Οι προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών προς ΠτΔ για μεταναστευτικό

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, με την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στις 5 Μαρτίιου, δεσμεύθηκε όπως εντός των επόμενων ημερών καταθέσει την πρόταση του Κινήματος του σε ότι αφορά το μεταναστευτικό.

Το Sigmalive εξασφάλισε τις θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών και τις αποκαλύπτει:

Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπους μετανάστες, ορθά γίνεται και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται. Οι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές πρέπει να τυγχάνουν της στήριξης

και της φροντίδας του Κράτους μας.

Οι μισοί σχεδόν αιτητές πολιτικού ασύλου, είναι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν νόμιμα στην Κύπρο είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι. Όσον αφορά τους φοιτητές θα πρέπει να διαμορφώσουμε Νομοθετικό Πλαίσιο το οποίο να προβλέπει αυστηρές συνέπειες για τα Κολλέγια και τους ιδιοκτήτες τους, για τις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα φοιτητές τους, είτε υπέβαλαν αίτηση πολιτικού ασύλου είτε έπαψαν να φοιτούν και παραμένουν στην Κύπρο.

Θα πρέπει το Κολλέγιο να πληρώνει με εξώδικα διπλάσιο ποσό από τα δίδακτρα που εισέπραξε για κάθε «φοιτητή» που εμπίπτει στις πιο πάνω κατηγορίες. Σε περίπτωση που Κολλέγιο παρουσιάζει μεγάλο αριθμό τέτοιων υποθέσεων να αναστέλλεται η άδεια λειτουργείας του.

Να διαμορφωθεί νομοθεσία για απονομή ευθυνών και ποινών για όσους αποδειχθεί ότι παρότρυναν ή και εισέπραξαν χρήματα για διευκόλυνση προσώπων, να αιτηθούν πολιτικό άσυλο, ενώ εξόφθαλμα δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Η Κυβέρνηση να ζητήσει από την Ε.Ε. όπως συνάψει συμφωνίες επαναπατρισμού των μεταναστών με όλες τις χώρες που είναι ψηλά στον κατάλογο χωρών προέλευσης μεταναστών στην Κύπρο.

Η Κυβέρνηση να ζητήσει όπως η FRONTEX αναλάβει τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών να αρχίσει  εντατικό διάλογο με τις χώρες απ’ όπου κυρίως προέρχονται οι παράτυποι μετανάστες στην Κύπρο, με στόχο την υπογραφή διμερών διακρατικών συμφωνιών για επαναπατρισμό. 

Keywords
Τυχαία Θέματα