ΟΗΕ και Μόσχα συζητούν για εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Γενεύη την Τετάρτη για να συζητήσουν τις ρωσικές καταγγελίες ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων παρά τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την ενίσχυση των ρωσικών και ουκρανικών αποστολών.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία, η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν στις 22 Ιουλίου σε αυτό

που περιέγραψε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως πακέτο συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη διευκόλυνση των ρωσικών αποστολών.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι έχουν τονίσει ότι τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχαν παγοποιηθεί οι εξαγωγές της.

Η ανώτερη εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν συναντήθηκε με τον Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν για μια «θετική» συζήτηση στη Γενεύη την Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολύ εποικοδομητικό, επαγγελματικό επίπεδο», είπε. «Οι προκλήσεις είναι αρκετά σαφείς, αλλά δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχει συζητηθεί γύρω από αυτό το τραπέζι».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε την Τρίτη την άρση των «υλικοτεχνικών κυρώσεων που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».

Οι καταγγελίες της Μόσχας έρχονται πριν από πιθανές συζητήσεις με στόχο την παράταση της αρχικής συμφωνίας 120 ημερών που επιτρέπει τις εξαγωγές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο στόχος της συμφωνίας ήταν να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ώθησε δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην πείνα. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κύριοι εξαγωγείς σιταριού.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία παραδίδει σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και όχι σε φτωχές χώρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι η εξαγωγική συμφωνία είναι μια εμπορική -όχι ανθρωπιστική- επιχείρηση που καθοδηγείται από την αγορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα