Ο θρύλος της Ευρώπης

Κατήντησε κλισέ, όμως είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει και αξίζει να επαναλαμβάνεται. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Κύπρος σε διεθνές επίπεδο. Είναι ο καλύτερος πρεσβευτής. Το απέδειξε ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, το υπενθύμισε την περασμένη Τετάρτη στην Πράγα. Η νέα χρυσή σελίδα στην ένδοξη ιστορία του Συλλόγου γράφτηκε στην «Eden

Arena» και υπογράφτηκε από τον Γιώργο Δώνη και τους ποδοσφαιριστές του. Το τριπλό σφύριγμα του Σέρβου διαιτητή έστειλε τους «γαλαζοκίτρινους» μετά από τρία χρόνια στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να πλαισιώνουν τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Οι «γαλαζοκίτρινοι» κληρώθηκαν στον 8ο όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και θα αντιμετωπίσουν την κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ Μαδρίτης, την Ντόρτμουντ και την Τότεναμ.

Στην κορυφή των προκρίσεων
Ο τίτλος που επιλέχθηκε «Ο θρύλος της Ευρώπης» δεν είναι τυχαίος. Είναι και αυτό μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται μέσα από τους αριθμούς και τα επιτεύγματα της κορυφαίας ομάδας της Κύπρου. Από την περίοδο 2009/10, οπότε και το Τσάμπιονς Λιγκ απέκτησε νέα μορφή -με 3 προκριματικούς γύρους και πλέι οφ- ο ΑΠΟΕΛ μετρά τέσσερεις προκρίσεις στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και φιγουράρει στην 1η θέση της σχετικής και άκρως τιμητικής κατάταξης. Η αρχή έγινε την πρώτη χρονιά των αλλαγών και ακολούθησαν οι προκρίσεις του 2011/12, 2014/15 και η φετινή.

Ο ΑΠΟΕΛ απολαμβάνει με ακόμα τρεις ομάδες τη συγκεκριμένη πρωτιά (από τις πάρα πολλές που συμμετείχαν έστω μια φορά) που προκρίθηκαν μέσω των πλέι-οφ στους ομίλους. Πρόκειται για τις Άρσεναλ, Σέλτικ και Μπάτε Μπορίσοφ.



Η πιο πετυχημένη ομάδα
Επίσης, οι τρεις προκρίσεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ διαμορφώνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό σκηνικό για την ιστορία του ΑΠΟΕΛ και κατ’ επέκτασιν του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η ομάδα της πρωτεύουσας τα τελευταία 9 χρόνια συμμετείχε 7 φορές σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τα ιστορικά επιτεύγματα και οι χρυσές σελίδες της ομάδας επεκτείνονται με τις μοναδικές προκρίσεις, στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν και καταδεικνύουν την πιο πετυχημένη κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη.

Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη
Επίσης, ο ΑΠΟΕΛ κατέχει επιπλέον πρωτιά στην Ευρώπη σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες του νησιού. Έχει τα περισσότερα παιχνίδια (εννοείται και νίκες), 190 στο σύνολο, αντιμετώπισε 82 ομάδες -τουλάχιστον από 1 φορά- και ταξίδεψε σε 41 χώρες!

Συνεχίζει να γράφει ιστορία ο Νούνο
Ο Νούνο Μοράις συνεχίζει να γράφει ιστορία στον ΑΠΟΕΛ. Ο Πορτογάλος μέσος συνέδεσε το όνομά του με όλες τις χρυσές σελίδες που έγραψαν οι «γαλαζοκίτρινοι» στα ευρωπαϊκά γήπεδα και αποτελεί τον… ενεργό θρύλο της ομάδας. Συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια παρουσίας στον Αρχάγγελο και αγωνίστηκε 7 φορές σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Νούνο είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές στον ΑΠΟΕΛ που ένιωσαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό την απαξίωση και σε τεράστιο την αποθέωση. Αποκτήθηκε το 2007 και έκανε ντεμπούτο στον νικηφόρο αγώνα με την Μπάτε Μπορίσοφ στο ΓΣΠ (2-0), ωστόσο η ήττα-αποκλεισμός στη Λευκορωσία, σε συνδυασμό με τις μέτριες εμφανίσεις του δημιούργησαν μουρμούρα και αμφισβήτηση προς τις ικανότητές του.

