Οι πρώτοι ευρ.κανόνες για drones - Τι θα ισχύει

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα επικαιροποιημένους κανόνες για την ασφάλεια των αερομεταφορών, στους οποίους περιλαμβάνεται αναθεωρημένη εντολή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και τους πρώτους κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ για τα "αστικά αεροσκάφη" όλων των μεγεθών (drones).

Η μεταρρύθμιση εισάγει αναλογικούς και βασιζόμενους στον κίνδυνο κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν στον κλάδο των αερομεταφορών της ΕΕ να αναπτυχθεί, να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικός και να ενθαρρύνει την καινοτομία.

Οι κανόνες καθορίζουν τις βασικές

αρχές για την ασφάλεια, την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προστασία των δεδομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κείμενο καθορίζει το κατώτατο όριο καταχώρησης για τους χειριστές αεροσκαφών: τα drones πρέπει να είναι νηολογημένα στις κατηγορίες άνω των 80 Joules κινητικής ενέργειας κατά την πρόσκρουση με άτομο.

Η σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο ολοκληρώνει τη νομοθετική διαδικασία σε πρώτη ανάγνωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 12 Ιουνίου 2018. Ο κανονισμός θα υπογραφεί από τα δύο θεσμικά όργανα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, πιθανώς μέχρι το τέλος Ιουλίου. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση.

Επιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την αναθεώρηση του σχεδίου δράσης της στρατηγικής της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια (EUMSS).

Το σχέδιο δράσης της στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια της ΕΕ εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων της ΕΕ και να προστατευθούν τα κράτη μέλη και οι πολίτες της. Αντιμετωπίζει παγκόσμιους θαλάσσιους κινδύνους και απειλές, συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού και του οργανωμένου εγκλήματος, απειλές για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απειλές κατά της βιοποικιλότητας, παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία ή περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω παράνομης ή τυχαίας απαλλαγής.

Η αναθεώρηση που εγκρίθηκε σήμερα επιτρέπει μια πιο εστιασμένη διαδικασία υποβολής εκθέσεων για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την καλύτερη παρακολούθηση της στρατηγικής και συγκεντρώνει τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές πτυχές της θαλάσσιας ασφάλειας της Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα