Οι ΗΠΑ καλούν την Αίγυπτο να απελευθερώσει τον αιγύπτιο ερευνητή Πάτρικ Ζακί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Αίγυπτο να απελευθερώσει τον αιγύπτιο ερευνητή Πάτρικ Ζακί, που καταδικάσθηκε χθες σε τριετή φυλάκιση για «διάδοση ψευδών πληροφοριών».

Ο Πάτρικ Ζακί συνελήφθη το 2020 για «τρομοκρατία» αφού δημοσίευσε το 2019 άρθρο για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κοπτών, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας της Μέσης Ανατολής στην οποία ανήκει

το 10% έως 15% του πληθυσμού των 105 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδηλώνει «ανησυχία για την καταδίκη σε τριετή φυλάκιση του αιγύπτιου υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου Πάτρικ Ζακί» και ζητεί «την άμεση απελευθέρωσή του, καθώς και των υπολοίπων αυθαιρέτως φυλακισμένων» μέσω μηνύματος στο Twitter.

Ο 32χρονος ερευνητής πέρασε 22 μήνες κρατούμενος πριν από την δίκη του χθες ενώπιον ειδικού δικαστηρίου, οι αποφάσεις του οποίου δεν εφεσιβάλλονται.

Η καταδίκη του προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης, κυρίως στην Ιταλία, όπου σπούδαζε ο Πάτρικ Ζακί μέχρι το ταξίδι του στο Κάιρο όπου και συνελήφθη.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπενθύμισε ότι παραμένει προσηλωμένη στην υπόθεση του Πάτρικ Ζακί μέχρι την θετική της επίλυση. «Εχουμε εμπιστοσύνη», δήλωσε σε ανακοίνωσή της χθες, την ώρα που η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της χορήγησης της ιταλικής υπηκοότητας στον Πάτρικ Ζακί.

Περισσότερες από 40 αιγυπτιακές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Amnesty International και Human Rights Watch, καταδίκασαν τις παραβιάσεις του δικαιώματος υπεράσπισης. Ορισμένες οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ο Πάτρικ Ζακί χτυπήθηκε και υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ κατά την διάρκεια της κράτησής του.

Στην Αίγυπτο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τρεις γνωστοί ακτιβιστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον «εθνικό διάλογο» που ξεκίνησε στις αρχές του Μαΐου η κυβέρνηση για την συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2014, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έχει ρίξει δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες στις φυλακές, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν μεταξύ άλλων σκληρή καταστολή των πανεπιστημιακών.

Η Αίγυπτος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης για τις πανεπιστημιακές ελευθερίες στον κόσμο, του Academic Freedom index, μαζί με την Σαουδική Αραβία και την Κίνα.

Από την πλευρά του το Κάιρο, διαφημίζει την νέα του «στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - AFP 

Keywords
Τυχαία Θέματα