Διογκώνεται η λίστα των Κύπριων στα Paradise Papers

Σιωπή επικρατεί από πλευράς Κυβέρνησης και Τμήματος Φορολογίας σε σχέση με την λίστα των Κύπριων που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers η οποία μεγαλώνει προϊόντος του χρόνου.

Σύμφωνα με τις νέες λίστες που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), οι εμπλεκόμενοι προέρχονται από τις Νήσους Κουκ, τη Μάλτα και το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» το οποίο δημοσιεύει και τις σχετικές πληροφορίες, τα κυπριακά ονόματα που συνδέονται με την λίστα της Μάλτας φτάνουν τις

1.437.

Υπενθυμίζεται ότι ICIJ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά στοιχεία για τα Paradise Papers, τον Νοέμβριο του 2017. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων το Τμήμα Φορολογίας ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά και αναλύει όλη την “έγκυρη” σχετική πληροφόρηση γύρω από το θέμα». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «θα προβεί άμεσα σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Η βάση δεδομένων της ICIJ περιλαμβάνει συνολικά 11 λίστες, ενώ η λίστα με το μεγαλύτερο κυπριακό ενδιαφέρον είναι τα Panama Papers, η οποία περιλαμβάνει 3.613 υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο, καθώς επίσης 2.684 ονόματα δικαιούχων – στελεχών, 115 μεσάζοντες και 1.489 διευθύνσεις.

Παράλληλα, η Κύπρος έχει έντονη παρουσία στα Offshore Leaks, αφού η σχετική λίστα περιλαμβάνει 2.761 υπεράκτιες εταιρείες, 994 ονόματα δικαιούχων – στελεχών, 68 μεσάζοντες και 896 διευθύνσεις. Ακόμη η Paradise Papers – Appleby περιλαμβάνει 42 υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο, καθώς επίσης 189 ονόματα δικαιούχων – στελεχών, 232 διευθύνσεις και 1 άλλη οντότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα