ΕΤΕ – ΔΕΗ: Αναστάτωση από δεκάδες μεταθέσεις εργαζομένων

18:32 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τίτλο «η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα», η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ, διαμαρτύρεται για σειρά δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, στα οποία καταλογίζει διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κεντρικό ζήτημα είναι η μετάθεση εργαζομένων μετά από πολυετή παραμονή σε συγκεκριμένες μονάδες σε άλλες, γεγονός που δημιουργεί ανατροπές στις ζωές τους.

Αιτία σύμφωνα με την ΕΤΕ – ΔΕΗ είναι η κατάργηση ειδικοτήτων, που θεωρεί ότι «θεραπεύεται» με τη μείωση εσωτερικών

εργολαβιών και τις μειώσεις στην υπερωριακή απασχόληση. Η ΕΤΕ – ΔΕΗ διαμαρτύρεται γιατί χρεώνει σε όσους αρθρογράφησαν εναντίον της, ότι την κατηγορούν για υπεράσπιση αργόμισθων και πως αυτό έγινε από σκοπιμότητα.

Η ΕΤΕ-ΔΕΗ σημειώνει ότι περίπου 10 άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στα εργασιακά του κλάδου, με τα οποία «αποκρύπτοντας και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια επιχειρήθηκε η διαπόμπευση του σωματείου μας και η εμφάνισή του ως μια συντεχνία που υπερασπίζεται αργόμισθους, εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας σ’ όσους το έκαναν. Νηφάλια με σεμνότητα και σεβασμό χωρίς να έχουμε διάθεση να κάνουμε μάθημα σε κανέναν (αισθανόμαστε πολύ μικροί για κάτι τέτοιο) τους λέμε ότι, αγαπητοί φίλοι η δημοσιογραφία πρέπει να υπηρετείται με αρχές αντικειμενικότητα και σεβασμό στην αλήθεια.

Αφορμή για την άδικη επίθεση που δεχτήκαμε (και αφού προηγουμένως δεν πήραμε καμία απάντηση στην ανοιχτή επιστολή που αποστείλαμε) ήταν η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για την υπεράσπιση του δικαιώματος των υπό μετάθεση συναδέλφων μας να αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι και όχι ως τσουβάλια».

Τονίζουν μάλιστα ότι όχι μόνο δεν εκτρέφουν τεμπέληδες και αργόμισθους, αλλά αντίθετα είναι «ο κλάδος με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά δυστηχήματα σε όλη τη χώρα».

Κίνητρό τους, όπως επισημαίνουν, είναι η αγωνία για τις μεταθέσεις 62 εργαζομένων μετά από 20 και 30 χρόνια εργασία σε συγκεκριμένο τόπο και «η ανθρώπινη αγωνία των 62 συναδέλφων μας να αντιμετωπιστούν ως ψυχές».

Αναλυτικά η επιστολή τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ

Προς: Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε.

κ. Παναγιωτάκη Εμμανουήλ

Θέμα: Μεταθέσεις εργαζομένων από τους ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, Κερατέας-Λαυρίου & ΑΗΣ Αλιβερίου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

κ. Πρόεδρε & Διευθύνων Σύμβουλε της ΔΕΗ,

δεν ζούμε έξω από την κοινωνία και δεν αγνοούμε το αδιέξοδο που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια άνεργοι συμπολίτες μας.

Για αυτό άλλωστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εσάς ως άλλοθι, για τη μη εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που έχει η Επιχείρηση προς τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων σταθμών παραγωγής, με αποτέλεσμα να διαλύσετε 62 οικογένειες που μετά από 20 και 30 χρόνια εργασίας τους ζητάτε να μετατεθούν, ανατρέποντας και αποδιοργανώνοντας τις ζωές τους.

κ. Πρόεδρε, απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά όχι μόνο με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου αλλά και με την ιδιότητα του προοδευτικού ανθρώπου που πάντα διακρίνονταν για τις ευαισθησίες του.

Το αίτημα μας μέσω αυτής της ανοικτής επιστολής, δεν είναι να αφήσετε τους 62 συναδέλφους μας των οποίων καταργήθηκαν οι θέσεις εργασίας που στελέχωναν τους ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, Κερατέας – Λαυρίου και ΑΗΣ Αλιβερίου στους Ν. Αττικής και Εύβοιας να παίρνουν το μισθό χωρίς να έχουν αντικείμενο απασχόλησης.

