Πωλήθηκε η επιστολή Αϊνστάιν για την άνοδο των Ναζί

Μια επιστολή που γράφτηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν την ημέρα που εγκατέλειψε τη γερμανική ιθαγένειά του, αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει λόγω της ανόδου των Ναζί, πωλήθηκε.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η επιστολή, που συντάχθηκε πάνω στο πλοίο S.S. Belgenland και χρονολογείται στις 28 Μαρτίου του 1933, πωλήθηκε για 30.250 δολάρια στο Nate D. Sanders House Auction House

στο Λος Άντζελες. Η υποβολή προσφορών για τη δημοπρασία της περασμένης Πέμπτης ξεκίνησε στα $25.000 δολάρια.

Μια δεύτερη επιστολή του Αϊνστάιν, που γράφτηκε το 1938, όπου συζητά για τη βοήθεια στους Εβραίους πρόσφυγες για να ξεφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία, πωλείται για $31.250.

Η επιστολή του 1933 γράφτηκε με τη σύζυγό του Έλσα στην αδελφή του Maja Winteler-Einstein, σχετικά με την τρομερή κατάσταση στη Γερμανία λίγα λεπτά πριν από την αποβίβασή τους στην Αμβέρσα του Βελγίου, όπου ο Αϊνστάιν παραιτήθηκε από τη γερμανική ιθαγένειά του. Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Αϊνστάιν παρέδωσε το διαβατήριό του στο γερμανικό προξενείο στην Αμβέρσα.

Αφού οι Ναζί κατέλαβαν την εξουσία τον Ιανουάριο του 1933, εισέβαλαν στο σπίτι του Αϊνστάιν, την ώρα που ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του ταξίδευαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΟΙ Ναζί πρόσφεραν, μάλιστα, και αμοιβή για τη σύλληψή του. Την ημέρα που γράφτηκε η επιστολή, οι Αϊνστάιν ταξίδευαν πίσω στη Γερμανία, σκοπεύοντας να ζήσουν στο καλοκαιρινό τους σπίτι στο Caputh, πριν ανακαλύψουν ότι το σπίτι λεηλατήθηκε. Αυτό οδήγησε τον Αϊνστάιν να αποφασίσει να παραιτηθεί από την ιθαγένειά του.

«Θα ψάξουμε τώρα ένα κρησφύγετο για το καλοκαίρι», έγραψε ο μεγάλος Φυσικός, καταλήγοντας στο συμπέρασμα της επιστολής.

Στην επιστολή του 1938, και στην αδελφή του, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν συζητά να βοηθήσει τους Εβραίους και άλλους διωκόμενους να φύγουν από τις γερμανικές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ιδίων κεφαλαίων για να το πράξουν. Ζητά από την αδερφή του να φύγει από την Ελβετία και να τον επισκεφτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα