Οι συναντήσεις Έιντε στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου

Οι συναντήσεις που είχε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, ο διορισμός του Ρετζέπ Ακντάγ στο χαρτοφυλάκιο κυπριακών υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, η μη ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, η σύλληψη του Νιγηριανού φοιτητή ο οποίος κατηγορείται ότι κτύπησε και εγκατέλειψε θύμα τροχαίου και η μη καταβολή

των μισθών εποχιακών εργατών στον «δήμο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Υπάρχει ηγέτης που μπορεί να φορέσει αυτή τη φανέλα;», αναφέρεται στην περίπτωση του Τούρκου δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές τον Δεκέμβριο του 2016. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν να κρατά φανέλα στην οποία υπάρχει φωτογραφία του Σικ και επιγραφή που λέει «πραγματική ελευθερία» και διερωτάται ποιος ηγέτης έχει το θάρρος να φορέσει μια τέτοια φανέλα. Αλλού αναφέρεται στις συναντήσεις του Έιντε με τους δύο ηγέτες και στις δηλώσεις του, στις οποίες είπε ότι δεν βλέπει στο εγγύς μέλλον να γίνεται κάτι. Αναδημοσιεύει, ακόμα, από τον ε/κ Τύπο δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυστοστόμου σχετικά με τις συνομιλίες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Έχασε την ελπίδα του ο Έιντε», αναφέρεται στις συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τους δύο ηγέτες και προβάλλει τις δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεών του ότι δεν αναμένει σύντομα να γίνει κάτι. Η εφημερίδα γράφει ότι φαίνεται πως ο Έιντε έχασε την αισιοδοξία του για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη ένας ύποπτος σχετικά με τη ληστεία σε βενζινάδικο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σε έρευνες στην οικία του υπόπτου, εντοπίστηκαν τα χρήματα, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το χρηματοκιβώτιο το πέταξε στη θάλασσα. Αναφορά γίνεται και σε ένα νέο, σεξουαλικής φύσης, σκάνδαλο στις φυλακές, που αφορά δύο κρατούμενους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σε αναμονή τα έργα», γράφει ότι ενώ το νερό από την Τουρκία άρχισε να ρέει στα κατεχόμενα, εντούτοις η «κυβέρνηση» δεν έχει ολοκληρώσει τα έργα που αφορούν το έργο αυτό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα διανομής του νερού, δεν έχει ψηφιστεί «νόμος» για το θέμα της μεταφοράς και της διανομής και ότι πολλές από τις σωλήνες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τρυπημένες, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα νερού να χάνεται. Αλλού γράφει ότι σοκ υπέστη ο νεαρός Νιγηριανός φοιτητής, ο οποίος κτύπησε με το όχημά του και τραυμάτισε θανάσιμα νεαρό πεζό. Ο φοιτητής συνελήφθη από την «αστυνομία» και κατηγορείται για τον θάνατο του Μπαρίς Χακάν και για εγκατάλειψη της σκηνής του δυστυχήματος. Αναφορά γίνεται και στον διορισμό του Ρετζέπ Ακντάγ στο χαρτοφυλάκιο για συντονισμό των κυπριακών υποθέσεων, της τουρκικής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δύσκολη η επιβίωση με τον χαμηλότερο μισθό», αναφέρεται σε δηλώσεις μελών τ/κ συντεχνιών στην εφημερίδα για το θέμα του κατώτατου μισθού. Η αύξηση των 155 τουρκικών λιρών (περίπου 35 ευρώ) που αποφασίστηκε στον χαμηλότερο μισθό δεν είναι αρκετή σύμφωνα με τους συντεχνιακούς, οι οποίοι αναφέρονται στις καθημερινές ανάγκες μιας οικογένειας. Αναφορά γίνεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην κατεχόμενη Άσσια λόγω του ότι εδώ και 15 ημέρες, λόγω προβλήματος στο σύστημα υδροδότησης της περιοχής, δεν υπάρχει νερό. Γράφει, ακόμα, ότι υπεύθυνος για τα θέματα της Κύπρου διορίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση ο Ρετζέπ Ακντάγ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Συζητείται μέση λύση στην υγεία», γράφει ότι το «υπουργικό» συμβούλιο συζήτησε χθες με τα οργανωμένα σύνολα στον τομέα της υγείας το θέμα της εργασίας των «δημοσίων» ιατρών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι απόφαση «δικαστηρίου» όρισε την 1η Αυγούστου ως την ημέρα που θα πρέπει οι ιατροί να αποφασίσουν αν θα δουλεύουν στον ιδιωτικό ή στον «δημόσιο» τομέα. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Ουρτσάν Καράγιελ, ο οποίος εργάζεται ως εποχιακός εργάτης στον «δήμο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου και είναι ένας από τους πολλούς εργάτες στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ο μισθός τους τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλού γράφει ότι η τ/κ συντεχνία «Ντεβίς», σε ανακοίνωσή της, κατηγορεί την «κυβέρνηση» ότι δεν προβαίνει στις ενέργειες εκείνες που θα βοηθήσουν την οικονομία, αρχής γενομένης με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Keywords
Τυχαία Θέματα