Ο χρόνος τον δικαίωσε και 10 χρόνια μετά χαρακτηρίζεται ως ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που αναδείχτηκε από κυπριακή ομάδα. Μετρά 97 συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, όσες κανένας άλλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το ρεκόρ του θα διευρυνθεί πέραν των 100 συμμετοχών και ενδεχομένως να μην ξεπεραστεί ποτέ!

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πορτογάλος απουσίασε μόνο από 5 παιχνίδια του ΑΠΟΕΛ από την ημέρα που εντάχθηκε στην ομάδα. Τα τέσσερα λόγω τραυματισμού και μόλις ένα από τιμωρία. Δέχθηκε μόλις επτά κίτρινες και πέτυχε δύο τέρματα.

Ακολουθεί ο αρχηγός
Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που έζησε όλες τις μοναδικές επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ είναι ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου. Ο αρχηγός μετρά 71 συμμετοχές με τη «γαλαζοκίτρινη» φανέλα (78 στο σύνολο) και βρίσκεται στην 3η θέση της σχετικής κατάταξης στην ιστορία του Συλλόγου. Πρώτος είναι ο Μοράις και ακολουθεί ο Χαραλαμπίδης με 88. Ο Νεκτάριος σημείωσε 6 τέρματα.

Πλησιάζει 50άρι ο Βίνι
Στην 3η θέση του πίνακα των ευρωπαϊκών συμμετοχών από το υφιστάμενο ρόστερ έρχεται ο Βινίσιους. Ο Βραζιλιάνος μετρά 48 αγώνες και 3 τέρματα.

Ο κορυφαίος των προκριματικών
Ο Μπόι Βάτερμαν ήταν με διαφορά ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα ζωντανή στον επαναληπτικό με τη Βιτόρουλ στο ΓΣΠ και που έστειλε τον ΑΠΟΕΛ στην Τσεχία με σκορ ασφαλείας. Ο ιπτάμενος Ολλανδός δέχθηκε μόλις ένα τέρμα στα έξι παιχνίδια των προκριματικών και δικαίως χαρακτηρίζεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής της μέχρι τώρα φετινής πορείας της ομάδας. Ο Μπόι θα απολαύσει για πρώτη φορά στην καριέρα του από κοντά τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ολλανδός από την ημέρα που αποκτήθηκε δεν έχασε αγώνα του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη. Μετρά 34 συνεχόμενες συμμετοχές και χρειάζεται ακόμα οκτώ για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του μεγάλου Διονύση Χιώτη.

Οι πρωτάρηδες
Εκτός από τον Βάτερμαν, ακόμα επτά παίκτες που βρίσκονται σήμερα στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ δεν αγωνίστηκαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρόκειται για τους Μερκή, Ρουέδα, Λάγο, Φαρίας, Μπερτόλιο, Σόουζα, Μακρή, Αντωνίου, Ορ και Ποτέ.

Οι έμπειροι
Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί ποδοσφαιριστές που έχουν εμπειρία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκαν στο παρελθόν οι Καρλάο (36 ευρωπαϊκές συμμετοχές / 2 γκολ), Εφραίμ (32/5), Αλωνεύτης (29/4), Πάρντο (24), Αρτυματάς (17) και Νικόλας Ιωάννου (7). Επίσης, Εμπεσίλιο, Ντε Καμάργκο και Μιλάνοφ αγωνίστηκαν με διαφορετικές ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Δώνης ισοφάρισε τον Ιβάν
Ο Γιώργος Δώνης οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη φορά και ισοφάρισε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που μετρά επίσης δυο προκρίσεις.

Οι δυο προπονητές είναι οι μοναδικοί που κατάφεραν να στείλουν τους «γαλαζοκίτρινους» στα αστέρια της Ευρώπης.

Και ο Πρόδρομος τον Φοίβο
Ο Πρόδρομος Πετρίδης θα γευτεί για δεύτερη φορά τα μπόνους των εκατομμυρίων από την UEFA και ταυτόχρονα θα ισοφαρίσει τον προκάτοχο στην προεδρία του ΑΠΟΕΛ, Φοίβο Ερωτοκρίτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα