Οι γονείς να είναι μαζί με τα παιδιά στις ιατρικές εξετάσεις

Το δικαίωμα των παιδιών να είναι μαζί τους οι γονείς τους, όταν γίνονται ιατρικές εξετάσεις (αιμοληψίες κ.λπ) και η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στο θέμα αυτό, συζητήθηκαν εκ νέου σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από έγγραφη καταγγελία μητέρων, εναντίον της συγκεκριμένης τακτικής απομάκρυνσης της μητέρας ή/και του πατέρα ή/και φροντιστή, από το δωμάτιο στο οποίο πρόκειται να διενεργηθεί ιατρική πράξη σε ανήλικο, στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου.

Για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στο θέμα

αυτό έκανε λόγο η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία μετά από τη συνεδρία ανέφερε ότι πήρε οδηγίες από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σύνταξη ενός πρωτοκόλλου, το οποίο να έχουν υπόψη τους οι γιατροί, οι γονείς και τα παιδιά και το οποίο θα εκδοθεί με ένα τρόπο φιλικό για τον αναγνώστη, το γονιό, αλλά και φιλικό για τα παιδιά.

Ανέφερε ότι η ίδια θα επανέλθει με το τέλος του καλοκαιριού και θα ενημερώσει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για τη σημερινή συνεδρία, είπε ότι “ακούστηκαν οι απόψεις του Υπουργείου, των παιδιάτρων του δημοσίου τομέα και των παιδοψυχιάτρων και υπήρξε μια πάρα πολύ σημαντική κατάληξη”, σημειώνοντας ότι “υιοθετήθηκε η εισήγηση ότι πρέπει ο γενικός κανόνας να είναι ότι η παρουσία των γονιών επιτρέπεται”.

Ωστόσο, σημείωσε ότι “υπάρχουν βεβαίως εξαιρέσεις, για τις οποίες θα αποφασίζει ο θεράπων ιατρός -εκεί που για παράδειγμα μπορεί η ψυχολογική κατάσταση του γονέα να μην του επιτρέπει να συμβάλει στο καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού- αλλά όλα αυτά θα πρέπει, όπως είχαμε εισηγηθεί, να θεσμοθετηθούν με ένα πρωτόκολλο, το οποίο να έχουν υπόψη τους και οι γιατροί και οι γονείς και τα παιδιά και το οποίο θα εκδοθεί με ένα τρόπο φιλικό για τον αναγνώστη για το γονιό αλλά και φιλικό για τα παιδιά”.

Είπε ακόμα πως “η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας, όπως σε συνεργασία με το θεσμό της Επιτρόπου, προχωρήσει στη σύνταξη αυτού του πρωτοκόλλου και ακριβώς δεσμευτήκαμε να έρθουμε πίσω τέλος του καλοκαιριού και να ενημερώσουμε την Επιτροπή για το τι έχει γίνει”, συμπληρώνοντας ότι “αυτό είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη και προς όφελος των παιδιών μας”.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως συμφωνήσαν όλοι ότι πρέπει να γίνει ένα πρωτόκολλο, με το οποίο να καθορίζεται και να είναι ξεκάθαρο το δικαίωμα του παιδιού να έχει δίπλα του το γονιό του, όταν υποβάλλεται σε οποιεσδήποτε ιατρικές εξετάσεις και αυτός να είναι ο κανόνας με τις εξαιρέσεις, όταν ο γιατρός κρίνει ότι για το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού, αυτό πρέπει να είναι διαφορετικό.

“Ανέλαβε”, είπε, “μια πρωτοβουλία η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού Κουρσουμπά μαζί με το Υπουργείου Υγείας να συντονίσει τη διαβούλευση όλων, ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να ξαναδούμε το θέμα και να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο θα έχει ετοιμαστεί και το οποίο θα δοθεί σε όλα τα νοσηλευτήρια, ώστε να υπάρχει μια γενική πολιτική”.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι “υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση και κατανόηση από τους γονείς και από το ίδιο το παιδί”, για να προσθέσει πως το κόμμα της θεωρεί ότι “υπάρχει ανάγκη επιμόρφωση των λειτουργών υγείας γενικά και στις ίδιες τις πρόνοιες της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού”.

Δικαιώματα ασθενών όπως κατοχυρώνονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Χάρτα

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, που συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τα δικαιώματα ασθενών όπως κατοχυρώνονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα δικαιώματα των ασθενών, η κ. Κυριακίδου είπε πως “συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ασθενών -που αυτό το Κοινοβούλιο ψήφισε πριν από αρκετά χρόνια- και υπάρχουν συνεχώς προβλήματα, διότι οι ασθενείς δεν είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα τους, αφού δεν υπάρχει ακόμα ένα γενικό σύστημα υγείας, για να υπάρχει μια σωστή αντιμετώπιση”.

“Το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως μας είπε ότι πολλές από τις επιστολές που στέλλονται στο Υπουργείο Υγείας δεν απαντώνται ποτέ. Ο Υπουργός Υγείας μας είπε ότι δυστυχώς αν δεν προχωρήσουμε στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, όπως είναι και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ικανοποιητικά τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών”, είπε η κ. Κυριακίδου.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική υγεία και το μεγάλο πρόβλημα, που συνεχίζουν να χάνονται οι ιατρικοί φάκελοι, για να σημειώσει πως ο Υπουργός Υγείας “είπε ότι ο στόχος είναι να έρθει νομοθεσία, που να αφορά την ηλεκτρονική υγεία εντός του 2017, για να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας”.

“Τα δικαιώματα των ασθενών”, είπε η κ. Κυριακίδου, “είναι συνυφασμένα όπως όλοι καταλαβαίνουμε με το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί ένα σύστημα υγείας. Και από την ώρα που υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία ενός συστήματος υγείας, έχουμε και προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών”.

Ανέφερε, τέλος, ότι είναι υποχρέωση αυτής της Επιτροπής να παρακολουθεί αυτό το θέμα και θα το επαναφέρουν μέσα στους επόμενους τρεις τέσσερις μήνες, για να δούμε ακριβώς πώς προχωρούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Κύπριοι ασθενείς.

Η κ. Κουκουμά είπε από την πλευρά της ότι “θα έπρεπε να έχουμε όλοι το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, σημειώνοντας ότι “όταν αυτά τα έχουμε στο μυαλό μας είμαι σίγουρη ότι θα κινούμαστε πολύ διαφορετικά”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι “είμαστε όλοι μάρτυρες ότι υπάρχει μια κατάσταση σήμερα με την οποία παραβιάζονται όχι απλά δικαιώματα ασθενών, αλλά και τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα”, συμπληρώνοντας ότι “η ωραιοποίηση από μέρους του Υπουργού Υγείας δεν βοηθά δυστυχώς, γιατί όλοι μπορούμε να αναφέρουμε ατέλειωτα παραδείγματα, που δείχνουν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των ασθενών”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα