Οι δηλώσεις των βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΕΕ

Ειδική συνεδρία πραγματοποίησε  η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Παρασκευή, για τα 20χρονα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η Κύπρος δεν είναι μόνη με την ΕΕ, είπε ο Ν. Τορναρίτης 

Στέλνουμε το μήνυμα της σιγουριάς στους πολίτες ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη όπως στο

παρελθόν, η Κύπρος μπορεί να κάμει περισσότερα, συμμετέχοντας στην ΕΕ και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό παραμένει στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Σε ομιλία του στη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τορναρίτης είπε πως οι λέξεις κλειδιά είναι συνεργασία και συνεννόηση. «Με συνεννόηση κτίζουμε γέφυρες, με συνεργασίες μεγαλώνουμε το εκτόπισμα μας, με συνεννόηση πείθουμε και προοδεύουμε», είπε.

Όλοι γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι το Κυπριακό παραμένει στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι παραμένει άλυτο 20 χρόνια μετά την ένταξη. «Η κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας από τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται και μας πληγώνει. Ο καταλύτης για τη λύση δεν πέφτει από τον ουρανό, ο καταλύτης δουλεύει, εφόσον δίνουμε πειστικά δείγματα γραφής ότι γνωρίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στη συγκυρία, τα παράθυρα ευκαιρίας που δημιουργεί», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η επιδίωξη για περισσότερη συμμετοχή στην ΕΕ στις προσπάθειες για λύση είναι μια αναγκαία επιλογή. Η ΕΕ είναι η μόνη, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, που μπορεί να απαντήσει στις ακροβασίες του Τατάρ στον γκρεμό για δήθεν δύο κράτη.

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα μας και θα μας στηρίξει. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα ώστε να αποκτήσει περισσότερο βάθος και εύρος. Θέλουμε η ΕΕ να δώσει περισσότερο βάρος στα θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής και να παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται στρατηγική προσέγγιση για το μέλλον βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στην συνεργασία.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει «μια μοναδικότητα, είναι το μόνο ευρωπαϊκό σώμα, που εκλέγεται απευθείας από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και συνεπώς διαθέτει την απευθείας, τη λαϊκή, νομιμοποίηση να εκφράζει τους Ευρωπαίους πολίτες».

Υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου με δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας θα είναι εξαιρετικά σημαντική πρόοδος.

Απευθύνθηκε σε όλους να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου και να αξιοποιήσουν την ψήφο τους γιατί, όπως είπε, κάθε ευρωπαϊκή πολιτική έχει και κυπριακή διάσταση και χειροπιαστό αποτέλεσμα για τη ζωή μας.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό είπε πως είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε ανάλογη στήριξη από την ΕΕ. «Οι ροές δεν ελέγχονται πλέον και τα βάρη είναι δυσανάλογα με το μέγεθος και τον πληθυσμό μας. Αναμένουμε έμπρακτη βοήθεια από τις Βρυξέλλες για να ανακόψουμε τις μεταναστευτικές ροές και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις χιλιάδες των αιτήσεων», σημείωσε. Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να διεκδικήσουμε και να πείσουμε το θέμα των εμπόλεμων ζωνών στην Συρία πρέπει να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τορναρίτης κάνοντας ένα απολογισμό είπε πως δεν εφαρμόζουμε τις κοινοτικές οδηγίες, έχουμε καθυστερήσεις και αδράνεια.

«Μέσα στην ΕΕ μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Θα πετύχουμε αν οργανωθούμε καλύτερα. Μόνο αν τρέξουμε περισσότερο. Έχει επίσης μεγάλη σημασία να στελεχώσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα και τις υπηρεσίες με τους καλύτερους. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχει συνεχής ανταγωνισμός παντού και κάθε μέρα. Συνεπώς στην ΕΕ κερδίζει περισσότερο εκείνος που προετοιμάστηκε καλύτερα, εκείνος που έπεισε καλύτερα ότι ξέρει να διεκδικεί», είπε.

Ο κ. Τορναρίτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρωταγωνιστική συνεισφορά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ του Γλαύκου Κληρίδη, αναγνωρίζοντας όμως την προσφορά των Γιώργου Βασιλείου, Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιάννου Κρανιδιώτη, Αλέκου Μαρκίδη και Ιωάννη Κασουλίδη.

Ορόσημο η ένταξη στην ΕΕ, αλλά ποια ενωμένη Ευρώπη θέλουμε, είπε ο Α. Καυκαλιάς

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα κορυφαίο ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία μας το οποίο επιτεύχθηκε με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και διαδοχικών κυβερνήσεων του τόπου αλλά και με τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρος Καυκαλιάς σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα 20 χρόνια ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι ως ΑΚΕΛ, «πόρρω απέχουμε από όσους καλλιέργησαν αυταπάτες ότι η ένταξη στην ΕΕ θα καθιστούσε τους Ελληνοκύπριους πανίσχυρους και θα οδηγούσε σε λύση της αρεσκείας μας και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να συζητούμε οποιοδήποτε συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι επίσης πόρρω απέχουν και «από όσους -πιο πρόσφατα- δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις ότι θα γονατίσουμε την Τουρκία με ευρωπαϊκές κυρώσεις, παραγνωρίζοντας τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που κυριαρχούν δομικά στην ΕΕ και τον τρόπο που πραγματικά αυτή λειτουργεί».

Πρόσθεσε ότι «είκοσι χρόνια μετά την ένταξη, θα έπρεπε και θα πρέπει όλοι μας -Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνία- να γνωρίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιμένουμε από τις Βρυξέλλες αλλά και τι μπορούμε και οφείλουμε ρεαλιστικά να διεκδικούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Όπως είπε ο κ. Καυκαλιάς, «δεν είναι μυστικό ότι το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη που προσεγγίζει κριτικά την ΕΕ, τον χαρακτήρα, τις πολιτικές και τις δομές της, γιατί είμαστε η πολιτική δύναμη που πρεσβεύει το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης θεμελιακά διαφορετικής, κοινωνικά δίκαιης, ειρηνικής, δημοκρατικής και οικολογικής».

Ανέφερε ότι «η Αριστερά ουδέποτε απέρριψε την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αφού άλλωστε στη δική μας αντίληψη οι περιφερειακές ενοποιήσεις αποτελούν αντικειμενικά βήμα προς τα εμπρός στην ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας».

Αντίθετα, συνέχισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, «μόνο οι εθνικιστικές δυνάμεις -αυτές δηλαδή που συγκροτούν το ιδεολογικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού- απορρίπτουν το όραμα μιας ενωμένης ευρωπαϊκής ηπείρου, στην οποία να συνυπάρχουν ειρηνικά λαοί, έθνη, γλώσσες, θρησκείες, πολιτισμοί».

Σημείωσε ότι «για εμάς λοιπόν, δεν υπάρχει δίλημμα υπέρ ή εναντίον μιας ενωμένης Ευρώπης, με την Κύπρο εντός της, υπάρχει όμως -για εμάς αλλά και για εκατομμύρια Ευρωπαίους- το κρίσιμο ερώτημα για το ποια «ενωμένη Ευρώπη θέλουμε;

Όπως είπε, «αυτό το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό ή ρητορικό και τίθεται καθημερινά σε όλα τα μικρά και μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που όχι απλά επηρεάζουν, αλλά καθορίζουν τις ζωές όλων των πολιτών των κρατών-μελών».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν σήμερα τρία μεγάλα ερωτήματα, τρεις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, για τα κράτη, τους λαούς, τους πολίτες της».

Όπως είπε, το 1ο αφορά στο ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα: πόλεμος ή ειρήνη; Στρατιωτικοποίηση και βαθύτερη σύζευξη της ΕΕ με το ΝΑΤΟ ή μια Ευρώπη με αυτόνομη εξωτερική πολιτική βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και την ειρήνη;».

Αναφέρθηκε στο ότι «κυριολεκτικά δίπλα στην ΕΕ -στην Ουκρανία και στη Γάζα- μαίνονται δύο αιματηροί πόλεμοι, που απειλούν τη δική της αλλά και την παγκόσμια ασφάλεια».

«Ποια Ευρώπη λοιπόν θέλουμε μπροστά σε αυτά; Αυτήν που επιλέγει, μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, τον συνεχή εξοπλισμό της Κυβέρνηση Ζελένσκι με όπλα δισεκατομμυρίων ευρώ αντί να αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της εκτόπισμα για να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τερματισμό του πολέμου και της ρωσικής εισβολής; Αυτή που συγκαλύπτει τη γενοκτονία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων ή μια Ευρώπη που είχε αποφασιστική στάση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης, με εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος;» διερωτήθηκε ο κ. Καυκαλιάς.

Το δεύτερο ερώτημα, είπε, «αφορά τον πυρήνα των πολιτικών της ΕΕ και κατά πόσον μπορεί η Ένωση να αντέξει περαιτέρω διόγκωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και εντός των κρατών-μελών της;».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα, 95 εκ. Ευρωπαίοι είναι στον κίνδυνο της φτώχειας και την ίδια ώρα, οι 5 πλουσιότεροι πολίτες της Ένωσης αυξάνουν τον πλούτο τους τα τελευταία χρόνια κατά 6 εκατομμύρια ευρώ την ώρα».

«Είναι ή δεν είναι λοιπόν καιρός να μιλήσουμε για τις οικονομικές συνταγές που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ένωση και κυριαρχούν ακόμη; Για τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όλα αυτά δηλαδή που προκαλούν εκρηκτικές κοινωνικές αντιθέσεις και κοινωνική απόγνωση;» διερωτήθηκε ο κ. Καυκαλιάς.

Ανέφερε ότι «εμείς λέμε ότι πρέπει επιτέλους να μπουν σε πρώτο πλάνο οι ανάγκες των λαών της Ευρώπης, τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η προσιτή και κοινωνική στέγη, οι αξιοπρεπείς και πλήρεις θέσεις εργασίας, οι δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, στην πράσινη μετάβαση».

Όπως είπε, «το τρίτο διακύβευμα που έχει ενώπιον της η Ευρώπη και οι λαοί της είναι πλέον ορατό ακόμα για όσους το αρνούνταν τα προηγούμενα χρόνια και είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού που απειλεί την ειρήνη, τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις στην ήπειρό μας».

Πρόσθεσε ότι «είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι -όπως και στην πατρίδα μας, έτσι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- συστημικές δυνάμεις που μάλιστα αυτοαποκαλούνται ακραιφνείς ευρωπαϊστικές δεν διστάζουν να είναι σε ανοικτή συνδιαλλαγή με την ακροδεξιά».

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «θα έπρεπε να εξεγείρει κάθε δημοκράτη το γεγονός ότι μόλις προχθές η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα της επίσημης συνεργασίας της πολιτικής της οικογένειας -του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δηλαδή- με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά της Μελόνι και των ομοϊδεατών της».

Καταλήγοντας είπε ότι «η ιστορία θα είναι αμείλικτη με όσους ανοίγουν παράθυρα και κερκόπορτες σε δυνάμεις που δηλητηριάζουν με μίσος τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και απειλούν να τις γυρίσουν δεκαετίες πίσω».

Ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εστιάσει στην ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση της Βουλής για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η χώρα μας πρέπει να εστιάσει και «στην κατάργηση των εγγυήσεων από τρίτες χώρες, δύο εκ των οποίων δεν είναι μέλη της ΕΕ».

Επίσης, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πρέπει να εστιάσουμε και στην «αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των Βρετανικών Βάσεων, κατά το πρότυπο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών» σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο σε εδάφη της ΕΕ να βρίσκονται στρατεύματα χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στην ανάγκη  για επικέντρωση «στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο και στην κατοχύρωση του δικαιώματος σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαμβάνουν τις 4 βασικές ελευθερίες, διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι για την Κύπρο «προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω της τουρκικής κατοχής και της αδυναμίας προστασίας των εξωτερικών συνόρων» και σημείωσε ότι για την αντιμετώπισή του «απαιτούνται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα με τη συνδρομή και της ΕΕ».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιτευχθεί «αποτελεσματικότερη συνδρομή για  επαναπατρισμό  παράνομων οικονομικών μεταναστών, ομοιόμορφη διασπορά των νόμιμων δικαιούχων πολιτικού ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αποχαρακτηρισμός περιοχών της Συρίας ως εμπόλεμων».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει και «διερεύνηση της δυνατότητας να ανατεθεί στην UNIFIL η αρμοδιότητα ανακοπής σκαφών που αποπλέουν από τον Λίβανο και τη Συρία με κατεύθυνση την Κύπρο».

Ο κ. Σιζόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι το μεταναστευτικό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά για να τερματιστεί η εργαλειοποίησή του από την ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους, μια ακροδεξιά που δεν ασπάζεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και λειτουργεί αντιευρωπαϊκά και υπονομευτικά».

Σημείωσε, τέλος, ότι «χωρίς να υπερτιμούμε τις δυνατότητες μας ως κράτος  μέλος, αλλά και χωρίς να τις υποτιμούμε οφείλουμε να διεκδικήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στήριξη και αλληλεγγύη στη βάση των αρχών της ΕΕ αλλά και του διεθνούς δικαίου».


Πολλές οι προκλήσεις 20 χρόνια μετά την ένταξη, μάχη ΔΗΠΑ για ΕΚ νέας εποχής, λέει ο Καρογιάν

Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές είναι ακόμα οι προκλήσεις «που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, σε ομιλία του κατά την επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τα 20χρονα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, η Δημοκρατική Παράταξη θα δώσει το δικό της δυναμικό παρών, είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι η ΔΗΠΑ θα δώσει τη δίκη της μάχη για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας εποχής, που πρέπει να διέπεται από περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.

Ανέφερε ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα επιδιώξει, για πρώτη φορά, να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετέχοντας ενεργά στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αυτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

«Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό προφίλ που χαρακτηρίζει τη Δημοκρατική Παράταξη, οι πολιτικές στοχεύσεις της και οι προτεραιότητές της συνάδουν απολύτως με τις ανάγκες του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε.

Όπως είπε, «ανοίγουμε τους δρόμους του κοινού μας μέλλοντος, με οδηγό το όραμα για την Ευρώπη των Πολιτών, με σύνθημα Πάμε Μσζί να χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Κύπρο του αύριο».

Είπε, παράλληλα, ότι 20 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές είναι ακόμα οι προκλήσεις «που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

«Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και οι απαντήσεις που οφείλουμε  να δώσουμε επείγουν», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι δυστυχώς, παράλληλα με την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «συμπληρώνονται φέτος και 50 χρόνια κατοχής της πατρίδας μας από την Τουρκία».

«Το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί, να περιφρονεί και να καταστρατηγεί τις αρχές, τις αξίες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλουμε μεθοδικά και πειστικά να εκμεταλλευτούμε την ανάγκη που έχει – ιδιαίτερα αυτή την περίοδο - η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε, ακόμη, ότι «γνωρίζουμε  ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν πρόκειται εύκολα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις, τις επεκτατικές βλέψεις και τις αντίστοιχες νοοτροπίες της».

«Δεν αγνοούμε, επίσης, το γεγονός ότι ισχυρές χώρες της Ένωσης επιλέγουν να ικανοποιούν τα δικά τους οικονομικά και άλλα συμφέροντα, σε βάρος των αρχών και αποφάσεων της ίδιας της Ένωσης. Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπό το πρίσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων», πρόσθεσε.

Άλλωστε, συνέχισε, στα πρόσφατα Συμπεράσματα των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτυπώνονται με σαφήνεια οι προς αξιοποίηση ευκαιρίες.       

«Η 20η επέτειος ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αναμφίβολα κορυφαίο σταθμό της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου μας, τον δεύτερο, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960.

Αποτελεί αυταπόδεικτο γεγονός ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, υπήρξε μια από τις ελάχιστες στιγμές κατά τις οποίες λαός και πολιτεία, πλήρως ενωμένοι, συστρατεύτηκαν στην υπηρεσία ενός  κοινού οράματος», σημείωσε.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η αίτηση που υπέβαλε η Κύπρος υποστηρίχθηκε με στοχευμένες και δραστικές πολιτικές πρωτοβουλίες και πράξεις τόσο των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των ελληνικών Κυβερνήσεων.

«Οφείλουμε να αποδώσουμε δίκαιον έπαινο σε όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας που με διορατικότητα και συνέπεια εργάστηκαν για την ευόδωση αυτής της κορυφαίας εθνικής επιδίωξης», κατέληξε.

Να οικοδομήσουμε μια ενωμένη ομοσπονδιακή Ευρώπη, είπε στη Βουλή η Α. Ατταλίδου

Οι μεγάλες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αν τις αντιμετωπίσουμε μαζί, ως Ευρωπαίοι, σε μια ενωμένη, ομοσπονδιακή και πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη, δήλωσε η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η Ευρώπη θα δώσει σε μας τους Κύπριους το πλαίσιο για να οικοδομήσουμε την ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο στους κόλπους της.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό η κ. Ατταλίδου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά το 2017 διασφάλιζαν επί χάρτου καλύτερες πρόνοιες για τη λύση του Κυπριακού καταλήξαμε να χάνουμε και τα αυτονόητα». «Η Αμμόχωστος εποικίζεται, η γη μας λεηλατείται από ξένους και ο ανεξέλεγκτος εποικισμός αλλοιώνει την θέληση και φιμώνει τους Τουρκύπριους συμπατριώτες μας», πρόσθεσε.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι «οι πόλεμοι και οι πρόσφυγες, η κοινωνική αδικία και η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζονται από σύνορα. Γι αυτό και είναι αδύνατο για τις εθνικές κυβερνήσεις να τα ξεπεράσουν μόνες τους. Το αποτέλεσμα είναι ο διχασμός, ο εξτρεμισμός και η παράλυση». Κι όμως, πρόσθεσε, «υπάρχει τρόπος. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις αν τις αντιμετωπίσουμε μαζί, ως Ευρωπαίοι, σε μια ενωμένη, ομοσπονδιακή και πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη».

Μια Ευρώπη, είπε, «που θα δώσει σε μας τους Κύπριους το πλαίσιο για να οικοδομήσουμε την ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο στους κόλπους της, είπε. Μίλησε για μια Ευρώπη που θα χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και διαφάνεια. Που δεν σπαράζεται από διχαστικές και απάνθρωπες, εθνικιστικές και λαϊκιστικές πολιτικές.

Αναφερόμενη στο Volt είπε ότι είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα και αγωνίζεται γι αυτές τις πολιτικές. «Με τον ίδιο ζήλο ως το πρώτο δικοινοτικό κόμμα θα αγωνιστούμε και για την λύση του Κυπριακού», ανέφερε.

Μπήκαμε στην ΕΕ για να ενισχύσουμε την ΚΔ όχι να τη χάσουμε είπε ο Θεμιστοκλέους

Δεν μπήκαμε στην ΕΕ για να χάσουμε το κράτος μας, αλλά για να το ενισχύσουμε για εθνικούς και πολιτικούς λόγους, είπε ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους στην ομιλία του στην επετειακή Ολομέλεια της Βουλής για την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την Παρασκευή.

Σημείωσε ότι η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, δεν παύει από το να είναι η μεγαλύτερη πολιτική κατάκτηση της Ελλάδας και της Κύπρου. «Δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «ζητούμε να αρθούν όσα οδήγησαν τα τελευταία χρόνια την ΕΕ να παραπαίει», κάνοντας αναφορά σε κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που διευρύνονται συνεχώς ανάμεσα στους λαούς και στους πολίτες της.

Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αντί η ΕΕ να είναι μία έκταση ειρήνης, προόδου, αλληλεγγύης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, χρηματοδοτεί και οξύνει τον πόλεμο, αντί να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών για να λυθεί το πρόβλημα ειρηνικά.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής είπε ότι «δεν μπήκαμε στην Ευρώπη για να χάσουμε το κράτος μας. Αντίθετα, μπήκαμε για να ενισχύσουμε για λόγους εθνικούς, πολιτικούς, την Κυπριακή Δημοκρατία, να τη διασφαλίσουμε στο μέλλον και κυρίως για να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση του Κυπριακού, έξω από τα συνηθισμένα τερτίπια της Τουρκίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι του είναι αδιανόητο η ΕΕ να μπορεί στο μέλλον να αποδεχτεί λύση του Κυπριακού που θα περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές πολιτικές ελευθερίες.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η υπογεννητικότητα, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η «ακατάσχετη λαθρομετανάστευση» είναι τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι κανένας από τους προηγούμενους ομιλητές δεν αναφέρθηκε στα μνημόνια και το κούρεμα, «πειράματα που δεν επαναλήφθηκαν έκτοτε», όπως είπε.

