Οι σημερινές αναφορές του τ/κ Τύπου

Οι επαφές και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ περί Γενεύης, εγγυήσεων και ασφάλειας, η ανακάλυψη φυτείας κάνναβης στο κατεχόμενο χωριό Λουτρό, η συνέχεια στην υπόθεση με την παραχώρηση γης σε «κρατικούς αξιωματούχους» αλλά και η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σε παραλία της Κερύνειας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.



Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η επιμονή του Ταχσίν έφαγε τον Ντενκτάς» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που απορρίφθηκε τελικά από το «υπουργικό συμβούλιο» η αίτηση του γιού

του Σερντάρ Ντενκτάς για παραχώρηση «κρατικής» γης για ανέγερση «πανεπιστημίου» οφείλεται σε παρασκηνιακές ενέργειες του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο παρελθόν ζήτησε παραχώρηση άδειας για κέντρο στοιχημάτων για ένα γνωστό του, αλλά η αίτηση δεν έγινε αποδεκτή, με τον Ερτουγρούλογλου να κατηγορεί τον Ντενκτάς ότι αυτός απέρριψε την αίτηση. Γράφει ακόμα ότι σε πλήρη ταύτιση απόψεων βρίσκεται η Τουρκία με τα κατεχόμενα αφού και ο ηγέτης των Τ/κ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντησή τους είπαν ότι «εάν λέτε μηδέν στρατός, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε». Αναδημοσιεύει είδηση της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο οι πέτρες από τα λατομεία στον Πενταδάκτυλο πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Είμαστε έτοιμοι να το λύσουμε χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα και τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Τ/κ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι λόγω της ε/κ πλευράς η οποία θέτει όρους και προϋποθέσεις δεν υπάρχει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Αναφορά γίνεται και στην ανακάλυψη φυτών κάνναβης και γράφει ότι ο ένας εκ των κύριων υπόπτων είναι ένας 61χρονος. Γράφει ακόμα ότι «υπουργός οικονομίας» Σουνάτ Ατούν παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του ως διευθυντής «πανεπιστημίου» και συνέταιρος της εταιρείας ιδιοκτησίας του πατέρα του, στην οποία ανήκει και το «πανεπιστήμιο».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Οικόπεδο σε εταιρεία που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας» γράφει ότι μετά την απόρριψη της αίτησης του γιού Σερντάρ για παραχώρηση «κρατικής γης» τα μάτια τώρα στράφηκαν στη γη που ενοικιάστηκε από την επιχειρηματία – κόρη του Ντερβίς Έρογλου, της οποίας η ξενοδοχειακή μονάδα που ήδη διοικεί βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Γράφει ακόμα ότι, με πάρτι στην κατεχόμενη Λευκωσία γιόρτασε το ράδιο Χαβαντίς τα πέντε χρόνια ζωής του. Αλλού αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση Ακιντζί – Τσαβούσογλου επιβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική των δύο πλευρών για το Κυπριακό και ειδικά στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Φυτεία από κάνναβη στο Λουτρό» γράφει ότι πέραν των 529 φυτών κάνναβης εντοπίστηκαν σε δασική περιοχή στο κατεχόμενο χωριό Λουτρό ενώ στην περιοχή εντοπίστηκε και ποσότητα ξηρής κάνναβης πέραν των έξι κιλών. Η «αστυνομία» συνέλαβε έξι άτομα τα οποία και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα. Αλλού γράφει ότι στις δηλώσεις του κατά την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε ετοιμότητα για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση ενός ζεύγους, το οποίο ήταν παντρεμένο για 65 χρόνια και το οποίο ακόμα και ο θάνατος δεν μπόρεσε να χωρίσει αφού ένα εικοσιτετράωρο μετά το θάνατο του 84χρονου Σεβκί Οζμπάϊ την τελευταία της πνοή άφησε και η σύζυγος του η 74χρονη Γκιουλάϊ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η συζήτηση της μηδενικής απόστασης από τη θάλασσα στην Κερύνεια», αναφέρεται στην ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην κατεχόμενη Κερύνεια και γράφει ότι έχει δοθεί άδεια για την ανέγερσή της λίγα μέτρα από την παραλία ενώ η υπογραφή της συμφωνίας του «δήμου» με την ιδιωτική εταιρεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη έξι ατόμων με την κατηγορία της καλλιέργειας ναρκωτικής ουσίας και συγκεκριμένα 529 φυτών κάνναβης. Γράφει ακόμα ότι συνέρχεται σήμερα το πολιτικό γραφείο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας με επίκεντρο το θέμα των «πρόωρων εκλογών» στα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα