Οι σχέσεις Κασόγκι με Μπιν Λάντεν-Μουσουλμανική Αδελφότητα (ΦΩΤΟ)

Σειρά από ξένα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες τονίζουν τους δεσμούς που διατηρούσε ο νεκρός Τζαμάλ Κασόγκι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και τον ίδιο τον ηγέτη της Αλ Καιντά Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία για αυτή τη σχέση είναι το βιβλίο του Lawrence Wright, συγγραφέα του «The Looming Tower: Η Αλ Κάιντα και ο δρόμος για το 9/11», στο οποίο υπάρχει

συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά για τον Κασόγκι.

Σύμφωνα με αραβικές ιστοσελίδες, το βιβλίο προσαρμόστηκε για την τηλεόραση ως σειρά με τον ίδιο τίτλο και αναφέρει την ιστορία των περίφημων επιθέσεων της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Σε μια παράγραφο του βιβλίου του, ο Wright αναφέρει έναν στενό φίλο του Μπιν Λάντεν, ο οποίος μοιράστηκε τη φιλοδοξία του να «δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος οπουδήποτε». Αυτός ο φίλος ήταν ο Τζαμάλ Kασόγκι. Τόσο ο Μπιν Λάντεν όσο και ο Kασόγκγι ήταν εκείνη τη στιγμή ενεργά μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αργότερα ο Μπιν Λάντεν αποχώρησε από την Αδελφότητα για να σχηματίσει με τον Αμπντουλάχ Αζάμ την Αλ Κάιντα. Ο Κασόγκι, ο Μπιν Λάντεν και ο Αζάμ ήταν όλοι σύντροφοι της ίδιας εξτρεμιστικής ομάδας, αναφέρουν Άραβες αρθρογράφοι.

Στη σελίδα 78 του βιβλίου του, ο Wright αναφέρει ότι ο Κασόγκι εξέφρασε στον Μπιν Λάντεν την πεποίθηση πως «το πρώτο [ισλαμικό κράτος] θα οδηγούσε σε άλλο και αυτό θα είχε αποτέλεσμα ντόμινο που θα μπορούσε να ανατρέψει την ιστορία της ανθρωπότητας».

Στις 4 Μαΐου του 1988, η σαουδαραβική εφημερίδα Arab News δημοσίευσε ένα άρθρο του Τζαμάλ Κασόγκγι σχετικά με την περιοδεία του στο Αφγανιστάν σε μια επιχείρηση των μαχητών της Αλ Κάιντα. Παρόλο που ο Κασόγκι ήταν απλώς δημοσιογράφος που έκανε μια αναφορά, οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο άρθρο του δείχνουν ότι φορούσε αφγανικό τουρμπάνι και κρατούσε ένα εκτοξευτή ρουκετών RBG. Το άρθρο του Κασόγκι έφερε τον τίτλο «Αραβική νεολαία πολεμά ώμο με ώμο με τους Μουτζαχεντίν» και αναλύει λεπτομερώς τις δραστηριότητες των ιδρυτικών μελών της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου της εκστρατείας των Αφγανών.

Ένας ανώνυμος Άραβας αναλυτής δήλωσε στο Arab Weekly: «Ο Τζαμάλ Κασόγκι ξεχνάει ότι η συμμετοχή των Αράβων Μουτζαχεντίν δίπλα στους Αφγανούς Μουτζαχεντίν ήταν απλά μέρος ενός παιχνιδιού που ελεγχόταν από τη CIA από την αρχή μέχρι το τέλος».

Η ίδια πηγή δήλωσε: «Ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν τελικά ένας πράκτορας πληροφοριών σε δημοσιογραφικά ρούχα. Αν δεν βρεθεί ζωντανός, θα είναι το θύμα ενός παιχνιδιού όπου η δημοσιογραφία και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών είναι ανακατεμένες και που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι κάποια μέρα θα γυρίσει εναντίον του. Συνήθως σε αυτά τα είδη παιχνιδιών, οποιοδήποτε ξένο μέρος μπορεί να μπει στο παιχνίδι στην κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευτεί καταστάσεις. Αυτή τη φορά, φαίνεται ότι είναι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

Πάντως, για τις σχέσεις Κασόγκι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αναφέρεται και ο συνάδελφός του David Ignatius, ο οποίος λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή του είχε πει ότι είχε ενταχθεί στο κίνημα σε νεαρή ηλικία, αλλά προφανώς είχε απομακρυνθεί από αυτό αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα