμάτων της Unrwa ενδέχεται να έχει “καταστροφικές” επιπτώσεις στην οικονομία και την ασφάλεια του θύλακα, όπου η υπηρεσία του ΟΗΕ, με 13.000 εργαζόμενούς της μόνο στη Γάζα, είναι ο “πρώτος εργοδότης” μετά τις τοπικές αρχές.

“Δίνουμε το 80% της βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα. Αν αναστείλουμε τις υπηρεσίες μας κινδυνεύει να υπάρξει πλήρης καταστροφή. Και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον κανενός να δει τα σχολεία και τις υπηρεσίες υγείας να αναστέλλουν τη λειτουργία τους εν μέσω πανδημίας”, υπογράμμισε ο Λατσαρίνι.

“Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και στον Λίβανο”, όπου ζουν περισσότεροι από 470.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. “Είναι μια χώρα που έχει πληγεί από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, όπου το ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει ραγδαία” και όπου η αναστολή των προγραμμάτων βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ενδέχεται να αποτελέσει μια “νέα πηγή αστάθειας”, προειδοποίησε ο ίδιος.

“Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι άνθρωποι περιμένουν από την Unrwa να κάνει περισσότερα, αλλά (…) κατά την οποία ο οργανισμός αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική του κρίση”, τόνισε.

Η κρίση χρηματοδότησης της Unrwa είναι ένα θέμα που αναφέρεται τακτικά στους διπλωματικούς και ανθρωπιστικούς κύκλους, και ο επικεφαλής της υπηρεσίας παραδέχεται ότι οι δωρητές έχουν εκφράσει “την κούρασή τους”.

Το 2018 η Ουάσινγκτον, μέχρι τότε βασικός δωρητής της Unrwa, ανέστειλε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, εκτιμώντας ότι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, 70 χρόνια μετά την ισραηλινοαραβική σύρραξη, στερώντας από την υπηρεσία περισσότερα από 360 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, το 30% του ετήσιου προϋπολογισμού της.

Μπροστά στην κρίση που δημιουργήθηκε περίπου 40 χώρες αύξησαν τη συνεισφορά τους. Όμως πλέον οι δωρεές έχουν μειωθεί και η κρίση της covid-19 επιδείνωσε την κατάσταση, αν και η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ αναπτέρωσε τις ελπίδες των Παλαιστινίων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα επαναφέρει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ. “Όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι η (μελλοντική) αμερικανική κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τη μακροχρόνια σχέση με την Unrwa. Πώς και πότε αυτό θα μεταφραστεί σε έργα (…) αυτό θα συζητηθεί όταν η νέα κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα”, σχολίασε ο Λατσαρίνι.

Μέχρι τον Ιανουάριο η Unrwa προσπαθεί να πείσει τους δωρητές να συγκεντρώσουν 70 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς των εργαζόμενων της.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα