Οι Θανάτοι από COVID είναι «απίστευτα σπάνιοι» στα παιδιά

Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και των αναφερόμενων θανάτων σε όλη την Αγγλία υποδηλώνει ότι το COVID-19 ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή απαιτεί εντατική φροντίδα στα παιδιά και τους νέους.

Σε μια σειρά ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο medRxiv1–3, μια ομάδα ερευνητών επέλεξε όλες τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους που αναφέρθηκαν για άτομα κάτω των 18 στην Αγγλία. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι το COVID-19 προκάλεσε 25 θανάτους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Περίπου οι μισοί από

αυτούς τους θανάτους ήταν σε άτομα με υποκείμενη σύνθετη αναπηρία με υψηλές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, όπως βοήθεια στην αναπνοή.

Οι μελέτες δεν αξιολόγησαν τα ποσοστά λιγότερο σοβαρών ασθενειών ή εξουθενωτικών συμπτωμάτων «COVID» που μπορεί να παραμείνουν μήνες μετά την οξείας φάσης της λοίμωξης. «Το χαμηλό ποσοστό σοβαρής οξείας νόσου είναι σημαντική είδηση, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι το COVID δεν θα έχει επιπτώσεις στα παιδιά», λέει ο παιδίατρος Danilo Buonsenso στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης. «Παρακαλώ, ας κρατήσουμε την προσοχή - όσο είναι εφικτό - στον εμβολιασμό.»

Οι ερευνητές βρήκαν δημοσιευμένους λογαριασμούς COVID-19 σε παιδιά και νέους, και τελικά ανέλυσαν δεδομένα από 57 μελέτες και 19 χώρες. Στη συνέχεια, βρήκαν τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια και θάνατο από τα δεδομένα που είχαν.

Ορισμένες καταστάσεις - συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των καρδιακών ή νευρολογικών καταστάσεων - συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή εντατικής θεραπείας, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, η απόλυτη αύξηση του κινδύνου ήταν πολύ μικρή, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Rachel Harwood, υπεύθυνος παιδιατρικής χειρουργικής στο Παιδικό Νοσοκομείο Alder Hey στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην Αγγλία, αντλώντας από εθνικά δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις εισαγωγές εντατικής θεραπείας και τους θανάτους μεταξύ εκείνων κάτω των 18 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι, από 6.388 εισαγωγές στο νοσοκομείο για το COVID-19, 259 παιδιά και νέοι χρειάστηκαν θεραπεία σε παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα μαύρα παιδιά ήταν πιο πιθανό από τα λευκά  να χρειάζονται φροντίδα, τόσο για το COVID-19 όσο και για το παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων, ένα σπάνιο σύνδρομο που σχετίζεται με μόλυνση από κορωνοϊό. Αλλά συνολικά, η ανάγκη για εντατική περίθαλψη ήταν «εξαιρετικά σπάνια» μεταξύ αυτών των ασθενών, λέει ο συγγραφέας της μελέτης Joseph Ward του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας του Πανεπιστημίου London Great Ormond Street.

Από τους 3.105 θανάτους από όλες τις αιτίες μεταξύ των 12 εκατομμυρίων ατόμων περίπου 18 ετών στην Αγγλία μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, οι 25 οφείλονται στο COVID-19 - ποσοστό περίπου 2 για κάθε εκατομμύριο άτομα σε αυτό το ηλικιακό εύρος. Κανείς δεν είχε άσθμα ή διαβήτη τύπου 1, σημειώνουν οι συγγραφείς και περίπου οι μισοί είχαν προβλήματα που τους έθεσαν σε υψηλότερο κίνδυνο από τα υγιή παιδιά που πεθαίνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Οι μελέτες αυτές  θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια άνεση στους γονείς που προστατεύουν τα παιδιά που νόμιζαν ότι μπορεί να είναι ευάλωτα σε σοβαρές εμπλοκές από το COVID-19. «Υπάρχει ένα γενικό συναίσθημα στους παιδίατρους ότι πιθανώς πολλά παιδιά προστατεύθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Russell Viner, ο οποίος μελετά την υγεία των εφήβων στο University College London.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, πρόσθεσε η Elizabeth Whittaker, ειδική για τις μολυσματικές ασθένειες στο Imperial College London. «Οι ασπίδες δεν ήταν τέλειες, και πιθανώς προκάλεσαν περισσότερο άγχος για τις οικογένειες παρά όφελος».

Πηγή: Nature 

Keywords
Τυχαία Θέματα