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ είπε ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ 

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την Παρασκευή.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ιστορική αναφορά σε όσους «δεν άκουσαν» αυτούς που δεν ήθελαν την Κύπρο στην Ευρώπη, αναφέροντας την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης Κύπρου-ΕΟΚ από τον Αρχ. Μακάριο, την υπογραφή της τελωνειακής ένωσης από τον Σπύρο Κυπριανού, την αίτηση ένταξης στην ΕΕ από τον Γιώργο Βασιλείου, κάνοντας αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη και το ελληνικό βέτο, και στον Γλαύκο Κληρίδη για συμμετοχή της Κύπρου στη διεύρυνση και σημειώνοντας τη μη αποδοχή του Σχεδίου Ανάν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, επειδή κάποιοι δεν άκουσαν. Δεν άκουσαν εκείνους που δεν ήθελαν την Κύπρο στην Ευρώπη. Κυρίως όμως, βρισκόμαστε εδώ σήμερα, εντός της ΕΕ επειδή ο λαός μας δεν αποδέχτηκε τη μιζέρια και την ηττοπάθεια, δεν αποδέχτηκε το αφήγημα του αποκλεισμού της μικρής και αδύναμης Κύπρου, που δεν είχε θέση στην διεθνή πολιτική σκηνή», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η πλήρης και ισότιμη ένταξη της Κύπρου στη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους, ουρές και παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αποτέλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισήμανε ότι 20 χρόνια αργότερα, Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, αναφερόμενος στη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου για την ΕΕ, οποία, όπως είπε, αποδείχτηκε και με την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, αλλά και με την πρωτοβουλία οικονομικής στήριξης του Λιβάνου από την ΕΕ για να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές από τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει σήμερα έναν σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, αξιοποιώντας τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και να βοηθήσει έτσι στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ευρωπαϊκής κρίσης.

Παράλληλα, είπε ότι η ΕΕ αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο και εργαλείο στον αγώνα που δίνει ο κυπριακός ελληνισμός για δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μια Κύπρος ενωμένη, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», σημείωσε.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση του Κυπριακού, επιδιώκοντας ουσιαστικό και ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαλλαξία, την επιθετικότητα και την επεκτατικότητα της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και προσβλέπει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κοινού μέλλοντος για όλους τους λαούς της ΕΕ.

Ανέφερε ότι σήμερα η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις και ορισμένες από τις δυσκολότερες προκλήσεις που είχε ποτέ ενώπιον της, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ευρύτερα η ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ενεργειακής αυτονομίας, το μεταναστευτικό, ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.

Την ίδια στιγμή, είπε, «βλέπουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να σείεται συθέμελα», καθώς, ανέφερε, η έξαρση του ακραίου και επικίνδυνου εθνικισμού οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ. «Βλέπουμε τις ίδιες δυνάμεις να λειτουργούν σήμερα εντός της ΕΕ και να θέλουν να καταστρέψουν όλα όσα οι ευρωπαϊκοί λαοί πέτυχαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας τον κίνδυνο να συρθεί η Ευρώπη ξανά σε περιπέτειες.

Είπε, ακόμα, ότι το ΔΗΚΟ πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά και διεκδικητικά στο πλαίσιο των βασικών αρχών και αξιών πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η ίδια η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

«Επιδιώκουμε μια προοδευτική, δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής φροντίδας, μια Ευρώπη ευημερίας και ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, μια Ευρώπη ασφάλειας και σιγουριάς για κάθε πολίτη», σημείωσε.

Κατέληξε ότι η προοπτική της  Ευρώπης πρέπει να παραμείνει δημοκρατική και προοδευτική «για να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση, για να βελτιώσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές, για να εμπλουτίσουμε ευρωπαϊκά κοινωνικά μέτρα, για να δώσουμε μάχες για φτηνότερη ενέργεια, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, για να προστατεύσουμε τα βέτο όλων των κρατών μελών της ΕΕ, για να συνεισφέρουμε στη δημιουργική διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Κύπρο και για τα παιδιά μας».

Να διεκδικήσουμε περισσότερα για το Κυπριακό στην Ευρώπη, είπε ο Σ. Ιωάννου

Η Κύπρος οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα στην Ευρώπη και κυρίως να αναδείξει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά, δήλωσε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου μιλούσε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η Κύπρος, σημείωσε, «οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα και κυρίως να αναδείξει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά».

Διερωτήθηκε αν διεκδικήσαμε πραγματικά σε ό,τι αφορά στην Τουρκία όσα εφαρμόστηκαν για την περίπτωση της Ρωσίας και αν αξιοποιήσαμε την αντιδήλωση της ΕΕ την 21η Σεπτεμβρίου 2005 «που αναφέρει ρητά ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου στην Κύπρο».

«Είναι αυτό ακριβώς λοιπόν το ζήτημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να διεκδικήσουμε με όπλο μας τις πραγματικές αρχές και αξίες της ΕΕ που δικαιώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την συνέχιση της ύπαρξής της», είπε. 

Έκανε αναφορά στην ένταξη του ΕΛΑΜ στην ευρωπαϊκή ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Μέσα στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκαν στο νησί μας για ένα μεγάλο συνέδριο, εκατοντάδες συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, Υπουργοί, Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι, είπε, προσθέτοντας ότι γνώρισαν την κυπριακή ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουμε την Ευρώπη. Έχει ανάγκη η Κύπρος να μείνει σε μια μεγάλη οικογένεια κρατών που θα αλληλοπροστατεύονται, θα συνεργάζονται, θα αναπτύσσονται». Την οραματιζόμαστε όμως, πρόσθεσε, «με ένα τρόπο διαφορετικό».

«Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε εμείς είναι αυτή που περιγράφεται στις αξίες και τις Συνθήκες της. Όχι μια Ευρώπη που κάνει πειράματα στους λαούς της, στην οικονομία, στην ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση, στον αγροτικό τομέα, στους νέους, στις τράπεζες», είπε.

Η Ευρώπη που εμείς θέλουμε, ανέφερε, «δεν είναι το υπερκράτος με πρωτεύουσα τις Βρυξέλλες που εφαρμόζει πολιτικές επιβολής στα κράτη. Ούτε θέλουμε μια Ευρώπη που να χάνει τον χαρακτήρα της, να αλλοιώνεται, να ξεχνά τις παραδόσεις της όπως προωθεί η Αριστερά».

«Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση των εθνών και όχι η αφαίρεση από τις εξουσίες τους. Με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπως είναι η τουρκική κατοχή στην περίπτωση της Κύπρου», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «θέτουμε ψηλά στην ατζέντα μας την επένδυση στην ασφάλεια, στη δημιουργία ισχυρών εξωτερικών συνόρων, κάτι στο οποίο η Κύπρος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το θέμα της ισλαμοποίησης και της παράνομης μετανάστευσης. Καμία χώρα δεν πρέπει να αναγκάζεται να δέχεται παράνομους μετανάστες ή να πληρώνεται για να δεχτεί», επεσήμανε.

«Σκοπός μας οποιαδήποτε στρατηγική να μην ξεχνά τους απλούς ανθρώπους, την ανάγκη να επιβιώσουν απέναντι στις σημερινές προκλήσεις», είπε.

Στόχος μας, πρόσθεσε, «η Ευρώπη να πάψει να παραμελεί τις ανησυχίες των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των ψαράδων, τον πολιτών, των επιχειρήσεων». Μίλησε επίσης για υπερβολικές εξαρτήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός της ΕΕ, ακόμα και από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, είπε ότι είναι ευκαιρία για λογοδοσία για το τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα σε σχέση με τις προσδοκίες που έχει ο κόσμος και έκανε αναφορά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, το πρόβλημα εισβολής και κατοχής, τον πληθωρισμό, θέματα νέων, θέματα πίστης και αξιών.

«Να προστατέψουμε την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, την κληρονομιά μας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή την Ευρώπη οραματιζόμαστε, αυτή τη διεκδικητική Κύπρο θέλουμε μέσα στην ΕΕ».

Κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να ψηφίσουν στη βάση των πιστεύω τους, των θέσεών τους, της συνείδησής τους.

 Η ΕΕ «είναι ανήμπορη να επιβληθεί στην Τουρκία» δήλωσε o Κωστής Ευσταθίου

Η ΕΕ «είναι ανήμπορη να επιβληθεί στην Τουρκία» δήλωσε την Παρασκευή ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε, ακόμη, πως στο έδαφός της ΕΕ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ η ΕΕ «παρακολουθεί τη σφαγή στη Γάζα όπως παρακολούθησε άφωνη το ξεκαθάρισμα στο Νακόρνο Καραμπάχ μερικούς μήνες πριν».

Σημείωσε πως «δεν είναι ότι η ΕΕ είναι αδιάφορη, είναι όμως ανήμπορη, όπως ανήμπορη είναι να επιβληθεί στην Τουρκία της οποίας την ευρωπαϊκή πορεία, ως να είμαστε εγκλωβισμένοι, στηρίζουμε, μια πορεία στην οποία η Τουρκία δεν δίνει τίποτα αλλά μόνο παίρνει", όπως ανέφερε.

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στον «κίνδυνο που δεν είναι μακριά και είναι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, ο οποίος επιβλήθηκε το 2004, να εξελιχθεί σε μια σχέση καλής γειτονίας με το ψευδοκράτος».

«Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη καταστροφή», πρόσθεσε ο Βουλευτής.

Επομένως, συνέχισε, «πρέπει να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση της Ευρώπης, γιατί είμαστε η Ευρώπη, μακριά από κηδεμονίες, πρωτίστως κοντά στον πολίτη, και να προστατεύσουμε τους θεσμούς αυτού του κράτους και την ίδια την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ευσταθίου χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "τη μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Ανέφερε ότι "αυτή την επιτυχία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε επωφελώς για τον κυπριακό λαό σε μια Ευρώπη δημοκρατική" μακριά από συμφέροντα "που δεν επιτρέπουν στην Κύπρο τη συμφωνία με την Κυβέρνηση της Συρίας για την επιστροφή στη χώρα τους Σύρων μεταναστών".

Καταλήγοντας, ο κ. Ευσταθίου  σημείωσε ότι δυστυχώς σήμερα η Ευρώπη δεν είναι πρωταγωνιστής αλλά είναι πεδίο αντιπαλότητας, δεν έχει απαλλαγεί από την κηδεμονία των ΗΠΑ και δεν έχει εμβαθύνει στην κοινωνική και δημοκρατική αποστολή της.

Keywords
βουλη, δηλωσεις, κυπρος, λύση, συμμετοχή, ιουνίου, βρυξέλλες, προσφορες, ελλαδα, ακελ, δίλημμα, νατο, ηπα, οηε, καιρος, τραπεζες, εδεκ, εκλογες, αμμόχωστος, εξτρεμισμός, volt, κουρεμα, δηκο, μιζέρια, ηττοπάθεια, ελαμ, ρητά, υπουργοι, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, μπλοκα αγροτων, ειρήνη παπαδοπούλου, ξανα, κοινωνια, υιοθετηση, ρητά, χωρες, το θεμα, αιτηση, βημα, γνωμη, δημοκρατια, εοκ, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηπειρος, ηττοπάθεια, θεμα, θρησκειες, ισραηλ, κυπρου, νησι, οηε, οικονομια, οροσημο, ουκρανια, πλαισιο, ωρα, αδικια, αδρανεια, ακελ, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, αμμόχωστος, ανθρωπινα δικαιωματα, ανοδος, αξιοπρεπεια, απλα, ατζεντα, αφαιρεση, βετο, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γαζα, γεγονος, γινει, δευτερο, δηκο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δίλημμα, δωσει, δυναμικο, εγχειρημα, εδαφος, εδεκ, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ευσταθιου, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελαμ, ενεργεια, ενεργα, εξελιξη, εξτρεμισμός, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ερντογαν, ευημερια, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θεωρητικο, ιωαννου, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λύση, μακρια, μιζέρια, μηνες, μυστικο, μισος, μικρο, μνεια, νατο, ομαδα, οικογενεια, οραμα, ουσιαστικο, παιδια, παμε, πεδιο, περιβαλλον, υπογραφη, πολιτεια, πρασινη, προβληματα, πρισμα, πορτα, ρευμα, ροες, ρολο, συμμετοχή, συρια, σωμα, συζευξη, ταυτοτητα, τουρκια, τρια, τριτη, φορα, ψευδαισθησεις, αδυνατο, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, γλωσσες, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, καρδια, λεξεις, μεινει, μπροστα, volt, οργανα, σκηνη, σωτηρης, θεματα, θεσεις, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα