Οι πόλεμοι των Πετρελαίων

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του δρος των Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη

με τίτλο, « Energy Turf Wars» (σε ελεύθερη μετάφραση οι Πόλεμοι των Πετρελαίων). Το βιβλίο επικεντρώνεται σε σημαντικά ζητήματα γεωπολιτικής, κυβερνοχώρου και στρατηγικής σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο της Κύπρου, στην τουρκική πολιτική και απειλή,

καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα θέλει να μετατρέψει την περιοχή μας σε τουρκική λίμνη. Ταυτοχρόνως, αναλύει πώς είναι δυνατή η οικοδόμηση αποτροπής και στρατηγικής δράσης, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τα συμφέροντα των Μεγάλων και Περιφερειακών Δυνάμεων, από το χώρο της Ευρώπης ως την Κίνα και την Ιαπωνία, καθώς και την πολιτική της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει να «εισβάλει» στην Ευρώπη και στην Ασία, γενικότερα στο χώρο της Ευρασίας, με τις «μεραρχίες της ενέργειας» (βλέπε αγωγούς), καθώς και πώς οι ΗΠΑ, ελέγχοντας τις θαλάσσιες οδούς, επιχειρούν να περικυκλώσουν και την Ευρασία και την Ρωσία.

Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να εντάξει στα γεωπολιτικά παιχνίδια την πυρηνική ενέργεια και τον πόλεμο των νερών ως εργαλεία ισχύος και ισοζυγίων ή ανισοζυγίων δυνάμεων, που μαζί με την τεχνολογία και τον κυβερνοχώρο, ο οποίος διαθέτει πλέον τα δικά του όπλα και στρατηγικές, συνθέτουν ένα νέο διεθνές περιβάλλον, που όσοι λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις δεν μπορούν να αγνοούν.

Το βιβλίο είναι επίκαιρο αφού αναλύει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο τα όσα συμβαίνουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρουσιάζοντας πρωτογενείς χάρτες και άλλα ντοκουμέντα της τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής και ευρύτερα, ενώ ταυτοχρόνως, παραθέτει απαντήσεις στη βάση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών, που μπορούν να υιοθετηθούν και να δοθούν από Κύπρο και Ελλάδα, στο πλαίσιο συμμαχιών με άλλες χώρες, σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο, για τη διαφύλαξη της κρατικής τους υπόστασης και την ασφαλή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Για πληροφορίες και αγορά του βιβλίου επικοινωνήστε με το Κολέγιο Λήδρα, τηλέφωνο 22514044 και με το κινητό τηλέφωνο 99478397.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και από βιβλιοπωλεία

Keywords
Τυχαία Θέματα