Οι υποστηρικτές, η «τράπεζα» της Χαμάς και ο «ήσυχος» Επισκέπτης

Στο Πρωτοσέλιδο μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και Πρόεδρος Ινστιτούτου Στρατηγικού Μελετών, Ιωάννης Μπαλτζώης.
Ο αντιστράτηγος ε/α είπε εισαγωγικά ότι «ήθελαν να ρίξουν αλάτι στην πληγή του Γιομ Κιπούρ».

«Καταλάβαμε ότι έγινε παραπλάνηση. Υπήρχαν πληροφορίες στη Μοσάντ για κάτι πολύ μεγάλο. Την ίδια περίοδο είχαν επεισόδια στη Δυτική Όχθη και θεώρησαν ότι θα έρθουν απ’ εκεί τα επεισόδια. Το Ισραήλ θεωρούσε ότι η Χαμάς δεν μπορούσε να κάνει τέτοιο «ποιοτικό» άλμα. 3-4 άτομα της Χαμάς ήξεραν τον σχεδιασμό γι’ αυτό το κτύπημα»,

είπε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Διαβάστε επίσης: LIVE/Ισραήλ: Προετοιμασίες για μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα

«Από τον τελευταίο πόλεμο του 2021 γινόταν εκπαίδευση στους μαχητές της Χαμάς. Το Ισραήλ θεώρησε ότι λόγω της ησυχίας (σ.σ δεν εμφανίστηκε ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς, ‘Ο Επισκέπτης’, προετοίμαζε την επίθεση).

Διαβάστε επίσης: Ο «Επισκέπτης»: Ποιος είναι ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση της Χαμάς

Μου έκανε εντύπωση, ότι φάνηκε ότι ο σχεδιασμός ότι ήταν ευφυέστατος. Ρώσοι αναλυτές λεν ότι ο σχεδιασμός ήταν προχωρημένος και θέλουν να μάθουν ποιος το σχεδίασε. Λέω ότι η Χαμάς δεν σχεδίασε τέτοιο πλάνο», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι κατονομάζουν το Ιράν, το λεν καθαρά. Ποια άλλη δύναμη θα μπορούσε να είναι πίσω από όλα αυτά. Οι υποστηρικτές της Χαμάς είναι το Ιράν, η Τουρκία και η «τράπεζα» το Κατάρ. Εκεί στρέφεται η προσοχή. Γινόταν μια προσέγγιση Ισραήλ – Σαουδικής και θα υπήρχε συμφωνία. Η Σαουδική θα έμπαινε στη συμφωνία του Αβραάμ και θα ήταν κάτι ιστορικό για τη Μ.Ανατολή. Αυτή είναι η απάντηση για το «γιατί τώρα». Αυτή τη βδομάδα που διανύουμε θα ανακοινωνόταν η συμφωνία», είπε.

Ολόκληρη η ανάλυση του Ιωάννη Μπαλτζώη στο βίντεο πιο κάτω.

Keywords
Τυχαία Θέματα