Εάν ζητούσαμε κάτι τέτοιο θα ήμασταν τουλάχιστον απαράδεκτοι.

Το αίτημά μας κατ’ αρχήν είναι να παγώσει η διαδικασία των μεταθέσεων, ώστε να δοθεί (κάτι που δεν έγινε) εύλογος χρόνος για ουσιαστική συζήτηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

κ. Πρόεδρε το αίτημά μας αυτό δεν είναι προσχηματικό, ούτε για να παραπέμψουμε το θέμα στις καλένδες, γιατί καταλαβαίνουμε το σημείο που βρίσκεται η Επιχείρηση.

Το αίτημα μας είναι δίκαιο και εδράζεται στην πεποίθηση που έχουμε (η οποία και βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία), ότι εάν προηγηθεί (κάτι που επαναλαμβάνουμε, δεν έγινε) ουσιαστικός διάλογος, αφενός μεν θα αποκαλυφθεί ότι δεν χρειάζεται να μετατεθούν οι συνάδελφοι γιατί μπορούν κάλλιστα να εργασθούν σε υπηρεσίες των Ν. Αττικής και Εύβοιας, σταματώντας ή περιορίζοντας τον αριθμό υπερωριών σε μια σειρά πόστα και βάρδιες αλλά και σταματώντας ή περιορίζοντας μια σειρά εργολαβίες.

Αφετέρου δε το ελάχιστο ενός τέτοιου διαλόγου είναι σίγουρο ότι θα διορθώσει μια σειρά λάθη και αδυναμίες στην διαδικασία μοριοδότησης των μεταθέσεων, όπως για παράδειγμα ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι εάν εργάζεται η σύζυγος του υπό μετάθεση εργαζομένου ή το εάν μένει σε ενοίκιο ή δική του κατοικία.

κ. Πρόεδρε, υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις που μπορούν και την επιχείρηση να βοηθήσουν και τις ελλείψεις σε μια σειρά χώρους να καλύψουν και την ψυχική ηρεμία και οικογενειακή γαλήνη των 62 υπό μετάθεση συναδέλφων μας να σεβαστούν, γιατί χωρίς εργασιακή ηρεμία δεν μπορεί να υπάρχει και εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης.

Δώστε μας τη δυνατότητα να σας τις εκθέσουμε.

Κλείνοντας, με εκτίμηση σας λέμε ότι τελεσίγραφα όπως αυτό που αναφέρετε στην απόφαση 1244 της ΔΑΝΠΟ και της Δ/Π με ημερομηνία 6/6/2017 όπου μεταξύ άλλων αναγράφεται ότι εντός 7 ημερών θα έχουν υλοποιηθεί οι μεταθέσεις θυμίζουν άλλες εποχές και νομίζουμε πως δεν σας ταιριάζουν, ούτε τιμά τη θέση σας στην Επιχείρηση.

Αναμένουμε την απάντησή σας.

Σε περίπτωση που είναι αρνητική, χωρίς απειλές και εκβιασμούς για να έχουμε καθαρές κουβέντες, σας ενημερώνουμε ότι με κάθε νόμιμο τρόπο θα προστατεύσουμε την εργασιακή ασφάλεια και οικογενειακή ηρεμία και γαλήνη των μελών μας.

Σχετικές ειδήσεις:

ΕΤΕ – ΔΕΗ: Όχι άλλα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα

Mεγαλώνει η «μαύρη λίστα» στη ΔΕΗ – Νέο θανατηφόρο δυστύχημα

«Μαύρο» μεροκάματο για εργαζόμενο στη ΔΕΗ – Θανατηφόρο δυστύχημα στα ορυχεία Μαυροπηγής

ETE – ΔΕΗ: Τα θανατηφόρα ατυχήματα συνεχίζονται

ΔΕΗ: Αντιδράσεις των εργαζομένων για το νέο εργατικό ατύχημα – Εντατικοποίηση και έλλειψη προσωπικού οι αιτίες σύμφωνα με την ΕΤΕ ΔΕΗ

Εργατικό δυστύχημα σε ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Συνθήκες εργασίας και εργατικά ατυχήματα στην ατζέντα των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Aντιδράσεις των εργαζομένων για το εργατικό δυστύχημα σε ορυχείο της ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Θετικές εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης των εργατικών ατυχημάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα