Οι προτάσεις που θα καταθέσει η ΕΔΕΚ στο Συμβούλιο Αρχηγών

Με συγκεκριμένες προτάσεις θα προσέλθει στο Συμβούλιο Αρχηγών η ΕΔΕΚ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί την Τετάρτη (21/2), με αφορμή την ανανέωση της παράνομης Navtex από πλευράς Τουρκίας επί του οικοπέδου "3" στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι εν λόγω προτάσεις έχουν δει ήδη το φως

της δημοσιότητας και είναι οι εξής:

1. Άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

2. Να δηλωθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τρόπο σαφή, ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παραχώρηση οποιασδήποτε πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης εάν προηγουμένως η Τουρκία δεν αποσύρει τα πολεμικά της σκάφη από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κυρίως, εάν δεν προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για την επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από το βάρος της εκβιαστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Ανανεώθηκε η τουρκική Navtex - Συμβούλιο Αρχηγών την Τετάρτη

Η αιτιολόγηση των συγκεκριμένων προτάσεων της ΕΔΕΚ και του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα βασιστούν στους εξής πυλώνες:

• Στην προώθηση από πλευράς Τουρκίας της αναγνώρισης ενός παράνομου κατοχικού μορφώματος και την ίδια στιγμή της διεκδίκησης οφελών από την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζουν.

• Η Τουρκία θέλει να έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα, αλλά την ίδια στιγμή να εκπροσωπεί ένα παράνομο κατοχικό καθεστώς.

• Η Κυπριακή Δημοκρατία συναινεί ώστε η Τουρκία να λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια για την πραγματοποίηση έργων και να τα χρησιμοποιούν για να καλύπτουν τεκμήρια και να συγκαλύπτουν τις εγκληματικές παρανομίες τους για τους αγνοούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα