Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν στο καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές που ψηφίστηκαν στο καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Καταστατικό Συνέδριο: Η επόμενη μέρα στον Δημοκρατικό Συναγερμό

Με την ολοκλήρωση του χθεσινού καταστατικού συνεδρίου, ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία του κόμματος,

Η χθεσινή ήταν μια ακόμη σημαντική όσο και ιστορική μέρα στην 42χρονη ιστορία του Δημοκρατικού

Συναγερμού.

Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις παραινέσεις των ιδίων των μελών του κόμματος, προχωρήσαμε σε ένα καταστατικό συνέδριο υπόδειγμα για το πώς λειτουργούν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα.

Αξιοποιώντας το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, αναπτύξαμε διάλογο με τη βάση και καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεράσουμε τις πολλές εισηγήσεις και απόψεις που τέθηκαν ενώπιον της τριμελούς Επιτροπής που είχε την ευθύνη ετοιμασίας της εισήγησης για το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Η χθεσινή ομόφωνη έγκριση του συνόλου των εισηγήσεων που τέθηκαν ενώπιον των συνέδρων, καταδεικνύει την αποδοχή των προσεγγίσεων, αλλά και την ωριμότητα των μελών του κόμματος που τις στήριξαν.

Μέσα από τις πολλές εκσυγχρονιστικές αλλαγές που ψηφίστηκαν, ξεχωρίζουν:

H εισαγωγή του θεσμού των 3 θητειών για όλα τα πολιτειακά και κομματικά αξιώματα για το σύνολο των αξιωματούχων, με άμεση ισχύ.

Η εκλογή της ανώτατης ηγεσίας, των μελών του Πολιτικού Γραφείου, αλλά και των Επαρχιακών γραμματειών σε επαρχιακό επίπεδο, από το σύνολο των μελών του κόμματος, με τερματισμό του εκλεκτορικού συστήματος που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η ενίσχυση αυτού που εμείς ονομάζουμε κύτταρο του ΔΗΣΥ, των Τοπικών Επιτροπών του κόμματος, με την παραχώρηση πρόσθετων σημαντικών αρμοδιοτήτων, όπως το δικαίωμα ένστασης στην εγγραφή κάποιου νέου μέλους του κόμματος.

Η μείωση του ηλικιακού ορίου για το ποίος θεωρείται νέος για σκοπούς συμπερίληψης στα ψηφοδέλτια, από το 45ο στο 35ο έτος. Και εδώ θέλω να εξάρω την θετική συμβολή τόσο της ΝΕΔΗΣΥ όσο και της ΟΝΕ, που όχι μόνο αποδέχτηκαν αυτή την εισήγηση, αλλά ήταν μπροστάρηδες στην προώθησή της, δείχνοντας ότι στον εκσυγχρονισμό του ΔΗΣΥ οι νέοι μας είναι και πρωτοπόροι και σημαιοφόροι.

Διατηρήσαμε τον θεσμό των ποσοστώσεων, αλλά με την εισαγωγή πρόνοιας που επιτρέπει τη χρήση της μόνο μια φορά για την ίδια πολιτειακή ή και κομματική θέση, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους συναγωνιστές και συναγωνίστριες να κάνουν χρήση του δικαιώματος.

Με γνώμονα την αύξηση της συμμετοχικότητας και την προαγωγή της πολυφωνίας, διευρύναμε την συμμετοχή των εκπροσώπων των συνδεδεμένων με το κόμμα οργανώσεων, αλλά και των εκπροσώπων μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος, όπως το Πολιτικό Γραφείο και το Ανώτατο Συμβούλιο.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις χθεσινές αλλαγές η εισαγωγή εκείνων των προνοιών που οδηγούν στην νέα εποχή της ψηφιοποίησης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στην διοίκηση του κόμματος.

Με την ολοκλήρωση του χθεσινού καταστατικού συνεδρίου, ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία του κόμματος.

Χωρίς καμία παρέμβαση ή αλλαγή στο ιδεολογικό πιστεύω της παράταξης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία και αποκτά αυξημένες δυνατότητες συμμετοχικής δημοκρατίας.

Από σήμερα ερχόμαστε πιο κοντά στους πολίτες, ακούμε τις ανησυχίες της κοινωνίας και λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά, με στόχο την υλοποίηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων των πολιτών αλλά και της ίδιας της πατρίδας μας.

Ξεκινήσαμε το 1976 με συγκεκριμένους στόχους και οράματα. Είμαστε και παραμένουμε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου, γιατί οι πολίτες μάς εμπιστεύονται.

Ανταποδίδουμε αυτή την εμπιστοσύνη έμπρακτα. Ακούμε τις απόψεις τους, αλλάζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε και προχωρούμε μόνο μπροστά.

Υπέρτατος στόχος, η επίλυση του κυπριακού και η δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία όλοι οι κάτοικοί της θα ζουν ειρηνικά σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Σ’ αυτή την προσπάθεια παραμένει στοχοπροσηλωμένος ο εκσυγχρονισμένος και ενδυναμωμένος ΔΗΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα