Διαφωνία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για το μέλλον των Αποκρατικοποιήσεων

Έντονη συζήτηση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για το μέλλον της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων διεξήχθη σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο συζήτησης δύο προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν η μια εκ μέρους του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και η άλλη εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στοχεύει στη μετονομασία της Μονάδας Αποκρατικοποίησης σε Μονάδα Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας, ενώ η πρόταση

νόμου του ΑΚΕΛ στοχεύει στην κατάργησή της.

Ειδικότερα, σκοπός της κοινής πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ είναι η τροποποίηση του περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης νόμου με στόχο τη μετονομασία της υφιστάμενης Μονάδας Αποκρατικοποίησης σε Μονάδα Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας και τη διόρθωση και ανάλογη μετονομασία οποιωνδήποτε σχετικών αναφορών και όρων όπου αυτοί απαντούν.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την πρόταση, σκοπείται η τροποποίηση του ιδίου νόμου ώστε ως Έφορος Αποκρατικοποιήσεων να μπορεί να διοριστεί και δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος θα εκτελεί τα καθήκοντα του εφόρου παράλληλα με τα καθήκοντα της δημόσιας θέσης στην οποία υπηρετεί.

Κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων

Από την άλλη, σκοπός της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ είναι αφενός η κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί βάσει σχετικής νομοθεσίας του 2014 και αφετέρου η κατάργηση της ίδιας νομοθεσίας για την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας.

Ειδικότερα, η πρόταση αναφέρει ότι δεδομένης της πρόσφατης απάλειψης κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 που σχετίζονται με τη λειτουργία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης κρατικής περιουσίας και δημόσιων οργανισμών κρίνεται ότι θεσμικά η διατήρηση της εν λόγω μονάδας έχει πλέον καταστεί άνευ αντικειμένου. Προσθέτει ότι ζητήματα τα οποία αφορούν στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας παραμένουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών και πλέον δεν υφίσταται ανάγκη ή λόγος ύπαρξης άλλου φορέα πέραν του αρμόδιου υπουργείου.

Υπάρχει ανάγκη για την καλύτερη αξιοποίηση

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελής, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής είπε ότι το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου για μετονομασία της Μονάδας Αποκρατικοποίησης σε Μονάδα Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για την καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας», η οποία σήμερα δεν αξιοποιείται με τον βέλτιστο τρόπο.

Είπε ακόμη ότι ο νόμος δεν περιορίζει την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας μόνο στην πώληση της και «ως εκ τούτου η πρόταση νόμου θέτει το νόμο στη σωστή του βάση και αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει μια τέτοια μονάδα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας». Ανέφερε επίσης ότι οι πιστώσεις που υπήρχαν για τη λειτουργία της Μονάδας ήταν δεσμευμένες και οι πιστώσεις για αξιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων του κράτους παρέμεναν στον προϋπολογισμό και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει συμφωνήσει για αποδέσμευση σχετικών πιστώσεων που αφορούν την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με το κρατικό λαχείο, την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τροόδος και την έναρξη της διαδικασίας ετοιμασίας σχετικής στρατηγικής μελέτης για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Αυτές οι δράσεις έχουν ανατεθεί στην υφιστάμενη Μονάδα η οποία είναι υπεύθυνη για την προώθηση των διαδικασιών, υπογράμμισε και σημείωσε ετοιμάζονται σε τακτική βάση εκθέσεις προόδου όσον αφορά τις δράσεις της Μονάδας.

Ο κ. Παντελή είπε ακόμη ότι το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί και με την πρόταση νόμου για διορισμό δημόσιου λειτουργού για να προΐσταται της Μονάδας.

Αναφορικά με την απουσία Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος έχει διοριστεί ως Εκτελεστικός Σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Παντελή είπε ότι η Μονάδα δεν έχει οποιεσδήποτε διοικητικές αποφάσεις λόγω έλλειψης προϊσταμένου.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα οι αρμοδιότητες της Μονάδας έχουν περιοριστεί σημαντικά γιατί έφυγαν περιουσιακά στοιχεία που προωθούνταν για αποκρατικοποίηση την δεδομένη στιγμή και περιορίστηκαν οι αρμοδιότητες της για αυτό υπάρχει η δυνατότητα τώρα να ανατεθεί σε δημόσιο λειτουργό η λειτουργία της Μονάδας.

Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει τη δυναμικότητα να τρέξει αυτές τις διαδικασίες για αυτό και τόσα χρόνια η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας δεν ήταν η βέλτιστη δυνατή, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι πέρα του γεγονότος ότι «το ΥΠΟΙΚ μπορούσε να βγαίνει από μόνο του για να ζητεί προσφορές για τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει παράλληλα να διαθέτει τα κατάλληλα άτομα για να αξιολογούν τα αποτελέσματα των μελετών που θα υποβάλλονται από διάφορους οίκους».

Υπήρξε δέσμευση προεκλογικά

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι υπήρξε δέσμευση προεκλογικά του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών αλλά δεν έγινε οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση μεγάλου οργανισμού, προσθέτοντας ότι αναλάβαμε τη χώρα σε συνθήκες πτώχευσης και ο δογματισμός της προηγούμενης κυβέρνησης δεν επέτρεψε την έγκαιρη υπογραφή μνημονίου και οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

«Άρα ένας υπεύθυνος ηγέτης λαμβάνει και τις αποφάσεις σύμφωνα με τις συνθήκες εκείνης της στιγμής και δεν παραμένει προσκολλημένος σε δεσμεύσεις όπως για παράδειγμα ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα Χριστόφια που δεν είχε καμία πραγματικότητα με τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας και εκείνη αγκύλωση, ο δογματισμός και εκείνο το πρόγραμμα που γράφτηκε πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση μας είχε οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής».

Αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Κουλλά είπε ότι «δεν αλλάξαμε τίποτα επί της ουσίας, αντίθετα ενισχύσαμε το πρόγραμμα που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και τον περασμένο Δεκέμβριο όταν συζητείτο η αφαίρεση της έκτακτης εισφοράς είχαμε κάνει πρόταση στην Ολομέλεια να παραμείνει κατά το ήμιση για ακόμη ένα χρόνο, να μαζεύαμε 40 εκ. ευρώ και να δίδονταν όλα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το απέρριψαν και τα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης, δήθεν ως λαϊκίστικη».

Αυτός που έπαιρνε μισθό 2.500 ευρώ θα πλήρωνε 12,5 ευρώ τον μήνα για ακόμη ένα χρόνο και λέγαμε να δοθούν όλα τα 40 εκ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορείς να έχει αιτήματα χωρίς να λες από που θα βρεις τα χρήματα για να κάνεις αυτή την δουλειά.

Αναφερόμενος στη συζήτηση στην Επιτροπή για τη Μονάδα, ο κ. Κουλλά είπε ότι «ουδεμία αλλαγή δεν είχαμε προτείνει επί του νόμου ή του πλαισίου λειτουργίας αυτής της Μονάδας», αλλά «προσέχοντας ότι εντός του κειμένου δεν περιλαμβανόταν ακριβώς και μόνο ο σκοπός της αποκρατικοποίησης, της αποξένωσης κρατικής περιουσίας αλλά αντίθετα περιλαμβανόταν η αδειοδότηση, η μακροπρόθεσμη μίσθωση και πολλές άλλες μορφές καλύτερης αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας η δική μας πρόταση απλά λέει να μετονομάσουμε αυτή την Μονάδα σε Μονάδα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας».

Επίσης, ανέφερε ότι είναι καλύτερα να πει το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αν δεν πιστεύουν στις αποκρατικοποιήσεις και να απαντήσουν γιατί είναι υπέρ της αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Λάρνακας και γιατί εγκαινίασαν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και δεν τα επανακρατικοποίησαν.

Να συντηρηθεί η διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ «ανοίγει ένα παράθυρο για να συντηρηθεί η διασπάθιση δημόσιου χρήματος που γίνεται με τη συντήρηση της Μονάδας Αποκρατικοποίησης». Ανέφερε ότι μόνο ο μισθός του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων έστω και αν τους τελευταίους μήνες έχει διοριστεί στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και είναι ακέφαλη η Μονάδα, είναι 180.000 ευρώ το χρόνο και πρόσθεσε ότι στη Μονάδα εργάζεται με συμβόλαια και ένας αριθμός λειτουργών που επίσης είναι υψηλόμισθοι. Η συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας Αποκρατικοποίησης έστω και με άλλο όνομα αποτελεί συνέχιση της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ανέφερε και πρόσθεσε ότι με βάση το νόμο υπεύθυνος για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι το ΥΠΟΙΚ. Προκύπτουν διάφορα ερωτήματα για τα οποία δεν πήραμε απάντηση από το ΥΠΟΙΚ, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα επιμένει στην πρόταση νόμου που κατέθεσε και να τοποθετηθούν τα κόμματα στην Ολομέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα