Οι ταρίφες γάμων, έξτρα χρεώσεις για a/c - Τι ισχύει (pics)

Μεγάλη κοινωνική συζήτηση αναφύεται κατά καιρούς για τις τιμές που χρεώνουν οι εκκλησίες σε διάφορα κοινωνικά μυστήρια όπως είναι ο γάμος και οι βαφτίσεις. Αρκετές φορές μάλιστα, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις χρεώσεις σε πολίτες που επιλέγουν να παντρευτούν ή να τελέσουν βάπτιση σε ενορία διαφορετική απ’ αυτήν που διαμένουν.

Το SigmaLive ερεύνησε το εν λόγω θέμα και επικοινώνησε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

και το Γραφείο Συνόδου, το οποίο και είναι υπεύθυνο για αυτά τα θέματα. Όπως αναφέρθηκε αρχικά, οι τιμές για την τέλεση των μυστηρίων ορίζονται πλέον από τις κατά τόπους ενορίες και Μητροπόλεις και όχι από την Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, η μια και μοναδική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου είναι έκδοσης του 1994 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί.

Το SigmaLive εξασφάλισε την εν λόγω εγκύκλιο και την παρουσιάζει στο gallery που ακολουθεί στο τέλος της είδησης. Στην εν λόγω εγκύκλιο καταγράφονται αρχικά ποσά (που ίσχυαν το 1994) και αφορούν τόσο το πιστοποιητικό ελευθερίας που δίδεται σε πολίτες όσο και στην χρέωση του μυστηρίου του γάμου.

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4 της εγκυκλίου η χρέωση είναι: «Σαράντα λίραι (Λ.Κ 40) = Πέραν του ποσού τούτου προαιρετικώς.

Σχετικά με τα πιστοποιητικά ελευθερίας, η παράγραφος 5 της ίδιας εγκυκλίου αναφέρει:

«α) Όταν ο αρραβών ή ο γάμος τελήται εις την ίδιαν ενορίαν το πιστοποιητικόν εκδίδεται δωρεάν».
β) «Εις περίπτωσιν εκδόσεως πιστοποιητικού ελευθερίας, είτε εις άνδρα είτε εις γυναίκα, μη πρόσφυγας, εκ του χωρίου της καταγωγής αυτών, το οποίον χωρίον εγκατέλειψαν προ πέντε τουλάχιστον ετών, θα εισπράττηται μόνον το ποσόν των πέντε λιρών (Λ.Κ5==).
Εφ’ όσον ο χρόνος όμως από την ημέρα της εγκατάλειψης μέχρι της ημέρας τελέσεως αρραβώνος ή γάμου είναι μικρότερος από πέντε έτη, τότε θα ειπράττωνται κανονικά δικαιώματα ως αι παραγράφοι 5(δ), 5(ε) και 6.
γ) Δια την έκδοσιν πιστοποιητικού ελευθερίας πρόσφυγας είτε ανδρός είτε γυναικός, η είσπραξις δεν πρέπει να υπερβαίνη τας δυο λίρας (Λ.Κ2==). Η προσφυγική ιδιότητα αποδυκνύεται δια της επιδείξεως προσφυγικής ταυτότητος, αποδεικνύουσης ότι ο τόπος καταγωγής αυτών ευρίσκεται υπό κατοχήν.
δ) Δια την έκδοσιν πιστοποιητικού ελευθερίας ανδρός, ο οποίος θα τελέση αρραβώνα ή γάμον εκτός της ενορίαςαυτού θα εισπράττηται το ποσόν των δέκα λιρών (Λ.Κ10==)
ε) Διά την έκδοσιν πιστοποιητικού ελευθερίας εις γυναίκα, η οποία θα τελέση μόνον αρραβώνα εκτός ενορίας, θα εισπράττηται το ποσόν των δέκα λιρών (Λ.Κ10==).
6. Δια μεταβίβασιν γάμου, ήτοι: εις περίπτωσιν τελέσεως φάμου εκτός της ενορίας ή της κοινότητος της γυναικός θα εισπράττηται το ποσόν των τριάντα πέντε λιρών (Λ.Κ 35==)».

Τι ισχύει σήμερα με τα πιστοποιητικά ελευθερίας και την τιμή τέλεσης μυστηρίου

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους Ιεράς Συνόδου στο SigmaLive σήμερα, η κάθε ενορία λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικές ανάγκες και την κατάσταση του κάθε ατόμου που έχει ενώπιόν της, καθορίζει την τιμή του μυστηρίου ή της άδειας γάμου. Για παράδειγμα εάν κάποιος πιστός, είναι πρόσφυγας είτε άπορος είτε έχει άλλα οικονομικά προβλήματα τότε με επιστολή δύναται να υπάρξει διακανονισμός για την πληρωμή του μυστηρίου.

Η κάθε Μητρόπολη έχοντας υπόψιν τις ανάγκες της κάθε ενορίας αναλαμβάνει τον καθορισμό των τιμών τόσο για άδειες ελευθερίας όσο και για την τέλεση μυστηρίου. Εν ολίγοις δεν υπάρχει ένας καθορισμένος τιμοκατάλογος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, που να διέπει όλες τις ενορίες και τους Ιερούς Ναούς.

Κερδοσκοπούν οι ενορίες σε βάρος των πολιτών;

Στην περαιτέρω έρευνα του SigmaLive αναφορικά με την κοστολόγηση μυστηρίων και αδειών ελευθερίας, προκύπτει ότι οι τιμές όχι μόνο είναι κυμαινόμενες από ενορία σε ενορία, αλλά μερικές φορές προκύπτουν υπέρογκες χρεώσεις στους πιστούς γιατί επέλεξαν να παντρευτούν σε ενορία διαφορετική από αυτήν που κατοικούν.

Ένα άλλο παράδειγμα το οποίο προκύπτει μέσα από την έρευνα είναι αυτό της επιπλέον χρέωσης στους πιστούς εάν επιλέξουν να έχουν κλιματισμό κατά την τέλεση του μυστηρίου. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αρκετά καλά το θέμα, ανέφεραν στο SigmaLive ότι πρόκειται για έναν «αγώνα» από ναούς προκειμένου να μαζέψουν όσο περισσότερα χρήματα γίνονται. Όλα αυτά συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές δεν δικαιολογούνται αφού είναι υποχρεωμένος ο κάθε ναός να έχει αναρτημένο στην Εκκλησία, τον τιμοκατάλογο που εκδίδει η κάθε Μητρόπολη για τους ναούς της.

Παράδειγμα χρέωσης είναι 6 ευρώ για γιορτές (από αυτό το ποσό, 4 ευρώ λαμβάνει η εκκλησία και άλλα 2 η Μητρόπολη), 130 για γάμο (100 ευρώ λαμβάνει ο ναός και 30 η Μητρόπολη). Το μυστήριο της κηδείας δεν χρεώνεται, ωστόσο τις πλείστες φορές γίνεται μια εισφορά στο ναό.

Keywords
Τυχαία Θέματα