ΣΚΤ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το πόρισμα καταπέλτης (vid)

Οι πρώτες κομμάτων καταγράφηκαν στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, αναφορικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ καλεσμένοι ήταν ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και βουλευτής του κόμματος Νίκος Νουρής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

Ο κ. Νουρής, κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα καταπέλτης

σύμφωνα με το οποίο αποδίδονται βαρύτατες ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, δήλωσε ότι στον ΔΗΣΥ δεν λειτουργούν αποσπασματικά και ως εκ τούτου το κόμμα θα τοποθετηθεί όταν μελετήσει σε βάθος το πολυσέλιδο έγγραφο.

Επίσης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και αφότου μελετήσουν το πόρισμα θα τοποθετηθούν. Σε σχέση με τα όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση, όπως είπε, στον υπουργό Οικονομικών υπενθύμισε ότι είναι επί του ίδιου υπουργού που μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, αναβαθμίστηκε η κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά ο κ. Γεωργίου του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για το μεγαλύτερο και πιο καραμπινάτο οικονομικό έγκλημα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου το οποίο έχει και όνομα και επίθετο. Ο κ. Γεωργίου αποδέχτηκε τις αναφορές του πορίσματος το οποίο καταλογίζει ευθύνες και προ του 2013. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν συγκρίνονται οι χειρισμοί μετά το 2013 που οδήγησαν στο οικονομικό έγκλημα του Συνεργατισμού και την κατάρρευση του. Ο κ. Γεωργίου διάβασε αυτούσια από το πόρισμα τις αναφορές για τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη όπου του καταλογίζει την κύρια και την αποκλειστική ευθύνη της κατάρρευσης.

Σχολιάζοντας το πόρισμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, υπογράμμισε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης και το επιτελείο του παραπλάνησαν τη Βουλή κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αναφέρεται στο πόρισμα. Υπενθύμισε την ίδια ώρα την πολεμική που δέχτηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι προεκλογικές του προτάσεις για την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Επίσης ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στις ευθύνες που καταλογίζονται στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος σύμφωνα με το πόρισμα μπορούσε να παύσει τον κύριο υπαίτιο της κατάρρευσης, δηλαδή τον Χάρη Γεωργιάδη.

Εξάλλου ανακοίνωση με την οποία ζητά παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη εξέδωσε η Συμμαχία Πολιτών. Επίσης ανακοίνωση είχε εκδώσει και η ΕΔΕΚ λίγο πριν την δημοσιοποίηση του πορίσματος καλώντας σε ανάληψη των πολιτικών ευθυνών εκεί και όπου αποδίδονται.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι μια πράξη δημοκρατική την οποία εναγωνίως η κοινή γνώμη αποζητούσε, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν εμφανώς ευθύνες για το ξεπούλημα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

«Η έκταση των εικοσιπέντε σελίδων, στην Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, που καταγράφουν την απόδοση ευθυνών, δεικνύει το μέγεθος του εγκλήματος, που έχει διαπραχθεί κατά του Συνεργατισμού και κατ’ επέκταση κατά της κοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

Σημειώνεται ότι αντίδραση υπήρξε και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε πως άλλο η πολιτική ευθύνη κι άλλο η πολιτική υπευθυνότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα