Οι μαζικές προσφυγές στην Επ. Αποζημιώσεων αλλάζει καθεστώς στην Αμμόχωστο

Τα χθεσινά τετελεσμένα προκαλούν επικίνδυνες προεκτάσεις στο Κυπριακό που καθιστούν την επιστροφή της Αμμοχώστου μέχρι και αδύνατη.

Μετά την πρόσκληση Ερντογάν μία μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας, ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, προτάσσοντας την ανησυχία ότι θα χάσουν οριστικά την περιουσία τους.  

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μία τέτοια εξέλιξη, ενθαρρύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εποικισμό της Αμμοχώστου και βάζει ταφόπλακα στις προσπάθειες επίλυσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η περίκλειστη περιοχή της

Αμμοχώστου θεωρείται στρατιωτική ζώνη και άρα μέχρι σήμερα η Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα δεν μπορούσε να εξετάσει αιτήματα των προσφύγων.

Με τις μαζικές προσφυγές θα μπορεί η Τουρκία να αποταθεί στο ΕΔΑΔ και να θέσει το επιχείρημα του δικαιώματος των νόμιμων κατοίκων, και με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει παράλληλα και το καθεστώς σε αστική ζώνη, αφού από τ/κ πλευράς υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το 80% των ακινήτων εντός της Αμμοχώστου ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Δυστυχώς, οι μαζικές προσφυγές είναι ένας τρόπος να ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αφού τα δικαιώματα των ιδιοκτητών θα αναγνωριστούν προς συμμόρφωση με τα ψηφίσματα.

Νομικοί εξήγησαν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει από τώρα και στο εξής απαγόρευση προσφυγής στην Επιτροπή, νοουμένου ότι το Κράτος αποφάσισε εξ αρχής να μην εμποδίσει τους πολίτες να αποτείνονται στην Επιτροπή.

Υπάρχουν, όμως, νομικά εργαλεία. Όπως, να γίνει μία ειδική ρύθμιση για την Αμμόχωστο και να αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη των περιουσιών το Κράτος. Κάτι τέτοιο όμως αναμένεται ότι θα δημιουργήσει αντιδράσεις.

Μεγάλη μερίδα προσφύγων, δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, ενώ μία άλλη μεγάλη μερίδα Αμμοχωστιανών είναι κάθετα αντίθετοι στην προσφυγή, θεωρώντας την ενέργεια αυτή ως επικίνδυνη, και κατακριτέα.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποζημιώσεων, Αμμόχωστο,apozimioseon, ammochosto