Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ έλαβαν αποφάσεις για την κρίση στον Κόλπο

Με τις αποφάσεις για την κρίση στον Περσικό Κόλπο, ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, με τους 28 Υπουργούς να συζητούν την τρέχουσα κατάσταση και να ζητούν επισήμως την αποσυμφόρηση της κρίσης μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Οι 28 εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κουβέιτ, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.

"Οι υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα για ενότητα και αποφασιστικότητα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κουβέιτ, χρειάζονται όλη μας την υποστήριξη και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε", δήλωσε μετά τις εργασίες η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι η κρίση απαιτεί "επείγουσα επίλυση και ότι η ενότητα του Κόλπου είναι σημαντική για την ΕΕ αλλά και ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής".

Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ εκτιμά τις διμερείς της σχέσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και τις σχέσεις της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκότεμωλερ. Η συζήτηση βασίστηκε σε κοινή έκθεση προόδου της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση, χαιρετίζοντας την πρόοδο στην εφαρμογή της κοινής δέσμης προτάσεων και ζητώντας περαιτέρω βήματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις εξωτερικές πτυχές της αντιτρομοκρατίας, ενόψει των πρόσφατων επιθέσεων στην ΕΕ και πέρα ​​από αυτήν. Υπογράμμισαν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητα ασφάλειας για την ΕΕ. Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο συζήτησε και για το Ιράκ, εστιάζοντας στις τελευταίες εξελίξεις καθώς και στη μελλοντική σταθεροποίηση της χώρας.

Επιπλέον οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22-23 Ιουνίου και εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους για την τρέχουσα προσέγγιση, την οποία θεωρούν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα, δεδομένου του αριθμού των ζωών που χάνονται στην Κεντρική Μεσογειακή Διαδρομή.

Η συνεργασία με τις χώρες εταίρους θα πρέπει να ενισχυθεί με στόχο την περαιτέρω καταπολέμηση των διακινητών, τη μείωση του αριθμού αφίξεων παράνομων μεταναστών στην ΕΕ και την εξασφάλιση επιστροφών και επανεισδοχής.

Η υποστήριξη της βελτίωσης της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Λιβύη, με στόχο την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο για την ΕΕ.

Αμέσως μετά το Συμβούλιο προέβη σε συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ, βάσει έκθεσης που παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος κατά το πρώτο έτος εφαρμογής.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκθεση και τόνισαν το σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο στον τομέα της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας αλλά και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των κρατών και των κοινωνιών στην Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη και στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης των συγκρούσεων Και κρίσεων.

Εξέφρασαν τέλος, την ικανοποίησή τους και για τις τρέχουσες εργασίες για την επικαιροποίηση των υφισταμένων ή την προετοιμασία νέων περιφερειακών και θεματικών στρατηγικών. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια στη θάλασσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα